Διαφήμιση
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Τρίτη, 30 Ιούλιος 2013 15:38
organic 
  
Η αγορά των βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τους καταναλωτές να επιλέγουν συνειδητά τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.
  
Σύμφωνα με το reporter.gr το ενδιαφέρον των Σουηδών καταναλωτών για βιολογικά τρόφιμα αυξάνεται συνεχώς και κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα. Οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των πωλήσεων βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία.
  
Υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για βιολογικά προϊόντα που δεν παράγονται στη Σουηδία, όπως ο καφές/τσάι, ο οίνος, ορισμένα φρούτα και λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί.
  
Επιπλέον, υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ζήτηση για μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα, όπως π.χ. φασόλια, καλαμπόκι σε κονσέρβα κ.α.
  
Πωλήσεις ρεκόρ
Σύμφωνα με το γραφείο Ο.Ε.Υ στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2011 και συγκεκριμένα σε 9.2. δισ. SEK (1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ), σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ενδιαφέρον των Σουηδών καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα διατροφής συνεχίζει να αυξάνεται και να κερδίζει μερίδιο αγοράς. Η ζήτηση για τα βιολογικά τρόφιμα είναι υψηλή στη Σουηδία.
  
Παρά το γεγονός ότι πολλά είδη βιολογικών προϊόντων παράγονται στη Σουηδία, υπάρχουν ευκαιρίες για τους εξαγωγείς για μια σειρά προϊόντων, π.χ., καφές/τσάι, φρούτα και λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και κρασιά.
  
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των πωλήσεων βιολογικών τροφίμων στη Σουηδία και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή.
  
Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στη Σουηδία προωθούν βιολογικά προϊόντα και οι ετικέτες βιολογικής προελεύσεως έχουν ευρεία αναγνώριση.
  
Σύμφωνα με τον οργανισμό Ekoweb, το 53% της αγοράς βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία το 2011 διακινούνταν μέσω των καταστημάτων τροφίμων, το 12% από το σουηδικό μονοπώλιο αλκοολούχων ποτών Systembolaget, το 8% μέσω του κλάδου των ξενοδοχείων και εστιατορίων κ.α.
  
Ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Σουηδία οφείλει να τηρεί τους κανονισμούς της ΕΕ κατά την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων. Εν τούτοις, για τα περισσότερα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα απαιτείται πιστοποίηση από τον οργανισμό KRAV. Ο εν λόγω οργανισμός καθορίζει τις προδιαγραφές για τα βιολογικά προϊόντα και προωθεί την ετικέτα KRAV. Αν και υπάρχουν και άλλες ετικέτες βιολογικών τροφίμων στη Σουηδία, η πλειοψηφία των βιολογικών προϊόντων στα καταστήματα έχουν ετικέτα KRAV (77%).
  
Κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στη σουηδική αγορά
Η Σουηδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων. Περίπου το 53% των Σουηδών έχουν αγοράσει προϊόντα με ετικέτα KRAV, ενώ το 20% πραγματοποιούν συχνές αγορές βιολογικών προϊόντων.
  
Διάφορα τρόφιμα όπως π.χ. γάλα, αυγά, γιαούρτι, καφές, μεταποιημένα λαχανικά, χυμοί, φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση σε πωλήσεις. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των πωλήσεων βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία.
  
Οι κύριοι τομείς για τα βιολογικά τρόφιμα είναι το λιανικό εμπόριο (συμπεριλαμβανομένων και των αποκλειστικών εισαγωγέων βιολογικών τροφίμων), ο κλάδος εστίασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.α.) και ο κλάδος υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.
  
Η λιανική αγορά τροφίμων έχει ολιγοπωλιακή μορφή καθώς oι 3 μεγαλύτερες αλυσίδες super-markets ελέγχουν το 85-90% της σουηδικής αγοράς. Είναι κατά σειρά η ICA, η COOP και η Axfood. Οι τρεις αυτές αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της αγοράς βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία.
ECodance
  
Η κάλυψη ολόκληρης της χώρας εκ μέρους των αλυσίδων λιανικής πώλησης, σε συνδυασμό με την καθετοποιημένη δομή τους (εισαγωγές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο πραγματοποιούνται εντός της ίδιας εταιρείας), κάνει τη Σουηδία μια ενδιαφέρουσα αγορά για εξαγωγείς που αναζητούν σταθερές και προβλέψιμες πωλήσεις σε μακροπρόθεσμη βάση.
  
Περιζήτητα τα βιολογικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ
Μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης είναι η ICA με μερίδιο αγοράς 45-49%, η οποία διαθέτει περισσότερα από 1.350 καταστήματα στη Σουηδία, 2.150 καταστήματα σε όλη τη Σκανδιναβία και τις βαλτικές χώρες.
  
Τα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας έχουν διαφορετικό προφίλ, ανάλογα με την τοποθεσία, τη γκάμα των προϊόντων και το μέγεθος του καταστήματος. Υπάρχουν τα καταστήματα ICA Nära, συνήθως σε γειτονιές, τα καταστήματα ICA Supermarket, μεσαίου μεγέθους σούπερ μάρκετ, ενώ τα ICA Kvantum και τα MAXI ICA είναι hypermarkets και βρίσκονται συνήθως έξω από το κέντρο των πόλεων και διαθέτουν πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, ακόμα και έπιπλα και διάφορα είδη για τον κήπο.
  
Το 2008, η ICA ξεκίνησε με επιτυχία την πώληση βιολογικών προϊόντων με την ονομασία «I Love Ecο». Μεταξύ των βιολογικών προϊόντων της ICA, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βουτυρόγαλα, το φυσικό γιαούρτι, καφές, αυγά, και μπανάνες αποτελούν τα προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις.
  
Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα super-markets είναι η Coop, με μερίδιο αγοράς 21-23%, η οποία διαθέτει 800 καταστήματα και έχει επίσης το υψηλότερο μερίδιο αγοράς των βιολογικών προϊόντων, περίπου 7%.
  
Μεταξύ διαφόρων επιχειρηματικών μονάδων εντός της αλυσίδας Coop, η Konsum Coop αποτελεί την πιο εξειδικευμένη μονάδα στην εμπορία και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.
  
Τα βιολογικά προϊόντα της Coop με την ετικέτα «Änglamark» διακινούνται στη σουηδική αγορά εδώ και 20 χρόνια και θεωρείται το σημαντικότερο εμπορικό σήμα για τα βιολογικά προϊόντα στη Σουηδία. Όλα τα καταστήματα τροφίμων Coop έχουν πιστοποίηση KRAV, όσον αφορά στα βιολογικά τρόφιμα.
  
Στην τρίτη θέση είναι η αλυσίδα λιανικής πώλησης Axfood με μερίδιο αγοράς 18% και περισσότερα από 230 καταστήματα με τις επωνυμίες Willys, Hemköp και PrisXtra. Η Axfood έχει μερίδιο αγοράς βιολογικών προϊόντων, περίπου 2,6% και από το 2008 διαθέτει βιολογικά προϊόντα με την επωνυμία «Ekologiskt Garant».
  
Βιολογικά κρασιά και μπύρες ζητούν οι Σουηδοί
Σχετικά με τον κλάδο των ποτών, το κύριο χαρακτηριστικό είναι ασφαλώς το κρατικό μονοπώλιο αλυσίδας καταστημάτων στη Σουηδία, που ονομάζεται Systembolaget και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα λιανικής πώλησης οίνου, μπύρας και λοιπών αλκοολούχων ποτών με περιεκτικότητα οινοπνεύματος μεγαλύτερη από 3,5%.
  
Το Systembolaget διαθέτει ένα δίκτυο με 421 καταστήματα, περισσότερους από 500 αντιπροσώπους σε μικρές κοινότητες και 433 προμηθευτές από όλο τον κόσμο. Οι συνολικές πωλήσεις του κρατικού μονοπωλίου υπερβαίνουν ετησίως τα 3 δισ. ευρώ. Η μπύρα αποτελεί το ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, σχεδόν 50% των συνολικών πωλήσεων, ακολουθούν τα κρασιά με 41% και έπονται τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
  
Το ενδιαφέρον των Σουηδών καταναλωτών για βιολογικό κρασί και μπύρα αυξάνεται συνεχώς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Systembolaget αποτελεί από τους μεγαλύτερους πωλητές των βιολογικών προϊόντων.
  
Είναι ενδεικτικό ότι το 2011, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων του Systembolaget αυξήθηκαν κατά 23%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 0,3%. Υπάρχουν περισσότερα από 150 βιολογικά προϊόντα που διατίθενται στο Systembolaget, μεταξύ των οποίων το 75% αφορά κρασιά, το 18% μπύρα και το υπόλοιπο λοιπά οινοπνευματώδη.
  
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Στοκχόλμη
  
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.