Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μεγάλη άνοδος στα βιολογικά. Μεγαλώνει επικίνδυνα ο ανταγωνισμός για την Ελλάδα
Δευτέρα, 15 Ιούνιος 2015 17:08
15-biologika 
 
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα βιολογικά προϊόντα κρούει ο ∆ρ ∆ηµήτριος Μπιλάλης, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών.
 
Όπως αναφέρει, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη άνοδος στα βιολογικά, γεγονός που θα δυσκολέψει τους Ελληνες βιοκαλλιεργητές, επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές ώστε να υποστηρίξουν την μεγάλη άνοδο.
 
Επιπλέον αυξάνεται επικίνδυνα ο ανταγωνισμός, από τρίτες χώρες, οι οποίες επενδύουν σε βιολογικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, η ελιά και το κρασί, τα οποία αποτελούν έως τώρα ισχυρά χαρτιά στις ελληνικές εξαγωγές βιολογικών.
 
Σήµερα στην Ελλάδα οι εκτάσεις που καλλιεργούνται βιολογικά δεν ξεπερνούν το 4,5% - 5% του συνόλου, ενώ σχεδόν τα µισά, αν όχι περισσότερα, από τα παραγόµενα βιολογικά προϊόντα, πωλούνται, τελικώς, στην αγορά σαν να είναι συµβατικής καλλιέργειας.
 
«Αν δούµε την Ελλάδα, το προφίλ της σε εκτάρια και το προφίλ των καλλιεργειών, πιστεύω ότι σύντοµα θα έχουµε αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών διότι σύµφωνα µε τη νέα ΚΑΠ και τις οδηγίες εφαρµογής της ή ακόµη και το νέο ΠΑΑ, θα παρατηρήσουµε ότι όποιος από τους αγρότες είναι στη βιολογική γεωργία δεν χρειάζεται να αποδεικνύει το πρασίνισµα, ότι δηλαδή λαµβάνει όλα τα απαραίτητα οικολογικά µέτρα»
 
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, στις 05/06/2015, ο κος Μπιλάλης εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε: «Φοβάµαι, στην πραγµατικότητα, µην γίνει κάποιο µεγάλο “µπαµ” στη βιολογική γεωργία και δεν µπορούµε να τη µαζεύουµε µετά.
 
Γι’ αυτό, θα πρέπει να οργανώσουµε λίγο καλύτερα τις δοµές παρακολούθησης κι εφαρµογής, ώστε η τελευταία να γίνει έτσι που να τα συνδέει όχι µόνο µε πιστοποιητικά συµµόρφωσης αλλά και µε εµπορίας και παραγωγής. Και επειδή το αναµένουµε, πρέπει να είµαστε έτοιµοι».
 
«Η Αυστραλία δεν µου αρέσει καθόλου γιατί µπαίνει σε αµπέλια, σε ελιές και σύντοµα θα τη βρούµε µπροστά µας. Έχουν τεράστιες επίπεδες εκτάσεις, µπαίνουν στα βιολογικά και παράγουν καλά προϊόντα, όπως το ίδιο πράττει και η Λατινική Αµερική, η οποία παράγει εξαιρετικής ποιότητας λάδι κι εξαιρετικά κρασιά.
 
Ακόµη και οι ΗΠΑ, η χώρα της συµβατικής γεωργίας αρχίζει να αναπτύσσει ένα πολύ ισχυρό κίνηµα βιοκαλλλιεργητών», επισήµανε ο καθηγητής και προέβλεψε πως «και στις ελιές οι παγκόσµιες εκτάσεις αυξάνουν διαρκώς. Θα έχουµε έναν ισχυρό ανταγωνισµό σε όλα αυτά τα προϊόντα και ίσως θα πρέπει να το δούµε το πρόβληµα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Πώς θα ασκήσουµε, δηλαδή, µια πιο προστατευτική πολιτική για τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία είναι προϊόντα ποιότητας».
Σχετικά με τη βιοδυναμική γεωργία δήλωσε: Σιγά σιγά αρχίζει και αναπτύσσεται στην Ελλάδα και η βιοδυναµική γεωργία, η οποία αποτελεί µια ακραία µορφή της βιολογικής.
 
Αυτη στιγµή µε επίκεντρο κυρίως την Πελοπόννησο, υπάρχουν 200 παραγωγοί, που καλλιεργούν βιοδυναµικά και αυτό δείχνει ότι έχουµε κάνει ένα µικρό άλµα».
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.