Υπερ των κυρώσεων στους οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών η Hellascert. Η αξιοπιστία της πιστοποίησης πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη. |
Πέμπτη, 21 Ιούλιος 2016 14:17 |
![]() Hellascert . Η αξιοπιστία της πιστοποίησης πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη.
Η Hellascert (Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης), εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο των βιολογικών προϊόντων και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για νέα ΚΥΑ που προβλέπει μεταξύ άλλων κυρώσεις για τους οργανισμούς πιστοποίησης.
Συγκεριμένα αναφέρει: «Το Σχέδιο της νέας ΥΑ έχει συζητηθεί διεξοδικά σε όλα επίπεδα, στο πλαίσιο πολύμηνης διαβούλευσης και το τελικό αποτέλεσμα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Η έκδοση της ΥΑ θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πιστοποίησης και πιστεύουμε ότι στην πορεία οι όποιες ατέλειες θα διορθωθούν και θα συμπληρωθούν με τις επίκαιρες εξελίξεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πάγια θέση της Hellascert είναι ότι η αξιοπιστία της πιστοποίησης πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη.
Το πνεύμα του Δελτίου Τύπου, στο μέτρο που εκφράζει την πολιτική βούληση, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και στηρίζουμε την αποτελεσματική, αμερόληπτη και αδιάβλητη εποπτεία του συστήματος πιστοποίησης από το ΥΠΑΑΤ.
Οι όποιες κυρώσεις προς τους ΟΕ&Π θα πρέπει να εξετασθούν με γνώμονά την επιείκεια (όπου το επιτρέπει το παρελθόν του κάθε φορέα), την ισονομία και την αποτροπή της επαναληψιμότητας των παραβάσεων.
Όπου υπάρχουν παραβάσεις οι οποίες πλήττουν ανεπανόρθωτα την εγκυρότητα της πιστοποίησης οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι του αναλόγου μεγέθους.
Τα Βιολογικά Προϊόντα αποτελούν τη γραμμή κρούσης των ελληνικών ποιοτικών πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων.
Στην προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ να διαφυλάξει την πίστη των καταναλωτών και τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις, η Hellascert παραμένει ξεκάθαρα υποστηρικτής του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του.»
|