Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
Πέμπτη, 22 Ιούλιος 2010 11:27

laikes_organic
Στην Ελλάδα οι αγορές των αγροτών είναι θεσμός από την αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή είχαμε την πρώτη νομοθεσία το 1932, με βάση το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου όταν εγκαινίαζε την πρώτη λαϊκή αγορά στην Κηφισιά ως τόπο «όπου οι δημότες θα μπορούν να προμηθεύονται την τροφή τους απευθείας από τους τοπικούς παραγωγούς». Στην πορεία τη θέση των αγροτών κάλυπταν όλο και περισσότερο μικρά ή μεγάλα εμπορικά συμφέροντα με αποτέλεσμα τόσο οι αγρότες όσο και οι δημότες να στερούνται σταδιακά μια αμιγώς παραγωγική αγορά. Συνέπεια ήταν να αποκοπούν οι αγρότες από την πώληση των προϊόντων τους, γεγονός που υπήρξε ολέθριο τόσο για τους ίδιους και τη βιωσιμότητά τους όσο και για τους καταναλωτές, με απόδειξη την υψηλή απόκλιση μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

Μετά από δεκαετίες απραξίας, οι πρώτοι αγρότες που δημιούργησαν αγορές αγροτών στη χώρα μας είναι οι βιοκαλλιεργητές. Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Το 1994 που δημιουργήθηκε η πρώτη Αγορά Βιοκαλλιεργητών ουδείς ασχολούταν με τη βιολογική γεωργία, δεν υφίσταντο επιδοτήσεις για τη βιοκαλλιέργεια, δεν υπήρχε διέξοδος στο χονδρικό ή λιανικό εμπόριο και έτσι η μόνη προοπτική ήταν η πώληση των προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές. Τόσο απλά και τόσο λιτά ξεκίνησε η πρώτη αγορά αγροτών στη σύγχρονή Ελλάδα.

Από τότε ιδρύθηκαν και λειτουργούν στη χώρα μας 38 Αγορές Βιοκαλλιεργητών με τη συμμετοχή τουλάχιστον 300 βιοκαλλιεργητών. Η προσέλευση νέων παραγωγών και γυναικών είναι υψηλή, ενώ όλοι οι παραγωγοί συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες των Συλλόγων.

Σκοπός των αγορών είναι να μπορεί ο παραγωγός να πουλάει ο ίδιος τα προϊόντα του απευθείας στον καταναλωτή σε μια δίκαιη για αυτόν τιμή, αλλά και ο καταναλωτής να μπορεί να αγοράζει φρέσκα ελληνικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό τους σε μια εξίσου λογική τιμή. Σε σύγκριση με τα άλλα σημεία πώλησης, το βιολογικό καλάθι της νοικοκυράς στις αγορές των βιοκαλλιεργητών κοστίζει από 5 ως 10% λιγότερο.

Όλο αυτό το διάστημα οι βιοκαλλιεργητές λειτουργούν τις αγορές με δικό τους κόστος, χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τους δήμους ή το κράτος ούτε με ένα ευρώ.

Πως λειτουργούν οι αγορές των βιοκαλλιεργητών.
Οι Αγορές των Βιοκαλλιεργητών λειτουργούν υπό την ευθύνη των κατά τόπους Συλλόγων Βιοκαλλιεργητών που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας. Ο χώρος για την λειτουργία της Αγοράς παραχωρείται δωρεάν από τους Δήμους, και κάθε Σύλλογος διαχειρίζεται τα στοιχεία που αφορούν τους παραγωγούς και ενημερώνει τους Δήμους για τους συμμετέχοντες. Οι βιοκαλλιεργητές καθαρίζουν οι ίδιοι τον χώρο της Αγοράς μετά το τέλος της και ανακυκλώνουν τα οργανικά υπολείμματα είτε για την παραγωγή κομπόστ είτε ως τροφή για τα ζώα. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος δεν επιβαρύνεται με έξοδα καθαριότητας, οπότε δεν υπάρχει και άμεσο κόστος για τους συμμετέχοντες Βιοκαλλιεργητές.

Η λειτουργία της Αγοράς των Βιοκαλλιεργητών καθορίζεται από Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος αφορά στους συμμετέχοντες Βιοκαλλιεργητές, στα προϊόντα, στην πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, στην υγιεινή, στην συνεργασία με την τοπική κοινωνία, στην φιλοπεριβαλλοντική πολιτική καθώς και στο καταναλωτικό κίνημα.

Η εξέλιξη αυτού του κανονισμού λειτουργίας είναι το πρότυπο ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές Βιοκαλλιεργητών- απαιτήσεις λειτουργίας», το οποίο ήδη εφαρμόζεται στις Αγορές Βιοκαλλιεργητών. Το πρότυπο αυτό λειτουργίας είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των υπαρχουσών Αγορών όσο και για την ίδρυση και λειτουργία νέων. Η οργάνωση, λειτουργία, διοίκησή και προώθηση των αγορών βιοκαλλιεργητών επιβαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Πατήστε εδώ για την πλήρη έρευνα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Πηγή: Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.