Διαφήμιση
Την 1η Ιουλίου του 2020 ο νέος κανονισμός βιολογικών προϊόντων
Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 21:10
10-org 
 
Την 1η Ιουλίο του 2020 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός βιολογικών προϊόντων , ύστερα από περισσότερα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δ.τ που εξέδωσε το Συμβούλίο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Ο νέος κανονισμός καλύπτει ευρύτερη γκάμα αγροτικών προϊόντων, ενώ στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς εισάγοντας ένα νέο σύστημα πιστοποίησης, μέσα από το οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια βιολογικών με μικρότερο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία.
 
Ανακοίνωση Κομισιόν :
«Σήμερα οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για την αναθεώρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου κλάδου.
 
 
24-organic-life
 
 
O Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του σημερινού τριμερούς διαλόγου και της συμφωνίας επί του κανονισμού για τα βιολογικά προϊόντα και πιστεύουμε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα ταιριάζει με τον δυναμισμό και τις προσδοκίες αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου, θα υποστηρίξει την ανάπτυξή του και την ικανότητά του να καινοτομεί αλλά και θα τον βοηθήσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.
 
Μετά από περισσότερο από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα εξαλείψει τα εμπόδια στην αειφόρο ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι δίκαιο ανταγωνισμό για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους ελέγχους και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
 
Μετά τον τριμερή διάλογο, η Κομιισιόν προσβλέπει στην έγκριση της συμφωνίας που επετεύχθη σήμερα από την Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σσ. Comagri) και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, επιτρέποντας έτσι τη νέα νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό».
 
Νέοι κανόνες στα βιολογικά
Σύγχρονους και ενιαίους κανόνες σ’ όλη την ΕΕ περιλαμβάνει η συμφωνημένη ρύθμιση στις που πέτυχε η Μαλτέζικη προεδρία μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι η ενθάρρυνση της αειφόρου ανάπτυξης της βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα εγγυούνται το δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτών και των υπολοίπων μερών του κλάδου, θα εμποδίσουν τα φαινόμενα απάτης και τις αθέμιτες πρακτικές και θα βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.
 
«Οι άνθρωποι θέλουν πιο “πράσινα” και υγιεινά τρόφιμα στα πιάτα τους και η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα στην ΕΕ αυξάνεται κάθε μέρα. Είμαστε περήφανοι που ανακοινώσαμε τη συμφωνία με τους νέους κανόνες που θα ξεκλειδώσουν τη δυναμική του κλάδου των βιολογικών, θα στηρίξουν τους παραγωγούς και θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Γραμματέας Γεωργίας της Μάλτας και πρόεδρος του Συμβουλίου, Κλιντ Καμιλέρι.
 
Να σημειωθεί ότι πάνω από 50% έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις με καλλιέργειες βιολογικών την τελευταία 10ετία και κάθε χρόνο 5.000.000 στρέμματα γης μετατρέπονται από συμβατικά σε βιολογικά. Παρόλα αυτά, το νομοθετικό πλαίσιο δεν ανταποκρινόταν στην επέκταση της αγοράς και ακόμα περιελάμβανε διαφορετικές πρακτικές και παρεκκλίσεις.
 
Οι νέοι κανόνες...
Θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των βιοκαλλιεργητών ενσωματώνοντας διαφανείς διατάξεις και επιτρέποντάς την εναρμόνιση και απλούστευση των κανόνων παραγωγής. Ορισμένες προηγούμενες εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις θα καταργηθούν σταδιακά, με την επιφύλαξη σχετικών εκθέσεων της Κομισιόν.
 
Θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μέσω της ενίσχυσης του συστήματος ελέγχου. Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης έχουν αποσαφηνιστεί και έχουν γίνει πιο ισχυρά (π.χ. οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαφόρων οργάνων ελέγχου). Ο νέος κανονισμός εισάγει τους ελέγχους στους λιανοπωλητές και μια προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο των ελέγχων, μειώνοντας έτσι το διοικητικό φόρτο για τους φορείς γενικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα. Οι ειδικοί έλεγχοι της βιολογικής γεωργίας θα συμπληρωθούν με τους κανόνες που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τους επίσημους ελέγχους κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας γεωργικών προϊόντων διατροφής.
 
Θα καταστήσουν πιο δίκαιο τον ανταγωνισμό μεταξύ των προϊόντων της ΕΕ και των εισαγωγών. Το «σύστημα συμμόρφωσης» θα αποτελεί τον κανόνα όσον αφορά την αναγνώριση των ιδιωτικών φορέων ελέγχου σε τρίτες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι οργανισμοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες παραγωγής και ελέγχου της ΕΕ όταν αποφασίζουν αν ένα προϊόν προς εξαγωγή στην αγορά της ΕΕ είναι βιολογικό ή όχι. Επιπλέον, οι νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες θα επιτρέψουν στους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ να βρουν νέες ευκαιρίες σε αγορές εκτός της Ευρώπης.
 
Να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των βιολογικών κανόνων ώστε να καλύπτει έναν ευρύτερο κατάλογο προϊόντων (Π.χ. αλάτι, φελλός, κερί μέλισσας, maté, φύλλα αμπέλου, καρδιές φοινίκων) και πρόσθετους κανόνες παραγωγής (π.χ. ελάφια, κουνέλια και πουλερικά).
 
Να υποστηρίξουν τους μικροκαλλιεργητές με την εισαγωγή ενός νέου ομαδικού συστήματος πιστοποίησης. Αυτό θα διευκολύνει τους μικροκαλλιεργητές να στραφούν προς τη βιολογική γεωργία μειώνοντας το κόστος επιθεώρησης και πιστοποίησης, καθώς και το σχετικό διοικητικό φόρτο.
 
Να παρέχουν μια πιο ομοιόμορφη προσέγγιση των φυτοπροστατευτικών. Ο νέος κανονισμός εναρμονίζει τα προληπτικά μέτρα, ενισχύοντας έτσι τη νομική ασφάλεια. Παράλληλα, δημιουργεί ευελιξία στην περίπτωση μέτρων που πρέπει να ληφθούν όταν παρουσιάζονται μη εγκεκριμένες ουσίες για να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές καταστάσεις των διαφόρων κρατών μελών. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν ήδη θεσπίσει εθνικούς κανόνες που καθορίζουν κατώτατα όρια για μη εγκεκριμένες ουσίες θα είναι σε θέση να τα διατηρήσουν. Τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων, η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση αξιολόγησης των εθνικών κανόνων και πρακτικών στον τομέα και μπορεί επίσης να υποβάλει νομοθετική πρόταση για την περαιτέρω εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τα κατώτατα όρια για τις μη επιτρεπόμενες ουσίες.
 
Να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις για την παραγωγή σε οριοθετημένες περιοχές σε θερμοκήπια. Οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν οριοθετημένες περιοχές σε θερμοκήπια έως τις 28 Ιουνίου 2017 σε Δανία, Σουηδία και Φινλανδία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν αυτή την πρακτική για 10 χρόνια.
 
 
 
 

 

 

 

 

Περισσότερα βιολογικά νέα

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.