Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βιολογικά κράνα. Στο μικροσκόπιο το superfood των αρχαίων Ελλήνων
Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2018 15:51
05-biologika-krana 
 
Βιολογικά κράνα. Ένα από τα καλύτερα superfood, γνωστά ακόμα και από την αρχαιότητα, αφού οι αρχαίοι Ελληνες τα χρησιμοποιούσαν για παθήσεις του γαστρεντερικού, της δυσπεψίας, και της καρδιάς.
 
Σύμφωνα με το Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν σκληρό και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν μπαστούνια, κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, και τόξα.
 
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα.
 
 
organic-life
 
 
Αρκετοί όμως συγχέουν λανθασμένα τα κράνα, με τα cranberries. Η αλήθεια όμως είναι, πως πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά φρούτα – υπερτροφές.
 
Τα κράνα (Cornus) είναι ελληνικός καρπός, ενώ τα κράνμπερι (Vacciniummacrocarpon), είναι ξενόφερτα και συγγενεύουν με το μύρτιλλο.
 
 
05-biologika-krana---cranberries
 
Οι καρποί του κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα ενώ το κράνο έχει κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία.
 
Τα κράνα τα συναντάμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Είναι ένα αυτοφυές συνήθως δέντρο, αν και τα τελευταία χρόνια πλέον, κυκλοφορούν και φυτώρια κρανιάς, τα οποία μάλιστα είναι ιδανικά για βιοκαλλιέργεια.
 
Ιδιότητες βιολογικών κράνων:
Είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες κατά των καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, των πόνων της περιόδου, κατά των στομαχικών και εντερικών διαταραχών, ως χωνευτικό ή ακόμα και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 
Διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού.
 
Είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο (Fe), βιταμίνη Ε και C, καροτίνη, πηκτίνη και τανίνες.
 
 
 
 
Υπάρχουν, μάλιστα, αναλύσεις που δείχνουν ότι τα κράνα είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C από άλλους καρπούς που έχουν παρόμοιο σχήμα και χρώμα.
 
Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών, τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη.
 
Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες.
 
Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.