Διαφήμιση
Μέθοδοι διάκρισης των βιολογικών από τα συμβατικά
Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2017 00:00
08-biologika 

Μέθοδοι για τη διάκριση βιολογικών προϊόντων από τα συμβατικά

Τα βιολογικά προϊόντα, ολοένα και αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια αγορά, αφού έχουν καλλιεργηθεί χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, οπότε είναι πιο υγιεινά, ενώ παράλληλα σέβονται το περιβάλλον.

Το ζήτημα που προκύπτει όμως, είναι πέραν του δειγματοληπτικού ελέγχου που γίνεται από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και αρμόδιους φορείς στα προϊόντα, πως είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί πως ο βιοκαλλιεργητής παράγει όντως βιολογικά και όχι προϊόντα μαϊμού ;

Το έργο Authentic Food, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, σχεδίασε και εξέτασε μία ευρεία γκάμα μεθόδων ανάλυσης στοιχείων, ώστε να διευκρινιστεί ο τρόπος παραγωγής κάθε προϊόντος φυτικής προέλευσης.

Οι μέθοδοι που ανέπτυξε το έργο περιλαμβάνουν αναλύσεις των υπολειμμάτων των παρασιτοκτόνων, των μεταβολιτών, των ανόργανων στοιχείων και των παραλλαγών επιλεγμένων στοιχείων (ισότοπα).

Η ανάλυση των στοιχείων αυτών εξετάστηκε σε καλλιέργειες ντομάτας, σιταριού και σκληρού σιταριού σε ελεγχόμενη δοκιμή πεδίου, σε αγροκτήματα ή κατευθείαν σε προϊόντα από παραγωγούς της Δανίας και της Ιταλίας.

Ανάλυση υπολειμμάτων
Αν και η ανάλυση των υπολειμμάτων των παρασιτοκτόνων θεωρείται διαδεδομένη μέθοδος για την αναγνώριση του τρόπου παραγωγής των τροφίμων, το έργο απέδειξε πως η μέθοδος αυτή δεν κρίνεται επαρκής, ώστε να αναγνωριστεί η βιολογική καλλιέργεια από τη συμβατική.

Η σύνθεση μεταβολιτών και ανόργανων στοιχείων επηρεάζεται από την τοποθεσία στην οποία έχει παραχθεί ένα προϊόν. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις νοθείες και τις απάτες που πραγματοποιούνται, όσον αφορά το γεωγραφικό πλαίσιο που έχει παραχθεί ένα προϊόν.

Ισότοπα στοιχεία
Η ανάλυση ισότοπων στοιχείων, και κυρίως του αζώτου, είναι η μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη διάκριση των βιολογικών από τα συμβατικά προϊόντα.

Αυτό βασίζεται στο γεγονός πως το ιστορικό λίπανσης της καλλιέργειας αντικατοπτρίζεται στη σύνθεση των ισοτόπων αζώτου.

Οι καλλιέργειες στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί συνθετικά λιπάσματα ξεχωρίζουν από αυτές που έχουν παραχθεί με βιολογικές ουσίες, όπως η κοπριά. Αυτό οφείλεται στη διαφορά που παρουσιάζουν τα ισότοπα.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2018 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.