Διαφήμιση
Γιατί αρνούνται οι βιοκαλλιεργητές να πληρώσουν τέλη στο δήμο Ηλιούπολης για τη βιολογική λαϊκή
Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016 13:50
04-bioogiki-laiki
 
Σε αναστολή είναι εδώ και μεριές εβδομάδες η βιολογική λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης, λόγω της άρνησης τω παραγωγών να πληρώσουν δημοτικά τη τάξης των 8,00 € / πάγκο.
 
Ο σύλλογος βιοκαλλιεργητών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΟΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
 
Αγαπητοί καταναλωτές,
 
Ο ΣΥ.Β.Α.Α. διοργανώνει εδώ και είκοσι χρόνια 28 Αγορές Βιοκαλλιεργητών στην Περιφέρεια Αττικής, με πρωταρχικό στόχο την απευθείας διάθεση προϊόντος στον καταναλωτή από τον ίδιο τον παραγωγό.
 
Εδώ και δυο εβδομάδες, η Αγορά της Ηλιούπολης παραμένει κλειστή διότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιβάλει παράλογα τέλη στους παραγωγούς για να τους διαθέσει χώρο για να αναπτύξουν την Αγορά βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα κάτωθι:
 
1. Ο Δήμος Ηλιούπολης είναι ο μοναδικός Δήμος από τους 28 συνεργαζόμενους δήμους που μας φιλοξενούν στην Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος απαιτεί την είσπραξη τελών από τους βιοκαλλιεργητές για να παραχωρήσει χώρο.
 
2. Ο Δήμος Ηλιούπολης προσπαθεί να απαξιώσει το χορηγικό πρόγραμμα «Αγάπη με το Κιλό» του Συ.Β.Α.Α. με το οποίο θα μπορούσε να διασφαλίσει περίπου 400 κιλά φρέσκων υγιεινών πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων κάθε μήνα για τις ανάγκες των δημοτών του, μην κάνοντας αποδεκτή την ανταποδοτική μας πρόταση.
 
3. Το κράτος υποχρεώνει τους συναδέρφους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται καθημερινά στις λαϊκές αγορές των συμβατικών προϊόντων να καταβάλουν ανταποδοτικά το ποσό των 2-4€/ημέρα. Από αυτά τα χρήματα ένα μικρό μόλις μέρος αποδίδεται στους Δήμους με το οποίο πρέπει να καλυφθούν κυρίως τα έξοδα καθαριότητας καθώς επίσης και κάθε άλλη υποχρέωση που έχουν οι δημοτικές αρχές έναντι στη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
 
4. Ο Δήμος Ηλιούπολης με ομόφωνη απόφαση ΑΠ 167/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτεί να εισπράττει 8€/βιοκαλλιεργητή κάθε φορά που αυτός δραστηριοποιείται στην Αγορά Βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης. Τα 8 € δεν έχουν κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα καθώς η καθαριότητα, η υγιεινή, ο έλεγχος και η λειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης καλύπτονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες βιοκαλλιεργητές και το κράτος.
 
5. Με την έκδοση του νόμου 4235/2014 άρθρο 56 –Αγορές Παραγωγών/Οικοτεχνία, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο 4384/2016 άρθρο 46 «Αγορές Παραγωγών- Οικοτεχνία» ορίζεται σαφέστατα ότι οι Δήμοι παραχωρούν δημόσιους χώρους ύστερα από συμφωνία των ίδιων των παραγωγών. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο για να εισπράξει τέλη.
 
Η υπό έκδοση ΚΥΑ όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ύστερα από επανειλημμένες διαβουλεύσεις του ΥΠΑΑΤ με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν προβλέπει είσπραξη χρημάτων από τους παραγωγούς προς τους δήμους καθώς η λειτουργία των Αγορών Παραγωγών δεν κοστίζει ούτε 1€ στον κρατικό προϋπολογισμό και τους Δήμους.
 
Θεωρούμε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Ηλιούπολης παράλογο.
 
Αρνούμαστε να καταβάλουμε χρήματα προς το Δήμο Ηλιούπολης άνευ λόγου
 
Ζητάμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και την άμεση παραχώρηση δημόσιου χώρου από το Δήμου Ηλιούπολης έτσι ώστε -εφόσον η Δ.Α. Ηλιούπολης επιθυμεί Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Δήμο της- να επαναλειτουργήσει άμεσα η Αγορά Βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης.
 
Η αγωνία όλων των καταναλωτών καθώς και των βιοκαλλιεργητών πρέπει να λάβει γρήγορα τέλος από την άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής.
 
Αθήνα, 04.10.2016
Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2018 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.