Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΙΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Πέμπτη, 24 Μάρτιος 2011 23:36

allantika
Αναβάλλεται η απαγόρευση των νιτρικών στα βιολογικά αλλαντικά.

Η ιστορία ξεκίνησε πέρυσι, όταν η Επιτροπή έθεσε ως προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2010 για την επανεξέταση της χρήσης νιτρικών με το ερώτημα της κατάργησής τους από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων υλικών στα βιολογικά τρόφιμα, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 889/2008.

Πολλές φωνές τότε ισχυρίστηκαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τη βιομηχανία αλλαντικών της ΕΕ. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν ζήτησε από τα υπουργεία Γεωργίας των κρατών-μελών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόοδο στον τομέα της έρευνας για την αντικατάσταση νιτρικών και νιτρωδών σε βιολογικά τρόφιμα.

Ωστόσο, τα 16 κράτη-μέλη που τελικά απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να αποσύρουν τη χρήση αυτών των πρόσθετων, επικαλούμενα την ασφάλεια και το χρώμα του κρέατος ως αιτίες αυτής της θέσης.

Η Μόνιμη Επιτροπή για τη Βιολογική Γεωργία συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σημείωσε τις ανησυχίες των κρατών μελών και την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Για παράδειγμα, εκχυλίσματα φυτών πλούσια σε νιτρικά άλατα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νομικούς και τεχνικούς λόγους, ενώ το θαλασσινό αλάτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω ανησυχιών για την υγεία από την υπερβολική χρήση χλωριούχου νατρίου.

Τελικά η Κομισιόν πρότεινε να επανεξεταστεί η χρήση των νιτρικών στο άμεσο μέλλον, το οποίο όμως δεν προσδιορίστηκε, και ίσως είναι σε 3-5 χρόνια.

Πηγή: ΔΗΩ

Επιστροφή στα βιολογικά νέα

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.