Διαφήμιση
Τα 8 βασικά σημεία του νέου νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
Τετάρτη, 29 Νοέμβριος 2017 14:30
29-emporio 
Τα 8 βασικά σημεία του νέου νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
 
Το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Πιερίας αναλύει τα οκτώ βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο (4497/2017) για το υπαίθριο εμπόριο.
 
Ο παραγωγός θα μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα του και εκτός λαϊκών, σε πάσης φύσεως υπαίθριες αγορές και πλανόδιο εμπόριο. Κάθε παραγωγός πωλητής οφείλει να τηρεί Καταστάσεις Διακινούμενων Ποσοτήτων και καταγράφει τις πάσης φύσεως διακινούμενες ποσότητες (προς πώληση, επιστροφή, καταστροφή) σε Δελτία Αποστολής.
 
24-organic-life

Οι Καταστάσεις Διακινούμενων Ποσοτήτων και τα Δελτία Αποστολής τηρούνται από τους παραγωγούς μέχρι την επόμενη ανανέωση της άδειας τους.
 
Δείτε τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου για το υπαίθριο εμπόριο:
1) Ενιαία αναλυτική περιγραφή όλων των τύπων αδειών και όλων των μορφών άσκησης υπαιθρίου εμπορίου. Στις άδειες επαγγελματία πωλητή υπαιθρίου εμπορίου προτεραιότητα κατά 60% θα δίνεται στις ευπαθείς ομάδες ανέργων, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ. και κατά 40% σε άνεργα ενήλικα φυσικά πρόσωπα γενικά.
 
2) Καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής όλων των οργανωμένων μορφών άσκησης υπαιθρίου εμπορίου και των δραστηριοποιούμενων στο υπαίθριο εμπόριο σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διασταύρωση των στοιχείων των δραστηριοποιούμενων, των ελέγχων καθώς και των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται.
 
3) Δυνατότητα σε παραγωγούς - επαγγελματίες αγρότες με την έκδοση άδειας παραγωγού πωλητή υπαιθρίου εμπορίου για διάθεση των προϊόντων τους και εκτός λαϊκών σε πάσης μορφής υπαίθριες αγορές καθώς και στο στάσιμο και στο πλανόδιο εμπόριο ανάλογα με την άδεια που του έχει χορηγηθεί.
 
Παράλληλα, κάθε παραγωγός πωλητής τηρεί Καταστάσεις Διακινούμενων Ποσοτήτων σύμφωνα με το υπόδειγμα του νόμου και καταγράφει τις πάσης φύσεως διακινούμενες ποσότητες (προς πώληση, επιστροφή, καταστροφή) σε Δελτία Αποστολής.
 
Οι Καταστάσεις Διακινούμενων Ποσοτήτων και τα Δελτία Αποστολής τηρούνται από τους παραγωγούς μέχρι την επόμενη ανανέωση της άδειας τους.
 
4) Ενισχύεται η βιωσιμότητα των επαγγελματιών δηλ. ο επαγγελματίας πωλητής που προσέρχεται σε λαϊκές αγορές λιγότερες από έξι μέρες τη βδομάδα πριμοδοτείται, κατά την απόδοση θέσης στις λαϊκές αγορές.
 
5) Επαρκές θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις μορφές και κατηγορίες άσκησης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας όπως αγορές καταναλωτών, εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες αγορές, Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές και υπαίθριες δραστηριότητες με ψυχαγωγικό, καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό χαρακτήρα ενώ τίθενται σαφή χρονικά όρια λειτουργίας αυτών των αγορών.
 
6) Καθιερώνεται σύστημα μοριοδότησης στις Λαϊκές αγορές στο Στάσιμο εμπόριο αλλά και στο Πλανόδιο εμπόριο για την χορήση, κατανομή θέσεων και τοποθέτηση πωλητών. Το σύστημα μοριοδότησης συνδυάζει κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά και παραβατικότητα (ο πωλητής με μειωμένη παραβατικότητα προκρίνεται έναντι των συνυποψήφιων του, στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα).
 
7) Διοικητικές κυρώσεις κατηγοριοποιούνται σε τριάντα (30) παραβάσεις στο υπαίθριο εμπόριο με χρηματικά πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 € έως και 3.000 € αλλά και με προσωρινή ή και οριστική ανάκληση της άδειας. Παράλληλα οι κυρώσεις θα καταγράφονται σε Μητρώο Κυρώσεων.
 
8) Συστήνονται Επιτροπές σε κάθε Περιφέρεια για ορισμένα θέματα που άπτονται της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών και αποτελούνται από όργανα της Διοίκησης και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

 

Περισσότερα βιολογικά νέα

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.