Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο, 15 Μάρτιος 2014 17:08
15-katastimata-viologikon
 
Καταστήματα βιολογικών προϊόντων από το 2000 έως το 2014. Από τη μεγάλη άνοδο, στην κάθετη πτώση και πλέον… σταθεροποίηση με μικρή ανάκαμψη.
 
Από 65 καταστήματα το 2000, αύξηση σε 180 το 2004, ραγδαία άνοδο σε 646 το 2009, κάθετη πτώση σε 320 το 2012 και πλέον σταθεροποίηση με μικρά σημάδια ανάκαμψης το 2014…
 
Σε καιρούς οικονομικής ύφεσης, με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή να έχει υποστεί ραγδαία μείωση, η αγορά των βιολογικών προϊόντων δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.
 
Με αφορμή λοιπόν το παραπάνω γεγονός, σε συνάρτηση με το γεγονός της κυκλοφορίας της νέας έκδοσης του οδηγού αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών Organic Life για το 2014,είπαμε να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση στα καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων από το 2000 έως… σήμερα.
 
Ηταν το 2000, όταν ο καταναλωτής είχε ακόμα πλήρη άγνοια. Βιολογικά προϊόντα ; Απαπα μακριά από εμάς / Τί βιολογικά προϊόντα ; όπως λέμε… βιολογικός πόλεμος ή… βιολογικός καθαρισμός ; / Βιολογικά προϊόντα ; Μακριά από εμάς η βιολογία…
 
Αυτές ήταν κάποιες από τις ατάκες που ηχούσαν στα αυτιά μου την εποχή εκείνη. Γρήγορα συνειδητοποίησα πως ο όρος βιολογικά που είχε κυριαρχήσει στη χώρα μας, δεν ήταν και ο σωστότερος, μιας και στο άκουσμα κάποιου μη γνώστη, φάνταζε ως κάτι… κακό και όχι ως κάτι αγνό που πραγματικά είναι τα οργανικά προϊόντα.
 
Την εποχή εκείνη υπήρχαν Πανελλαδικά γύρω στα 65 καταστήματα, ενώ σύντομα έκαναν την εμφάνιση τους και οι πρώτες αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων, όπως τα Green Farm ή Βιολογικός Κύκλος.
 
Τα χρόνια περνούν χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, έως ότου φτάνουμε στο 2004 με τα βιολογικά προϊόντα να αρχίζουν πλέον να ακούγονται όλο και περισσότερο. Από το 2004 έως και το 2009, παρατηρείται αύξηση στο χώρο των βιολογικων, κατά 12,5 % σε ετήσια βάση.
 
Τα διατροφικά σκάνδαλα εκείνης της εποχής, ευαισθητοποίησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι άρχισαν να επιζητούν την ποιότητα στη διατροφή τους.
 
Η αγορά των βιολογικών την πενταετία αυτή, γνώρισε μεγάλη άνθιση, με τη δημιουργία μεγάλων, αλλά και μικρότερων καταστημάτων, σε όλη τη χώρα, τα οποία πραγματικά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια.
 
Από τα... 65 του 2000, στα 646 καταστήματα του 2009 !!!
Ετσι λοιπόν το 2004, φτάσαμε στα περίπου 180 καταστήματα, με το 2009 να υπάρχουν πλέουν 646 καταστήματα βιολογικών σε όλη την Ελλάδα.
 
Εκείνη την περίοδο ήταν που σχεδόν όλα τα μεγάλα super market βλέποντας την προτίμηση του αγοραστικού κοινού για τα βιολογικά προϊόντα, μπήκαν δυναμικά στην αγορά, προσθέτοντας στα ράφια τους περισσότερους κωδικούς βιολογικών τροφίμων και καλλυντικών, χωρίς όμως φυσικά ποτέ να κατορθώσουν να ανταγωνιστού σε ποικιλία και ενημέρωση τα εξολοκλήρου βιολογικά καταστήματα.
 
Από τα μέσα του 2010 και μετά, πλέον στο αίμα της Ελλάδας άρχισε να κυλάει το ΔΝΤ και να κάνει όλο και εντονότερη την παρουσία του.
 
Τα βιολογικά προϊόντα επειδή απευθύνονται σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές, επηρεάστηκαν λιγότερο από τους υπόλοιπους εμπορικούς κλάδους, αλλά και αυτά όμως μετείχαν στη μεγάλη βουτιά προς την καταστροφή.
 
Προς τα τέλη του 2012 και μετά την απότομη κατηφόρα με 100δες καταστήματα βιολογικών να βάζουν λουκέτο, η αγορά έδειξε σημάδια σταθεροποίησης.
 
Πλέον η αγορά φαίνεται να έχει ξεσκαρτάρει, με όλους όσους έχουν καταφέρει να σταθούν στο χώρο να κατορθώνουν με μεγάλη δυσκολία να επιβιώνουν. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται και ένα μικρό χαμόγελο στην αγορά, με αρκετά νέα καταστήματα βιολογικών να κάνουν την εμφάνιση τους.
 
Τον καιρό της κρίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της διασποράς των βιολογικών προϊόντων σε σημεία πώλησης εκτός βιολογικών καταστημάτων. Σε καταστήματα που δεν τα βάζει ο νους, πως θα μπορούσαν να διαθέτουν και οργανικά, πλέον θα μπορέσεις να βρεις 2-3 επιλεγμένα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
 
Αναφερόμαστε σε μικρά παντοπωλεία, επαρχιακά mini markets, ακόμα και ψιλικατζίδικα, ενώ δε θα αργήσει να έρθει η εποχή που θα δούμε και κάποια βιολογικά, όπως χυμούς, αναψυκτικά, σοκολάτες, κρουασάν κλπ, να πωλούνται ακόμα και από τα περίπτερα.
 
Πολλά, μικρά κυρίως, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, έχουν κάνει την τελευταία πενταετία, μια στροφή και προς το παραδοσιακό προϊόν, δίνοντας έτσι στον καταναλωτή παραπάνω επιλογές.
 
Στον OrganicLife 2014 που σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί, θα διαπιστώσετε πως από τα 646 καταστήματα βιολογικών του 2009, πλέον έχουν απομείνει μόνον τα μισά από αυτά. Το ελπιδοφόρο είναι πως πλέον η αγορά έχει σταθεροποιηθεί, με την εμφάνιση μικρών σημαδιών ανάκαμψης ύστερα από το μεγάλο σοκ της πενταετίας.
 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκύψει από το προσωπικό μου αρχείο ως υπεύθυνος έκδοσης οδηγών αγοράς βιολογικών προϊόντων, τα τελευταία 14 χρόνια.
 
Καθόλου απίθανο, να υπάρχουν και κάποια καταστήματα για τα οποία ο Organic Life σήμερα, πιθανόν να αγνοεί την ύπαρξη τους. Σίγουρα όμως, σε ποσοστό τουλάχιστον 95% είμαστε ακριβείς στα δεδομένα μας.
 
Σημ.: Στον Organic Life 2014 που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, θα μπορέσετε να αναζητήσετε μεταξύ των άλλων κατηγοριών και όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.
 
Μπορείτε όμως και ηλεκτρονικά να εντοπίσετε το πλησιέστερο κατάστημα βιολογικών της περιοχής σας, το οποίο διαφημίζεται μέσα από τον online οδηγό αγοράς organiclife.gr
 
Κάντε κλικ εδώ και μεταφερθείτε στην κατηγορία καταστήματα βιολογικών…
 
 
Παναγιώτης Μερεντίτης
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.