Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βιολογικά προϊόντα. Είναι... όντως βιολογικά ; Πως ελέγχονται
Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2016 15:45
 
14-biologika-einai-ontos-pos-elegxontai 
 
Τα βιολογικά προϊόντα έχουν καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν ποιότητα στη διατροφή τους.
 
Καθημερινά αποδεικνύουν πως αποτελούν τρόπο ζωής, μιας και βιολογικό προϊόν δε σημαίνει μόνο καθαρό προϊόν, αλλά και οικολογική συνείδηση !!!
 
Η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.
 
Καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ στα ζώα απαγορεύεται η χρήση ορμονών και αντιβιοτικών.
 
Βιολογικά. Είναι... όντως ;
Θεωρητικά λοιπόν όλα τα παραπάνω καλά ακούγονται. Πως μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος, πως το προϊόν που προμηθεύτηκε, είναι όντως βιολογικό ;
 
Αυτό τον ρόλο έχουν αναλάβει οι οργανισμοί πιστοποίησης βιολογικών , οι οποίοι ελέγχουν τους παραγωγούς και πιστοποιούν πως όντως τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν παραχθεί σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
 
Στην Ελλάδα λειτουργούν 14 πιστοποιητικοί οργανισμοί, οι οποίοι εποπτεύονται από τον ΟΠΕΓΕΠ.
 
Χωρίς την έγκριση και πιστοποίηση από έναν από τους παραπάνω οργανισμούς, δε μπορεί να κυκλοφορήσει ως βιολογικό, οποιοδήποτε προϊόν στην αγορά.
 
Ο παραγωγός ελέγχεται σε όλα τα στάδια παραγωγής, από το χωράφι έως το τελικό προϊόν, ενώ αρκετά συχνά, τόσο οι οργανισμοί πιστοποίησης, όσο και κλιμάκια του υπουργείου, προχωράνε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.
 
Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να πωληθούν χύμα μόνο σε βιολογικές αγορές βιοκαλλιεργητών ( βιολογικές λαϊκές ) και σε πιστοποιημένα καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων.
 
Απαγορεύεται να πωληθούν σε συμβατικές λαϊκές αγορές, ενώ οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι σε εμφανές σημείο του πάγκου τους να έχουν αναρτημένο το πιστοποιητικό τους.
 
Τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα, πλέον θα μπορέσετε να βρείτε σχεδόν παντού.
 
Στα καταστήματα βιολογικών θα βρείτε τεράστια ποικιλία τόσο σε τρόφιμα, καλλυντικά, συμπληρώματα και λοιπά προϊόντα.
 
Αρκετά θα βρείτε όμως να πωλούνται και από super market ή μικρότερα καταστήματα.
 
26-biologika-logoΌλα τα τυποποιημένα βιολογικά, πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο, το νέο ευρωπαϊκό λογότυπο σήμανσης (δεν είναι άλλο από το γνωστό πράσινο φύλλο της φωτογραφίας), καθώς και το κωδικό του ελληνικού φορέα πιστοποίησης.
 
Tα βιολογικά προϊόντα αποτελούν τα μοναδικά τρόφιμα, τα οποία υπόκεινται σε συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους, σε όλα τα στάδια παραγωγής.
 
Αρκετά συχνά διενεργούνται δειγματοληψίες και αναλύσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια, ώστε να διασφαλιστεί η καθαρότητα του προϊόντος.
 
Κατά καιρούς έχουν προκύψει κάποια απειροελάχιστα κρούσματα μη συμμόρφωσης στους Ευρωπαϊκούς κανόνες βιολογικής γεωργίας, τα οποία όμως είναι τόσο λίγα, τα οποία δεν είναι ικανά ώστε να προβληματίσουν τους καταναλωτές.
 
Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που γίνονται τόσο αυστηροί έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί πως το προϊόν που αγοράζουμε ως βιολογικό, πληρώνοντας και το ανάλογο τίμημα, είναι όντως βιολογικό !!!
 

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.