Διαφήμιση
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ο νέος κανονισμός για τα βιολογικά. Σε ισχύ το 2021
Τρίτη, 22 Μάιος 2018 15:02
22-bio 
 
       Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ο νέος κανονισμός για τα βιολογικά .
                     Τίθεται σε ισχύ από το 2021
 
Την έγκριση του Συμβουλίου, όπως αναμενόταν, έλαβε την Τρίτη 22 Μαΐου ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.
 
Ο νέος κανονισμός βιολογικών θα τεθεί σε ισχύ από το 2021 και αποσκοπεί σε ενιαίους και απλοποιημένους αυστηρότερους κανόνες στην παραγωγή και εμπορία βιολογικών προϊόντων, ενώ βάζει τέλος σε τυχόν αδικίες, δίνοντας έμφαση στον δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς, είτε τους ευρωπαίους είτε αυτούς τρίτων χωρών.
 
Ακόμα, το σύστημα ελέγχου θα ενισχυθεί με την εφαρμογή πιο αυστηρών προληπτικών μέτρων και ισχυρών ελέγχων ανάλυσης κινδύνου σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, ενώ παράλληλα προβλέπεται μια περισσότερο καθολική προσέγγιση με στόχο την μείωση του κινδύνου μόλυνσης από ουσίες φυτοπροστασίας.
 
organic-life
 
Οι παραγωγοί τρίτων χωρών θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους ίδιους κανόνες με αυτούς που παράγουν εντός της ΕΕ. Προβλέπεται επιπλέον ένα νέο  σύστημα ομαδικών πιστοποιήσεων που στόχο έχει την διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης για τους μικροκαλλιεργητές.
 
Όσον αφορά στις παρεκκλίσεις για την παραγωγή σε οριοθετημένες κλίνες θερμοκηπίων, αυτές θα καταργηθούν.
 
Τέλος το σύνολο των κανονισμών θα αφορά μια μεγαλύτερη λίστα προϊόντων, όπως το αλάτι, το κερί μέλισσας, τα αμπελόφυλλα, καρδιές φοινίκων, ενώ θα υπάρξουν και άλλοι κανονισμοί για την παραγωγή πουλερικών, κουνελιών και ταράνδου.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο νέος κανονισμός προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη της παραγωγής βιολογικών στην ΕΕ και εγγυάται τον δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε αγρότες και επαγγελματίες, αποτρέποντας άδικες πρακτικές και απάτες, ενώ ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα αυτά.
 
Η ανάγκη για νέους κανονισμούς προέκυψε από το γεγονός ότι οι παλιοί κανονισμοί δεν εφαρμόζονταν με τον ίδιο τρόπο από όλα τα κράτη μέλη, καθώς ακολουθούνταν αρκετές διαφορετικές πρακτικές και υπήρχαν αρκετές εξαιρέσεις.
 
Επιπλέον, με την αρχή της ισοδυναμίας είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση κατά την οποία ακολουθούνταν διαφορετικά πρότυπα ανάμεσα σε παραγωγούς από την ίδια χώρα.
 
Ο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας των βιολογικών της ΕΕ χρειαζόταν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα φροντίζει ώστε να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός ανάμεσα στους παραγωγούς, είτε τους ευρωπαίους είτε αυτούς τρίτων χωρών, ενώ ταυτόχρονα θα εγγυάται στον καταναλωτή ότι τα προϊόντα που αγοράζει, εφόσον έχουν το αυτοκόλλητο για τα βιολογικά της ΕΕ, θα έχουν την ίδια ποιότητα σε όλες τις περιοχές της Ένωσης.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου και υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας της Βουλγαρίας, Ρουμέν Ποροντζάνωφ, «οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βιολογικών έχουν διπλασιαστεί μέσα σ την τελευταία δεκαετία και συνεχίζουν να αυξάνονται.
 
Χάρη στους κανόνες που υιοθετήσαμε σήμερα, ο τομέας των βιολογικών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι καταναλωτές θα είναι σίγουροι ότι τα προϊόντα που αγοράζουν έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές στην ποιότητα».
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

 

Περισσότερα βιολογικά νέα

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2018 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.