Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βιολογικά. Μείωση ενισχύσεων που έλαβαν ήδη πριμ, ώστε να ενταχθούν όλα τα κηπευτικά ζητούν οι βιοκαλλιεργητές
Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 19:45
13-viologika 
 
Μείωση της ενίσχυσης για ορισµένα προϊόντα που έλαβαν ήδη πριµ από την πρώτη προκήρυξη, ώστε να µπορέσουν να ενταχθούν στα Βιολογικά όλα τα κηπευτικά ζητούν οι βιοκαλλιεργητές.
 
Όπως αναφέρει το agronews.gr, ειδικά για κηπευτικά όπως είναι η ντοµάτα, η µελιτζάνα, η πιπεριά κ.λπ που µένουν εκτός Μέτρου, ως έχουν τα πράγµατα, ζητήθηκε από την πλευρά του υπουργείου να καταθέσουν τεκµηριωµένη πρόταση οι βιοκαλλιεργητές, ώστε βάσει αυτής να ζητήσουν οι αρµόδιες υπηρεσίες από τις Βρυξέλλες να τροποποιηθεί ο κανονισµός και να ενταχθούν.
 
24-organic-life
 
Τα παραπάνω προέκυψαν, κατά τη συνάντηση των βιοκαλλιεργητών στις 6 Νοεµβρίου µε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος δεσµεύτηκε για προκήρυξη µέσα στο ∆εκέµβριο. Η σχετική πρόσκληση θα αφορά τη φυτική και τη ζωική παραγωγή.

Με δεδοµένο το γεγονός ότι τα χρήµατα που θα δοθούν στη φυτική παραγωγή ορίστηκαν στα 100 εκατ. ευρώ (στην πρώτη προκήρυξη έλαβαν οι Natura 223 εκατ. ευρώ), θεωρείται ότι πρέπει να υπάρξει µία ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να εξασφαλιστεί η διάθεση µερίδας των κονδυλίων, στα νέα προϊόντα.
 
Άλλωστε, η µέριµνα αυτή θα έχει να κάνει κυρίως µε τους ήδη παραγωγούς βιολογικών, καθώς τα 60 ευρώ πριµ των κηπευτικών δεν µπορούν να αποτελέσουν δέλεαρ, παρά µία µικρή βοήθεια για τους «κατά συνείδηση».

Προτάσεις για βαθµολογία
Σχετικά µε τα κριτήρια µοριοδότησης, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ελευθερία κινήσεων πλέον µόνο ως προς τα µόρια που θα δίνει το καθένα από αυτά.
 
Όπως ανέφερε στην Agrenda, ο Γιάννης Παπαδόπουλος πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Σερρών που βρισκόταν στη συνάντηση, από τη µεριά του εγινε πρόταση για τους παλιούς να µετράει η εµπειρία 10ετίας και όχι πενταετίας όπως είναι τώρα, µε το κάθε έτος να δίνει και 10 µόρια.

Σηµειώνεται εδώ, ότι εφόσον τα χρήµατα θα είναι σχεδόν τα µισά και αυξάνονται οι επιλέξιµες καλλιεργητικές οµάδες-από 17 γίνονται 27- σε σχέση µε την περασµένη προκήρυξη από την οποία περιµένουν 50.000 απορριπτόµενοι µία νέα ευκαιρία, τα κριτήρια µοριοδότησης αποκτούν ιδιαίτερη σηµασία ως τα κύρια φίλτρα ένταξης στο Μέτρο. Σε αυτά τα πλαίσια, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να δοθεί µία πιο δίκαιη λύση σχετικά µε την ένταξη των βιοκαλλιεργητών στο πρόγραµµα.

Όσον αφορά τη βιολογική κτηνοτρόφια που όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, το κείµενο προκήρυξης είναι έτοιµο, τα χρήµατα που θα δοθούν θα είναι 220 εκατ. ευρώ, µε το ύψος της ενίσχυσης να φτάνει τα 45 ευρώ ανά στρέµµα, ώστε να µην υπάρχουν στρεβλώσεις λόγω τεχνικής λύσης.
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα βιολογικά νέα

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.