Διαφήμιση
Βιολογικά προϊόντα. Γιατί πρέπει να τα... επιλέγεις !!!
Παρασκευή, 08 Μάιος 2020 11:15
20-biologika
 
Τα βιολογικά προϊόντα, σαφώς και δεν αποτελούν μια... "μόδα" των καιρών, ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης. Οι μεγάλες διαφορές τους έναντι των συμβατικών, είναι αυτές που πλέον τα έχουν καθιερώσει στη συνείδηση των καταναλωτών.
 
Η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.
 
Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν:
• Απαγόρευση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ ισχύουν πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και συνθετικών λιπασμάτων, ζωικών αντιβιοτικών, συντηρητικών και προσθετικών στην επεξεργασία των τροφίμων καθώς και άλλες εισροές.
 
 
organic-life
 
 
•Αμειψισπορά* ως βασική προϋπόθεση για ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
 
•Απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
 
•Χρησιμοποίηση των αυτοπαραγόμενων πόρων, όπως το ζωικό κοπρολίπασμα ή οι τροφές που παράγονται στο αγρόκτημα.
 
•Επιλογή φυτικών και ζωικών ειδών ανθεκτικών σε ασθένειες και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες της περιοχής.
 
•Εκτροφή ζώων ελευθέρας βοσκής, και όχι ενσταβλισμένων με την χρήση βιολογικών ζωοτροφών.
 
•Εφαρμόζοντας κτηνοτροφικές πρακτικές για την εκτροφή ζώων κατάλληλες για τις διαφορετικές ράτσες.
 
* Αμειψισπορά είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Η αμειψισπορά μπορεί να περιέχει και αγρανάπαυση. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός της γης με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν και άλλα αποδίδουν στο έδαφος. Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού (μονοκαλλιέργεια) έχει ως αποτέλεσμα μειώνονται τα συστατικά τα οποία απορροφά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
 
Αρκετοί καταναλωτές διερωτώνται το πώς είναι δυνατόν να καλλιεργούνται και να ευδοκιμούν τα οργανικά προϊόντα χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα… Εδώ θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως και στη βιολογική γεωργία χρησιμοποιούνται λιπάσματα και λοιπά άλλα προϊόντα θρέψης, με τη διαφορά ότι τα αυτά δεν αποτελούν χημικά σκευάσματα. Εχουν θεσπιστεί πολύ αυστηρά όρια στη χρήση τους και είναι κατάλληλα για βιοκαλλιέργεια.
 
 
 
 
Στη βιολογική γεωργία χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δάκος στις ελιές. Στη συμβατική καλλιέργεια το πρόβλημα λύνεται εύκολα και γρήγορα με έναν… ψεκασμό με χημικά φυτοφάρμακα, ενώ στη βιοκαλλιέργεια τοποθετούνται σε κάθε δέντρο δακοπαγίδες.
 
Υπερτερούν τα βιολογικά τρόφιμα των άλλων;
Μελέτες έχουν αποδείξει πως συνήθως τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερη διατροφική αξία. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι πως δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ορμόνες, και λοιπές ουσίες οι οποίες πολλές φορές ευθύνονται ακόμα και για καρκινογενέσεις.
 
20-eu-organicΠως μπορώ να τα ξεχωρίσω ;
Όσον αφορά τα τυποποιημένα προϊόντα, απαραιτήτως στη συσκευασία τους πρέπει να αποτυπώνεται το Ευρωπαϊκό logo σήμανσης των οργανικών προϊόντων, το οποίο από πρώτης Ιουλίου του 2010 έχει γίνει πλέον υποχρεωτικό.
 
Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ ;
Καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων
Πλέον στα περισσότερα σημεία πώλησης, από supermarketsέως ψιλικατζίδικα, θα βρείτε κάποια βιολογικά προϊόντα. Σε όλη την Ελλάδα όμως, υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, στα οποία θα μπορέσετε να προμηθευτείτε οτιδήποτε και εάν αναζητάτε μέσα από την τεράστια ποικιλία τους. Λειτουργούν ακόμα και βιολογικά κρεοπωλεία, ενώ τελευταία αναπτύσσονται και αρκετά βιολογικά e-shops.
 
Για καταστήματα βιολογικών πατήστε εδώ...
Για βιολογικά κρεοπωλεία πατήστε εδώ...
Για online καταστήματα βιολογικών πατήστε εδώ...
 
Βιολογικά προϊόντα και… λαϊκές αγορές.
Τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος απευθείας από τους παραγωγούς στις αγορές βιοκαλλιεργητών. Να τονίσουμε πως σε αυτές τις αγορές μετέχουν μόνο παραγωγοί βιολογικών και είναι ξεχωριστές από τις λαϊκές συμβατικών προϊόντων. Οι παραγωγοί στις αγορές βιοκαλλιεργητών είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στους πάγκους τους τα πιστοποιητικά τους από τους οργανισμούς ελέγχους και πιστοποίησης βιολογικών. Για το πρόγραμμα των λαϊκών αγορών βιοκαλλιεργητών, πατήστε εδώ .
 
Ορισμένα προϊόντα, κυρίως λόγω της μεθόδου καλλιέργειας τους και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, καλό θα ήταν απαραιτήτως να είναι βιολογικά…
 
Μήλα/Αχλάδια: Ειδικά τα μήλα και τα αχλάδια, λόγω της ευπάθεις που παρουσιάζουν, ψεκάζονται στη συμβατική γεωργία πολύ συχνότερα έναντι άλλων φρούτων. Τα περισσότερα χημικά υπολείμματα εντοπίζονται στη φλούδα, όπου επίσης βρίσκονται και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Γι'αυτό είναι καλό να τρώμε βιολογικά κυρίως τα μήλα και τα αχλάδια.
 
Γάλα: Σε σχέση με το συμβατικό, το βιολογικό γάλα είναι 68% πιο πλούσιο σε Ω-3, ενω περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ε και β-καροτένιο, στοιχεία που θεωρούνται ευεργετικά για τον οργανισμό.
 
Κοτόπουλο-κρέας: Σύμφωνα με μελέτες, τα κοτόπουλα και ζώα που μεγαλώνουν σε εξωτερικό χώρο, έχουν λιγότερο λίπος, περισσότερη πρωτεΐνη και υψηλότερα επίπεδα απαραίτητων λιπαρών οξέων. Τα βιολογικά κρέατα και πουλερικά μεγαλώνουν χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά, τα οποία περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Ντομάτα/Αγγούρι: Η βιολογική ντομάτα και το βιολογικό αγγούρι έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, περισσότερη βιταμίνη C και β-καροτένιο, απαραίτητα για τον οργανισμό.
 
Πατάτες: Οι μη βιολογικές πατάτες ψεκάζονται με μυκητοκτόνα κατά την ανάπτυξή τους και, στη συνέχεια, με ζιζανιοκτόνα πριν από τη συγκομιδή. Είναι καλό, λοιπόν, να προτιμούμε τις βιολογικές.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2020 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.