Διαφήμιση
Στα 80 εκατ. ευρώ έπεσε το ποσόν της ενίσχυσης για τα βιολογικά, από τα 220 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί
Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2018 15:19
08-biologika 
 
Στα 80 εκατ. ευρώ έπεσε το ποσόν της ενίσχυσης για τα βιολογικά, από τα 220 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί
 
Αν και αρχικά, είχε ανακοινωθεί, πως το ποσόν των ενισχύσεων για τα βιολογικά προϊόντα θα ανέρχονταν στα 220 εκατ. ευρώ, τελικά θα διατεθούν μόλις 80 εκατ. ευρώ στη δεύτερη προκήρυξη του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 
H νέα πρόσκληση, θα βγει προς τα τέλη του μήνα.
 
Από την άλλη, η η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Σερρών, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει τον κίνδυνο, η συγκεκριμένη προκήρυξη να τιναχτεί στον αέρα, ενώ παράλληλα επισημαίνει τα προβήματα
 
organic-life
 
Η επιστολή της Ενωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών:
«Μετά τις συνεχείς επισκέψεις μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσπαθώντας να βρούμε πού πήγαν τα χρήματα από τη 2η προκήρυξη βιολογικής γεωργίας που αφορά τις νέες καλλιέργειες, οι οποίες μπαίνουν πρώτη φορά με χρηματική ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών – αγροτών, κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα στον αέρα και τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις.
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πενταετία που τρέχει για το καινούριο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας για τα έτη 2017 – 2021 διαθέτει 660 εκατομμύρια ευρώ ως εξής:
 
α) 220 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στη φυτική παραγωγή (περιοχές Natura),
 
β) 220 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στη βιολογική κτηνοτροφία,
 
γ) 220 εκατ. ευρώ στη β΄ προκήρυξη που αφορά τις νέες καλλιέργειες.
 
Αυτά τα ποσά δόθηκαν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τα διαχειριστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το γραφείο του κ. Κασίμη, γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.
 
Όσον αφορά το α και β το πρόγραμμα έχει τρέξει με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
 
Όσο για το γ σας ενημερώνουμε ότι στην προτελευταία συνάντησή μας στη Βουλή με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Τσιρώνη, μας είπε ότι το ποσό των 220 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου προγράμματος.
 
Στην τελευταία συνάντησή μας με τον κ. Τσιρώνη στις 17 Ιανουαρίου 2018 το μειωμένο ποσό των 103 εκατ. ευρώ μειώθηκε κι άλλο στα 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη προκήρυξη να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, διότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί και προφανώς πιστεύουμε ότι κάποιοι στο υπουργείο το επιδιώκουν.
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ισχυρίζονται ότι το υπόλοιπο ποσό από τα 220 εκατ. ευρώ πήγε στο προηγούμενο γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τα Βιολογικά.
 
Σε ότι αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα 2011-2016 γνωρίζουμε ότι τα χρήματα περίσσεψαν από διάφορες αιτίες και λόγους, π.χ. από ποινές από λάθη κωδικών, ποινές από λανθασμένη δήλωση ΟΣΔΕ, ποινές από λάθη μελετητών κ.τ.λ.
 
Εμείς ρωτούμε πού πήγαν τα χρηματικά ποσά που κρατήθηκαν λόγω ποινών;
 
Αν ισχύει σύμφωνα με το υπουργείο το ποσό των 140 εκατ. ευρώ περίπου (το ακριβές ποσό δεν το γνωρίζουμε), γιατί να τα διαθέσουν από τη 2η προκήρυξη και να μη διατεθούν από το σύνολο του προγράμματος που αφορά και το πρόγραμμα natura και τη βιολογική κτηνοτροφία και όχι αποκλειστικά από τις νέες καλλιέργειες.
 
(Αν και πιστεύουμε ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν στις παραπάνω δράσεις αλλά σε άλλες εκτός βιολογικών).
Ύστερα από όλα αυτά: Ζητούμε να επιστρέψουν τα χρήματα στη Δεύτερη Προκήρυξη από όπου κι αν τα έχουν διαθέσει και να τρέξει το πρόγραμμα διότι έχει ήδη καθυστερήσει!
 
Η Ενωση Βιοκαλλιεργητών νομού Σερρών δεν θα επιτρέψει να χαθούν χρήματα της Ευρωπαϊκής ένωσης που αφορούν την ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας».
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα βιολογικά νέα

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2018 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.