Πέμπτη, 23 Σεπτέμβριος 2010 13:17 |
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε μια πρόταση Οδηγίας, με την οποία απαγορεύεται η προσθήκη ζάχαρης στους χυμούς φρούτων.
H κίνηση αυτή, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, εντάσσεται στην προσπάθεια για μείωση των προστιθέμενων σακχάρων στα προϊόντα που καταναλώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες, στο πλαίσιο της προώθησης μιας πιο ισορροπημένης διατροφής.
Σύμφωνα με την πρόταση Οδηγίας, η προσθήκη ζάχαρης θα επιτρέπεται μόνο για το νέκταρ χυμών και για μερικά πολύ συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία όμως θα πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση περί της προσθήκης ζάχαρης και του ποσοστού αυτής. Στην ίδια πρόταση προβλέπεται να συμπεριληφθούν οι τομάτες στον κοινοτικό κατάλογο των φρούτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χυμών φρούτων.
Με την εν λόγω πρόταση, όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθορίζονται οι κανόνες για την παραγωγή, τη σύνθεση και τη σήμανση των χυμών φρούτων και ορισμένων παρόμοιων προϊόντων, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η πρόταση θα υποβληθεί για εξέταση στο Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ
|