Διαφήμιση
Νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές βιοκαλλιεργητών ζητάει ο κλάδος
Τρίτη, 29 Απρίλιος 2014 02:01
26-agores-viokalliergiton
 
H Βιολογική Γεωργία αποτελεί ένα ευαίσθητο και πολύ σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Υπαίθρου, δεν νοείται η νομοθεσία να μπερδεύει τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας και την εμπορία με την ιδιαίτερη ομάδα των βιοκαλλιεργητών και να τα τσουβαλιάζει όλα...
 
Το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί το νέο Νομοσχέδιο για την ρύθμιση του υπαίθριου εμπορίου προσπαθώντας να συμπεριλάβει και τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών στο νομοθετικό πλαίσιο που λειτουργούν οι λαϊκές αγορές των συμβατικών παραγωγών και των εμπόρων.
 
Οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών εδώ και είκοσι χρόνια κέρδισαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και με τους Φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης λειτουργούν στην χώρα μας 50 αγορές.
 
Στις αγορές αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο παραγωγοί, παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ανάγκη του Έλληνα Βιοκαλλιεργητή, να διαθέσει απευθείας τα προϊόντα του στο καταναλωτή.
 
Η λειτουργία των αγορών γίνεται σύμφωνα με τα παγκόσμια Πρότυπα Λειτουργίας Farmers Markets έχοντας συντάξει από το 2009, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης, το Ελληνικό Πρότυπο ΕΛΟΤ 1428 – Αγορές Βιοκαλλιεργητών – Απαιτήσεις Λειτουργίας το οποίο και εφαρμόζεται έκτοτε εξασφαλίζοντας αποτελεσματικά την εύρυθμη λειτουργία των αγορών μας.
 
Ο ενδιαφερόμενος Βιοκαλλιεργητής υποχρεούται να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την διασφάλιση της συμμετοχής του στις αγορές καθώς επίσης και για την διασφάλιση των ως προς διάθεση προϊόντων του στους καταναλωτές.
 
Οι αγορές λειτουργούν απογευματινές ώρες δίνοντας στον παραγωγό την δυνατότητα να μπορεί να καλλιεργεί και να διαθέτει τα προϊόντα του απευθείας στον καταναλωτή. Για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της βιολογικότητας των ως προς διάθεση προϊόντων, μέσα από τις αγορές τις οποίες εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε πριν από είκοσι χρόνια, διασφαλίζοντας με συνεχείς ελέγχους και δειγματοληψίες, που διενεργούνται από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης.
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 40 δειγματοληπτικοί έλεγχοι μέσα στις Αγορές Βιοκαλλιεργητών σε συνεργασία με διαπιστευμένα εργαστήρια της χώρας μας και με τους Διαπιστευμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης που ελέγχονται και πιστοποιούνται από το Ελληνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.).
 
Οι Αγορές μας λειτουργούν ανταποδοτικά προς τις Δημοτικές Αρχές προσφέροντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
 
Παράλληλα φροντίζουμε έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι Δήμοι και ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε με 1 ευρώ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Ελληνικό Πρότυπο ΕΛΟΤ 1428 Αγορές Βιοκαλλιεργητών - Απαιτήσεις Λειτουργίας.
 
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έτσι ώστε να ακουστεί και ο δικός μας λόγος προς τους αρμόδιους φορείς και τους καταναλωτές. Ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή θα γίνει κατανοητό, από τα αρμόδια Υπουργεία και κυρίως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, ότι η Βιολογική Γεωργία αποτελεί ένα ευαίσθητο και πολύ σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Υπαίθρου, δεν νοείται η νομοθεσία να μπερδεύει τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας και την εμπορία με την ιδιαίτερη ομάδα των βιοκαλλιεργητών και να τα τσουβαλιάζει όλα, και πως θα καταστεί εφικτό να υπάρξει διάλογος με τους Βιοκαλλιεργητές.
 
Όσες προσπάθειες έγιναν έως και σήμερα εκ μέρους μας βρήκαν τις πόρτες του ΥΠ.Α.Α.Τ κλειστές με εξαίρεση την συνάντηση με τον Γραμματέα του ΥΠ.Α.Α.Τ, κ. Κορασίδη, ο οποίος μας δήλωσε πως το ΥΠ.Α.Α.Τ αδυνατεί να τα βάλει με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη.
 
Διεκδικούμε νομοθεσία για τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών η οποία θα λάβει σοβαρά υπόψη και θα υιοθετήσει τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των Βιοκαλλιεργητών για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία των Αγορών Βιοκαλλιεργητών.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.