Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πως διαμορφώθηκε η αγορά των βιολογικών το 2013
Τρίτη, 26 Μάιος 2015 11:49
26-biologika
 
Με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, να έχει επηρεάσει ολόκληρο τον εμπορικό κλάδο, δε θα μπορούσαν να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στα βιολογικά.
 
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Infobank Hellastat, στο τέλος του 2013 στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων δραστηριοποιούνταν συνολικά 23.544 επιχειρηματίες, αριθμός μειωμένος κατά 6% σε σχέση με το 2012, λόγω της υποχώρησης του αριθμού των παραγωγών.
 
Αναλυτικά το έτος αυτό λειτουργούσαν περίπου 22.000 παραγωγοί, 1.555 μεταποιητές και τρεις εισαγωγικές εταιρείες. Επίσης, η συνολική έκταση των βιολογικών καλλιεργειών διαμορφώθηκε σε 383,6 χιλ. εκτάρια (-17% από το 2012) αποτελώντας περίπου το 11% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Νικολαΐδη, senior analyst της Infobank Hellastat, τα δίκτυα τυποποίησης και διανομής δεν θεωρούνται ακόμη επαρκώς ανεπτυγμένα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να παρατηρείται περιορισμένη προσφορά προϊόντων ελληνικής παραγωγής.
 
Επίσης, ακόμη και σε τομείς όπου υπάρχει αξιόλογη ελληνική παραγωγή όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα εσπεριδοειδή, η διείσδυση είναι ακόμη χαμηλή λόγω της ανεπαρκούς ενημέρωσης του κοινού. Τα μειονεκτήματα αυτά έχουν ως συνέπεια την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών της εγχώριας αγοράς από εισαγωγές.
 
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 39 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
-Ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2013 εμφάνισε άνοδο κατά 6,7%, στα 89,39 εκατ. ευρώ.
 
-Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 14,7%, στα 6,19 εκατ., ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν στα 0,77 εκατ. από 1,22 εκατ. το 2012.
 
-Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε οριακά σε 7,2%, ενώ το περιθώριο των προ φόρων κερδών παρέμεινε στάσιμο σε 0,2%.
 
-Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 1,2 προς 1.
 
-Το μέσο διάστημα είσπραξης απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους τέσσερις μήνες.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.