Διαφήμιση
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Τετάρτη, 21 Ιούλιος 2010 10:32

laikiΤην ανάκληση του προεδρικού διατάγματος 115/08 ζητούν ομόφωνα οι Σύλλογοι βιοκαλλιεργητών των αγορών βιοκαλλιεργητών και η Ομοσπονδία τους, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στις 18 Ιουλίου 2010 στην Λαμία.

Οι βιοκαλλιεργητές ζητούν την ανάκληση του εν λόγω διατάγματος, αφού σχεδόν στο σύνολό του δεν έχει πεδίο εφαρμογής.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία των Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας έχει καταθέσει, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρινόμενη τόσο στις απαιτήσεις των παραγωγών όσο και των καταναλωτών αλλά και αυτές των Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού, που στηρίζουν τις αγορές των βιοκαλλιεργητών.

Αναλυτικά, το ψήφισμα των Συλλόγων Αγορών Βιοκαλλιεργητών έχει ως εξής:

Το ψήφισμα
Δεν είμαστε λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Είμαστε αγορά βιοκαλλιεργητών.
Δεν είμαστε ούτε έμποροι ούτε επαγγελματίες πωλητές. Είμαστε μόνο αγρότες.

Όπου ασκείται συγκροτημένη αγροδιατροφική πολιτική η βιολογική γεωργία βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο καθώς και η απευθείας διάθεση της τροφής από τον παραγωγό της. Στις περισσότερες χώρες την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού έχει το Υπουργείο Γεωργίας συνεπικουρούμενο από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας. Στην χώρα μας τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Παρά τις έως σήμερα αντίξοες συνθήκες οι βιοκαλλιεργητές δηλώνουμε περήφανοι για το επάγγελμα μας και τη συνολική δράση μας. Έχουμε επιλέξει όχι μόνο υγιή τρόπο καλλιέργειας αλλά και υγιή τρόπο διάθεσης των προϊόντων μας και κρίνουμε αυτό ως  τη σημαντικότερη ίσως συμβολή μας στην βιολογική γεωργία. Η βασική αυτή επιλογή μας οδήγησε στην δημιουργία των αγορών βιοκαλλιεργητών, των πρώτων αγορών αγροτών στην χώρα μας.

Οι αγορές που δημιουργήσαμε εμείς οι μη επιδοτούμενοι αγρότες έχουν καθοριστικά συμβάλει στην βιωσιμότητα των συμμετεχόντων παραγωγών, διότι λειτουργούν απλά, λιτά, φθηνά και καθόλου γραφειοκρατικά. Η λειτουργία αυτή αντιμετωπίζει τον καταναλωτή ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο σε κοινές ηθικές αξίες.

Ο θεσμός των αγορών βιοκαλλιεργητών δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία όπως τα ελληνικά υπουργεία προσπαθούν να παραστήσουν, αλλά θεσμός αντίστοιχος όλων των κρατών μελών της Ευρώπης όπου και είναι θεσμοθετημένος και νομικά κατοχυρωμένος ως τέτοιος.

Η βιολογική γεωργία έως σήμερα βρίσκεται στο περιθώριο των προτεραιοτήτων της πολιτείας. Συρρικνώνεται και εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας. Επίσης η παρουσία των εγχώριων βιολογικών προϊόντων στην ελληνική αγορά είναι πολύ περιορισμένη συγκριτικά με τα εισαγόμενα. Ταυτοχρόνως οι έλληνες παραγωγοί δυσκολεύονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, οι δε νομοθεσίες που έχουν εκπονηθεί για την δυνατότητα των αγροτών στην απευθείας διάθεση είναι αναποτελεσματικές και υπερσυγκεντρώνουν όλες τις αρμοδιότητες στο Υπουργείο Εμπορίου και στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών. Δυστυχώς η νομοθεσία και λειτουργία που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εμπορίου απέτυχε να συγκρατήσει τους αγρότες στην αγορά. Το ΠΔ115 δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ίδια δυσλειτουργική νομοθεσία και λειτουργία στην οποία αθροίζεται και η "βιολογική" γραφειοκρατία. Η δομή αυτή είναι απολύτως άσχετη με τα έως σήμερα πεπραγμένα των αγορών βιοκαλλιεργητών και συνεχίζει να μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Η νομοθεσία αυτή είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη των βιοκαλλιεργητών και της βιοκαλλιέργειας καθώς και στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών των προϊόντων μας τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Μέχρι την σωστή νομοθέτηση από το Υπουργείο Γεωργίας οι αγορές ήταν και θα παραμείνουν στην δικαιοδοσία των βιοκαλλιεργητών που τις δημιούργησαν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν.

Η πρόθεση του υπουργείου Εμπορίου να εφαρμόσει το ΠΔ115 της προηγούμενης κυβέρνησης το οποίο είχε σθεναρά επικρίνει στο Κοινοβούλιο ως αντιπολίτευση μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί.

Είναι σαφές ότι το υπουργείο Εμπορίου αδυνατεί να κατανοήσει τις αγορές αγροτών ως κομμάτι της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Απαιτούμε απάντηση στην πρότασή μας για αγορές βιοκαλλιεργητών ως έναν δεκαπενταετή θεσμό που πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί νομικά στην χώρα μας με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που έχει.

Απαιτούμε την άμεση ανάληψη δράσης από το Υπουργείο Γεωργίας. Η αγροτική πολιτική και οι αποφάσεις για το μέλλον των βιοκαλλιεργητών δεν μπορεί να είναι οποιουδήποτε άλλου αναρμόδιου για το θέμα.

Λέμε ναι στο Υπουργείο Γεωργίας ως αρμόδιο για τις αγορές βιοκαλλιεργητών.

Λέμε ναι στην συγκρότηση σωστής νομοθεσίας και νέου ΠΔ για αγορές βιοκαλλιεργητών.

Λέμε ναι στην συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βιοκαλλιεργητών.

Λέμε όχι στο Υπουργείο Εμπορίου.

Λέμε όχι στο ΠΔ 115.

Λέμε όχι στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών.

Δεν είμαστε λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Είμαστε αγορά βιοκαλλιεργητών.

Δεν είμαστε ούτε έμποροι ούτε επαγγελματίες πωλητές. Είμαστε μόνο αγρότες.

Λαμία, 18 Ιουλίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΛΜΩΠΙΑ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ- ΠΕΛΛΑ

Πηγή: Agronews

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.