Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αλματώδης η άνοδος της βιολογικής καλλιέργειας στη Βουλγαρία
Τετάρτη, 30 Νοέμβριος 2016 16:39
 
30-biol
 
Αλματώδης είναι η άνοδος της βιολογικής καλλιέργειας στη Βουλγαρία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα γεγονός, με τους βιοκαλλιεργητές να ανέρχονται το 2016 στους 6.173, όταν αντίστοιχα το 2010 ήταν μόλις 820.
 
Σύμφωνα με σχετική αναφορά σε έκθεση του γραφείου ΟΕΥ, της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια, βάσει επίσημων στοιχείων του βουλγαρικού Υπουργείου Γεωργίας & Τροφίμων, που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στη Σόφια, η ανάπτυξη των βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας, είναι διαρκής και δυναμική στη γείτονα χώρα.
 
Οι πιστοποιημένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στη Βουλγαρία ανέρχονται πλέον στους 6.173 όταν το 2010 ήταν μόλις 820, ενώ το 2015 καλλιεργήθηκαν 80.000 εκτάρια πιστοποιημένων εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας, όταν μόλις το 2010 οι αντίστοιχες εκτάσεις δεν υπερέβαιναν τα 10.000 εκτάρια.
 
Τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής εμφανίζουν μόνιμες καλλιέργειες (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα) και ακολουθούν οι κλάδοι των σπόρων, δημητριακών και βιομηχανικών καλλιεργειών (αιθέρια έλαια, φαρμακευτικά φυτά και μπαχαρικά).
 
Χαμηλότερη ανάπτυξη εμφανίζουν τα φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά (πεπόνια, φράουλες, καλλιεργούμενα μανιτάρια κ.ά.)
 
Σύμφωνα με την κα Dobrinka Pavlova, Διευθύντρια βιολογικής γεωργίας και καλλιεργειών στο Υπουργείο Γεωργίας, η Βουλγαρία κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην εξαγωγή βιολογικού πιστοποιημένου ελαίου τριαντάφυλλου και λεβάντας.
 
Επιπλέον, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για την παραγωγή βιολογικού κρασιού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η καλλιεργούμενη έκταση με βιολογικές ποικιλίες αμπέλου.
 
Ο τομέας της βιολογικής κτηνοτροφίας όμως συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά σε ανάπτυξη, ενώ, αντίθετα, μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 24% υπάρχει στη μελισσοκομία, όπου οι 46.000 αποικίες μελισσών του 2010 αυξήθηκαν σε 178.000 το 2015.
 
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του κλάδου, αυτά εστιάζουν στο ελλιπές marketing, την πολύ αργά αναπτυσσόμενη βιολογική κτηνοτροφία, τη μη συστηματική παρακολούθηση & στατιστική καταγραφή της αγοράς (κατά το ίδρυμα Bioselena), στις χαμηλές αποδόσεις συγκριτικά με τη συμβατική παραγωγή, στην χαμηλή καταναλωτική ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων, και στην απουσία διαφημιστικής προώθησης και προγραμμάτων προώθησής τους στην εσωτερική αγορά.
 
Για τους λόγους αυτούς, ειδικοί και ενώσεις φορέων του κλάδου ζητούν τα βιολογικά προϊόντα να ενταχθούν συστηματικότερα στα προγράμματα σίτισης και εστίασης με κρατική μέριμνα, όπως είναι π.χ. τα προγράμματα «Γάλα στα Σχολεία» και «Κατανάλωση Φρούτων στα Σχολεία».
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.