Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ BIOGRECO
Παρασκευή, 31 Ιανουάριος 2014 19:28
28-biologiko-kotopoulo
 
Βιολογικά κοτόπουλα, με... εικόνες !!! Συνθήκες διαβίωσης, διατροφή...
Γιατί διαφέρουν από αυτά της συμβατικής πτηνοτροφίας ;
 
Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, στις διαφορές ενός βιολογικού κοτόπουλου και ενός συμβατικού, σε… θεωρητικό όμως επίπεδο.
 
Επειδή όμως, μια εικόνα χίλιες λέξεις, τί καλύτερο από το να αφήσουμε το φωτογραφικό φακό να μας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις μιας βιολογικής φάρμας, ώστε ιδίοις όμμασι να διαπιστώσουμε τί πραγματικά σημαίνει κοτόπουλο όπως... παλιά !!!
 
Ας μεταφερθούμε λοιπόν στα Καμίνια στη Λακωνία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας BioGreco, ώστε να εξετάσουμε τη ζωή ενός βιολογικού κοτόπουλου και να κάνουμε μια μικρή σύγκριση με αυτή ενός συμβατικού.
 
Ο… κύκλος ζωής.
Το βιολογικό κοτόπουλο, για να φθάσει στο κατάλληλο βάρος ώστε να οδηγηθεί για σφαγή με τελικό προορισμό το πιάτο μας, θα χρειαστεί να περάσουν το λιγότερο 81 ημέρες. Στην πράξη το διάστημα αυτό είναι μεταξύ 90-100 ημέρες. Αντίθετα, ένα συμβατικής πτηνοτροφίας, θα χρειαστεί συνήθως μόλις 35-40 ημέρες.
 
28-biologiko-kotopoulo-2
Τα βιολογικά κοτόπουλα, βόσκουν ελεύθερα στα βιολογικά αγροκτήματα της επιχείρησης.
 
Συνθήκες διαβίωσης…
Τα βιολογικά κοτόπουλα, κυκλοφορούν ελεύθερα σε πιστοποιημένα βιολογικά αγροκτήματα. Αντίθετα, τα συμβατικά αδελφάκια τους, παραμένουν σε κλειστούς θαλάμους για όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με διαθέσιμο χώρο μόλις 1τμ για 15-17 πουλιά.
 
Τα πρώτα, θα κινηθούν, θα τρέξουν, θα βοσκήσουν και το βράδυ πλέον θα κοιμηθούν γεμάτα υγεία. Τα συμβατικά, μέσω τεχνητού φωτισμού ώστε να έχουν την ψευδαίσθηση πως είναι συνέχεια ημέρα, θα αφεθούν να τρώνε ακατάπαυστα, ακόμα και για περισσότερες από 20 ώρες ημερησίως.
 
28-biologiko-kotopoulo-3
Εξωτερική άποψη των εγκαταστάσεων, σε ένα από τα βιολογικά πτηνοτροφία της BioGreco. Αριστερά διακρίνεται το τεράστιο σιλό, γεμάτο με βιολογικά δημητριακά για τις ανάγκες διατροφής των κοτόπουλων. 
 
Διατροφή…
Τα βιολογικά κοτόπουλα, βοσκούν ελεύθερα στην ύπαιθρο, ενώ συμπληρωματικά ταΐζονται με βιολογικά δημητριακά. Απαγορεύονται οι γενετικά τροποποιημένες τροφές και το ζωικό λίπος.
 
Στα συμβατικά, σε συνθήκες σχεδόν ακινησίας ώστε να παχύνουν γρήγορα, πολλές φορές θα χορηγηθούν αυξητικές ουσίες, θα τους δοθούν συνθετικά αμινοξέα, ενώ ορισμένοι επιτήδειοι θα προσθέσουν στη ζωοτροφή και χρωστικές, ώστε να κιτρινίσει το κρέας του πουλερικού και να έχει τη ψευδαίσθηση ο καταναλωτής πως τρέφεται με καλαμπόκι !!! (Τα κοτόπουλα τα οποία τρέφονται αποκλειστικά με καλαμπόκι, στα πόδια τους έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα).
 
Αντιμετώπιση ασθενειών…
Στη βιολογική πτηνοτροφία, μεγάλη έμφαση δίνεται στην πρόληψη. Τα οργανικά κοτόπουλα, είναι υποχρεωμένα να ασκούνται, ώστε να παραμείνουν υγιή και χωρίς περιττό λίπος.
 
Οι νεωσοί έχουν στη διάθεση τους άπλετο χώρο να κινηθούν. Θα ζήσουν για περίπου 90 ημέρες, πριν να φτάσουν στο κατάλληλο βάρος για κατανάλωση. 
28-biologiko-kotopoulo-4
 
Η έλλειψη συνωστισμού, σε συνάρτηση με την επιλογή ανθεκτικής ράτσας, εγγυάται την υγεία του πτηνού. Αν όμως παρόλα αυτά ασθενήσει, εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, όπως η ομοιοπαθητική. Απαγορεύεται η προληπτική χρήση αντιβιοτικών, η οποία αποτελεί σύνηθες πρακτική στα μη βιολογικά κοτόπουλα.
 
Πιστοποίηση και έλεγχος…
Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, τα ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία βιολογικών προϊόντων. Ποιος όμως μας εγγυάται πως μια πτηνοτροφική μονάδα θα ακολουθήσει όλους αυτούς τους κανόνες ;
 
To έργο αυτό το έχουν αναλάβει οι οργανισμοί πιστοποίησης, οι οποίοι ελέγχουν και πιστοποιούν το προϊόν σε όλα τα στάδια παραγωγής του. Οι ζωοτροφές, οι εγκαταστάσεις, οι συνθήκες διαβίωσης περνούν από το μικροσκόπιο των πιστοποιητικών οργανισμών, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος για το τι καταναλώνει.
 
28-biologiko-kotopoulo-logoΣυγκεκριμένα, η πτηνοτροφική μονάδα της BioGreco, ελέγχεται και πιστοποιείται από τη ΔΗΩ. Να θυμίσουμε πως για να κυκλοφορήσει ένα προϊόν ως βιολογικό, απαραίτητη προϋπόθεση πρέπει να φέρει στη συσκευασία την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία δεν είναι άλλη, από το εικονιζόμενο πράσινο φύλλο.
 
Αξίζει επίσης να τονιστεί πως η μεταποίηση των κοτόπουλων (σφαγή, τυποποίηση κ.τ.λ) πραγματοποιείται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλα τα κριτήρια της Ευρωπαϊκης και Εθνικής νομοθεσίας.
 
28-biologiko-kotopoulo-6
Στο τέλος, τα κοτόπουλα θα οδηγηθούν στο υπερσύγχρονο σφαγείο, στο οποίο αφού καθαριστούν, θα τυποποιηθούν ώστε να καταλήξουν στο πιάτο μας...
 
Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο της βιολογικής εκτροφής. Η όλη διαδικασία, σέβεται απόλυτα την ισορροπία των οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα στηρίζεται όσο το δυνατό σε αυτοπαραγόμενους πόρους, χρησιμοποιώντας έτσι για τροφή προϊόντα που παράγονται στο ίδιο το αγρόκτημα.
 
Η BioGreco, διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικών ζωοτροφών, δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως. Με αυτό τον τρόπο, κατορθώνει να καλύπτει τις δικές της ανάγκες σε τροφή, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί και λοιπές βιολογικές μονάδες σε όλη τη χώρα.
 
28-biologiko-kotopoulo-7
Το εργοστάσιο βιολογικών ζωοτροφών BioGreco
  
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία BioGreco και ειδικότερα τους κυρίους Χαράλαμπο Λύρα, Σταύρο Αργυρόπουλο και Μελετη Γιαννάκο, οι οποίοι μας επέτρεψαν να σας ξεναγήσουμε διαδικτυακά στους χώρους τους.
 
Με το παρόν αφιέρωμα, εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά παρουσιάσεων σε εταιρείες βιολογικών προϊόντων, ώστε μέσω της εικόνας να γνωρίσουμε καλύτερα το τί σημαίνει βιολογικό προϊόν !!!
 
Ανανεώνουμε σύντομα το ραντεβού μας, με μια επίσκεψη αυτή τη φορά σε μια κτηνοτροφική μονάδα, ενώ επίσης θα βάλουμε στο μικροσκοπίο μας και μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιολογικών αυγών. Μείνετε συντονισμένοι…
 
Τα αγροκτήματα της μονάδας BioGreco είναι ανοικτά στο κοινό. Οι άνθρωποι τους, θα χαρούν να σας ξεναγήσουν. Εως τότε όμως, απολαύστε το παρακάτω αφιέρωμα που είχε κάνει η εκπομπή Αριστη Κουζίνα για τα βιολογικά κοτόπουλα της εταιρείας.
 

 

Παναγιώτης Μερεντίτης

 

Για επιπλέον πληροφορίες ή απορίες, επικοινωνήστε με τη BioGreco. Απαντάει στο τηλέφωνο 27310-35667, ενω διαδικτυακά κυκλοφορεί στη διεύθυνση www.biogreco.gr

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.