Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η υπουργική απόφαση για τα βιολογικά κατά της ανάπτυξης της βιοκαλλιέργειας λένε οι φορείς πιστοποίησης
Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2017 18:02
03-biologika 
 
Οι φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους στην υπουργική απόφαση για τη βιολογική γεωργία, η οποία εγκαινιάζει ένα απόλυτα γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας, ορίζει εξοντωτικές ποινές για παραγωγούς και οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών, ενώ τέλος έχει μεγάλες παραλείψεις.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Φορέων Πιστοποποίησης Βιολογικών Προϊόντων:
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σχετικά με την νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά τη Βιολογική Γεωργία
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ εκφράζει την απογοήτευσή του σχετικά με την από 3/10/2017   Υπουργική Απόφαση με Αριθ. Πρωτ.:2543/103240, που αφορά τη Βιολογική Γεωργία και στην οποία δεν εισακούστηκαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι θέσεις της Ένωσης, όπως είχαν κατατεθεί στη διάρκεια της διαβούλευσης.
 
Με τη νέα Υπουργική Απόφαση εγκαινιάζεται ένα απόλυτα γραφειοκρατικό σύστημα Βιολογικής Γεωργίας με εξοντωτικές ποινές και για τους παραγωγούς και για τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης,  για επουσιώδεις παραλήψεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα:
 
24-organic-life
 
Σε περίπτωση όπου ένας παραγωγός δεν δηλώσει στον φορέα πιστοποίησης εντός δέκα ημερών οποιαδήποτε μεταβολή στην εκμετάλλευση του (π.χ. προσθήκη ενός νέου αγροτεμαχίου ή μιας αποθήκης) ή κτηνοτρόφος που δεν δηλώσει τη μεταβολή στο ζωικό κεφάλαιο του (γέννες, καταστροφές, θάνατοι κτλ), προβλέπεται από την Υ.Α. υποβιβασμός πιστοποίησης ή μερική αναστολή πιστοποίησης. Σε περίπτωση επανάληψης προβλέπεται αναστολή πιστοποίησης έως και 12 μηνών. Εφόσον ο φορέας πιστοποίησης δεν επιβάλλει την εν λόγω κύρωση στον παραπάνω παραγωγό θα επιβληθεί από το Υπουργείο προς τον φορέα πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει και τις 35.000 ευρώ.
 
Τα εξοντωτικά πρόστιμα σε παραγωγούς και φορείς για γραφειοκρατικού τύπου παρατυπίες, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Οι βιοκαλλιεργητές και οι εμπλεκόμενοι φορείς μετά από μια πορεία είκοσι ετών στην Ελλάδα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των διεθνών αγορών.
 
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από την  Πολιτεία τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των βιολογικών προϊόντων, την παροχή χρήσιμων εργαλείων και τεχνογνωσία για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
 
Αντ’ αυτού η εν λόγω υπουργική απόφαση περιγράφει στο μεγαλύτερο μέρος της μια σειρά από μέτρα αστυνομικού τύπου όπου δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή ή περιβαλλοντική πολιτική και είναι σίγουρο ότι θα φέρει τη συρρίκνωση της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. 
 
Επιπλέον τα πολύ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων της Βιολογικής Γεωργίας (ΗΒΔ) καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης και αφήνει έκθετους τους Πιστοποιητικούς Οργανισμούς, όσον αφορά την τήρηση των πολύ αυστηρών χρονικών ορίων.
 
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καθώς και:
- ότι παρά τη δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη η ομάδα εργασίας που ο ίδιος όρισε προκειμένου να κατοχυρωθεί μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για διάφορα εφαρμοστικά θέματα, δεν συγκλήθηκε ούτε μία φορά.
 
- τον ελλειπή τρόπο λειτουργίας του εποπτικού φορέα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (δεν υπάρχει διαθέσιμος κανονισμός για τις επιθεωρήσεις επίβλεψης του που να διασφαλίζει την αμεροληψία και την ακεραιότητα των ελέγχων, κάτι το οποίο απαιτείται και πληρούν όλοι οι διαπιστευμένοι φορείς ελέγχου και πιστοποίησης κατά ISO 17065)
 
- την αναντιστοιχία με κάθε άλλο σύστημα ελέγχου ποιότητας, στην επιβολή ποινών και κυρώσεων,
 
- την παντελή έλλειψη της πρόβλεψης από την Υ.Α. για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων εκ μέρους των Κρατικών φορέων,
είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πιστοποιητικοί Οργανισμοί, πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές και επιχειρηματίες, σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
 
Αυτή τη κρίσιμη χρονική στιγμή για τη Βιολογική Γεωργία ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό με σκοπό:
Τον ορισμό Μεταβατικών σταδίων στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, που θα λαμβάνουν υπόψη τις απαιτούμενες αλλαγές των συστημάτων των Πιστοποιητικών Οργανισμών και την πορεία του εκσυγχρονισμού της ΗΒΔ ώστε να γίνει λειτουργική
 
Την τροποποίηση εκείνων των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που καθιστούν το σύστημα γραφειοκρατικό, υπερβολικά αυστηρό και άδικο για φορείς και βιοκαλλιεργητές.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

 

Περισσότερα βιολογικά νέα

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.