ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ |
Τρίτη, 30 Ιούλιος 2013 15:08 |
![]() Η αγορά βιολογικών τροφίμων στην Ιταλία είναι αναπτυσσόμενη. Πολλοί τομείς σημειώνουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και νέα καινοτόμα προϊόντα εισάγονται στην αγορά, παρά την οικονομική ύφεση.
Σύμφωνα με τον agrotypos.gr η ανάλυση του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (ISMEA), έδειξε πως η Ιταλία είναι μεταξύ εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων υφίσταται περιορισμένες απώλειες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και τούτο χάρις στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών έναντι ζητημάτων όπως η προστασία της υγείας και ο σεβασμός του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιοποιεί το ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Ρώμη, η Ιταλία είναι πρώτη χώρα παραγωγός βιολογικών λαχανικών (με καλλιεργούμενη έκταση ίση με 28.000 εκτάρια), δημητριακών (200.000 εκτάρια), εσπεριδοειδών (23.000 εκτάρια), σταφυλιών (52.000 εκτάρια) και ελιών (περισσότερα από 140.000 εκτάρια).
Ταυτόχρονα είναι και ο κύριος εξαγωγέας βιολογικών προϊόντων παγκοσμίως, καταγράφοντας εξαγωγές αξίας μεγαλύτερης του 1 δισ. ευρώ παγκοσμίως.
Οι Ιταλοί δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή διατροφή, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης των βιολογικών προϊόντων. Νέες μάρκες έχουν εισαχθεί σε συνάρτηση με την αυξανόμενη ζήτηση, και οι παραγωγοί που παρήγαν προηγουμένως κανονικά προϊόντα στρέφονται τώρα στα βιολογικά τρόφιμα.
Ενδεχόμενη βελτίωση στο μέλλον των οικονομικών συνθηκών θα βοηθήσει τόσο την περαιτέρω καλλιέργεια και άλλων βιολογικών προϊόντων στην Ιταλία, όσο και την προθυμία του τελικού καταναλωτή να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό (premium) για τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας. Αντιθέτως, μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις ανάπτυξης.
Συνολικά, τα βιολογικά συσκευασμένα τρόφιμα εξακολουθούν να αποτελούν ένα προϊόν με προοπτικές, καθώς, προς το παρόν, δεν καλύπτουν όλες τις κατηγορίες τροφίμων.
Η Ιταλία συγκαταλέγεται 2η ως προς τις εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας - μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Συστήματος Πληροφόρησης για τη Βιολογική Γεωργία (SINAB), το 2011 καλλιεργούνταν 1.096.889 εκτάρια (1,5% μείωση σε σχέση με το 2010).
Επιπλέον, όσοι ασχολούνται με τον κλάδο των βιολογικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1,3%, ανερχόμενοι συνολικά στους 48.269 (37.905 αποκλειστικά παραγωγοί, 6.165 μεταποιητές, 3.906 παραγωγοί και μεταποιητές, 63 αποκλειστικά εισαγωγείς, 230 παραγωγοί και μεταποιητές που πραγματοποιούν και εισαγωγές).
Οι περισσότεροι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων ευρίσκονται στην Σικελία και την Καλαβρία, ενώ οι περισσότεροι μεταποιητές είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή της Εμίλιας – Ρωμάνιας, και δευτερευόντως στη Λομβαρδία και το Βένετο.
Η βιολογική καλλιέργεια είναι πρωτίστως προσανατολισμένη στα δημητριακά, στην κτηνοτροφία και δευτερευόντως στην ελαιοκαλλιέργεια.
|