Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέσα Ιουνίου οι πληρωμές βιολογικών του 2014, μέχρι τέλος του χρόνου για 2015 και 2016
Παρασκευή, 12 Μάιος 2017 17:29
11-biologika
 
Μέσα Ιουνίου οι πληρωμές βιολογικών του 2014, μέχρι τέλος του χρόνου για 2015 και 2016 σύμφωνα με τον Τσιρώνη.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Υπουργείου:
 
Σε ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Βασιλείου Κεγκέρογλου, σχετικά με το πότε θα γίνουν οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ανέφερε σχετικά.
 
Οι πληρωμές που έχουν γίνει για το 2014 πανελλαδικά είναι: το 65% για τη βιολογική γεωργία και το 55% για τη βιολογική κτηνοτροφία. Πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε κάνει -και νομίζω ότι επιτέλους θα το κλείσουμε αυτό μέσα στην άνοιξη- και ήδη υπογράφηκε για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Ξέρετε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων μας καθυστερούσαν εξαιτίας αυτής της αδειοδότησης.
 
Και αυτό είναι ένα θέμα που βαίνει προς λύση. Είναι τεράστιο αναπτυξιακό θέμα το να έχουμε επιτέλους αδειοδοτημένες νόμιμες σταβλικές εγκαταστάσεις.
 
 
 
 
Όσον αφορά την υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρεστε, επαναλαμβάνω ότι υπογράφηκε από εμένα προσωπικά, έφυγε από το γραφείο μάλλον -είχε υπογραφεί λίγες μέρες πριν, στις 28 Μαρτίου- προς το Υπουργείο Οικονομικών. Και από ό,τι έχω πληροφορηθεί για να έρθω να σας απαντήσω, έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Χουλιαράκη.
 
Άρα, είναι πλέον θέμα χρόνου τεχνικού δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Και από κει και πέρα, θα μπορέσουν να αρχίσουν να πληρώνονται. Εκτιμώ ότι όλο το 2014, από ό,τι μου λένε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα κλείσει μέσα στον Ιούνιο, ίσως σε κάποιες περιοχές σαφώς και νωρίτερα. Και όλο το 2015 και το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Όσον αφορά το γιατί υπήρξε η καθυστέρηση, οφείλεται κυρίως στις επικαλύψεις των γαιών, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους δικαιούχους και αυτό είναι κάτι που εργαζόμαστε εντατικά για να ολοκληρωθεί και να λήξει. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει επίσης η διπλή ευθύνη ανάμεσα στις ΔΑΟΚ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Αν θέλετε την γνώμη μου, κακώς οι ΔΑΟΚ δεν συνεργάζονται -και αυτό είναι ένα ζήτημα συνολικό της δημόσιας διοίκησης- κατευθείαν και καθετοποιημένα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Μπορεί κάλλιστα να ανήκουν διοικητικά στις περιφέρειες, αλλά θα έπρεπε κανονικά, όπως γίνεται στη Γαλλία, οι περιφερειακές αυτές οργανώσεις να είναι καθετοποιημένες και να είναι σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο. Είναι ένα μοντέλο που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ισχύει.
 
Τα ίδια συμβαίνουν με την πολεοδομία, με τις διευθύνσεις δασών, με δεκάδες άλλες υπηρεσίες, που έχουμε τα ίδια προβλήματα επειδή τα αρμόδια Υπουργεία δεν έχουν κανένα λόγο σε αυτές τις υπηρεσίες που λειτουργούν στις περιφέρειες, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει καθετοποιημένη σύνδεση.
 
Πολύ, λοιπόν, σημαντικό πρόβλημα είναι εκεί, αλλά ξέρετε ότι στο καινούριο πρόγραμμα αυτό το καταργούμε, γιατί πλέον ένας οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για όλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Οπότε, τουλάχιστον εκτιμούμε ότι αυτό το πρόβλημα θα το έχουμε πια ξεπεράσει οριστικά με την καινούρια δομή των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας.
 
Η βιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα πραγματικά ήταν το αποπαίδι όλες αυτές τις δεκαετίες, ενώ στις άλλες χώρες καλπάζει. Θεωρώ ότι το ελληνικό ανάγλυφο είναι εκείνο που δίνει τεράστιο πλεονέκτημα να έχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Το 2014, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης είχε μπει ως κύριο κριτήριο να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές Natura. Ακούγεται λογικό.
 
Οφείλω να επισημάνω ότι από το 2014 μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες κανένας -το τονίζω- ούτε από βιοκαλλιεργητές, ούτε από πιστοποιητικούς οργανισμούς, ούτε από επαγγελματίες γεωπόνους, δεν είχε κριτικάρει αυτό το κριτήριο. Ακουγόταν να υπάρχουν κάποιες άλλες προτεραιότητες για τους υπόλοιπους. Πάντως το 2014 όταν κατατέθηκε από τους προκατόχους μας, το πρόγραμμα ήταν Natura.
 
Φυσικά τότε δεν μπορούσε κανένας να εκτιμήσει ότι οι αιτούντες Natura θα ξεπεράσουν κατά πολύ όλο το πρόγραμμα. Άρα, εκείνο που κάναμε -και είμαστε με τον νόμο- ήταν ότι τουλάχιστον στην φυτική, που ήταν εντός του προϋπολογισμού, δώσαμε στους δικαιούχους τα χρήματα Natura. Είναι περίπου 220 εκατομμύρια.
 
Εκτιμώ όμως ότι θα είναι πολύ λιγότερα τελικά αυτά που θα δώσουμε, γιατί έχουμε αποφασίσει να μην πάρουν οι δικαιούχοι ενός αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος κανένα άλλο αγροπεριβαλλοντικό. Άρα, αυτοί οι οποίοι θα πάρουν αυτό το πρόγραμμα δεν θα πάρουν Νιτρορύπανση ή «Κομφούζιο» ή άλλα προγράμματα. Με αυτή την έννοια πιθανά κάποιοι θα επιλέξουν να μην πάρουν αυτό το πρόγραμμα.
 
Στην κτηνοτροφία βέβαια δεν μπορούσε να λειτουργήσει η Natura γιατί λόγω της τεχνικής λύσης, τα χωράφια που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι δεν είναι εκεί που καλλιεργούν. Η τεχνική λύση δεν δίνει το χωράφι. Το δίνει με τυχαίο τρόπο. Άρα, εδώ υπάρχει πρόβλημα. Εκεί, έτσι κι αλλιώς είχαμε πολύ μεγάλη υπερδέσμευση. Άρα, από τον νόμο είχαμε κάθε δικαίωμα να επαναπροκηρύξουμε.
 
Σχεδιάζουμε έτσι το πρόγραμμα, το οποίο θα είναι η μερίδα του λέοντος, πάνω από 400 εκατομμύρια, ώστε πλέον το βασικό κριτήριο να είναι η εμπειρία –υπάρχει και σε άλλες χώρες- η οποία θα είναι όσο πιο μακριά, τόσο πιο μεγάλη. Άρα, δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να αδικηθεί οποιοσδήποτε ζωντανός βιοκαλλιεργητής, ο οποίος αποδεικνύεται από τα στοιχεία ότι είναι μέσα στην βιοκαλλιέργεια, μην παίρνοντας αυτός λεφτά και παίρνοντας κάποιος άλλος που ίσως δεν τα δικαιούται. Για μας αυτό θα είναι το σημαντικότερο κριτήριο.
 
Όσον αφορά τα γενικότερα φορολογικά, ασφαλιστικά προβλήματα νομίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών και των αγροτισσών μας είναι ωφελημένη από το καινούριο σύστημα. Έχει αποδειχθεί αυτό. Φάνηκε με νούμερα.
 
Το παραδέχονται οι ίδιοι οι αγρότες και οι αγρότισσες ότι οι μικροί, αυτοί που πραγματικά έχουν πρόβλημα επιβίωσης και έχουν χαμηλά έσοδα, είναι εκείνοι που κυρίως ωφελούνται. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα κυρίως στους μεγαλύτερους παραγωγούς, για τα οποία έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία για να τα επιλύσουμε κι αυτά. Νομίζω τελικά ότι αυτό το καινούριο φορολογικό και ασφαλιστικό πρόγραμμα θα είναι προς όφελος συνολικά.
 
Το σημαντικό πρόβλημα που έχει ο παραγωγός μας σήμερα, δεν είναι το εάν θα πληρώσει φόρο 500 ή 600 ευρώ. Το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η φέτα πουλιέται στην παγκόσμια αγορά 5,60 ευρώ το κιλό -δεν είναι τιμή αυτή για φέτα, θα μπορούσε άνετα να πουλιέται 15 και 20 ευρώ, όπως κάνουν οι Ιταλοί με τα δικά τους τυριά- και ότι πολλές φορές οι εισροές τους είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τις εισροές των ανταγωνιστών τους. Αυτά είναι τα μεγάλα σοβαρά προβλήματα.
 
Όταν ένα φάρμακο, λοιπόν, το αγοράζει ο δικός μας ο παραγωγός 130 ευρώ και ο Ιταλός 30 ευρώ, το ίδιο φάρμακο, από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία, με τον ίδιο τίτλο, αυτό είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει κυρίως να επιλύσουμε και εκεί στοχεύουμε αυτήν τη στιγμή. Στοχεύουμε στην οργάνωση εισροών-εκροών με τα agrilogistics, ώστε να μην συμβαίνουν αυτές οι καταχρήσεις και αυτές οι ολιγοπωλιακές συμπεριφορές.
 
Αν λυθούν αυτά, τα νούμερα, τα οποία λέμε αυτήν τη στιγμή, που θα πληρώσει ο αγρότης και η αγρότισσα για την ασφάλισή του, είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά τα τεράστια προβλήματα, το πόσο πληρώνει τη ζωοτροφή ή πόσο πληρώνει το φυτοφάρμακο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.