Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2011 14:25


dasos

Με τρεις περιοχές της Αττικής ξεκινάει η διαδικασία κύρωσης των νέων δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και την Κτηματολόγιο ΑΕ. Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχές 95 χιλιάδων στρεμμάτων στον Μαραθώνα, εκ των οποίων τα 53 χιλ. στρέμματα χαρακτηρίζονται ως δάση, 3.413 στρεμμάτων στη Νέα Πεντέλη, όπου ως δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται τα 3.121 στρέμματα και 23.914 στρεμμάτων στην Παλαιά Πεντέλη με προτεινόμενα δάση τα 22.204 στρέμματα.

Οι δασικοί χάρτες Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα ΥΠΕΚΑ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Κτηματολόγιο ΑΕ), στα δασαρχεία Πεντέλης και Καπανδριτίου, καθώς και στα δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών αυτών. Όπως αναφέρθηκε κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, η ανάρτηση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου με τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την Κτηματολόγιο AΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών ή 65 ημερών αν κατοικούν στο εξωτερικό. Η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη αφορά αποκλειστικά τον χαρακτήρα κάποιας εμφανιζόμενης στον χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, το οποίο δεν εξετάζεται κατά την παρούσα φάση. Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί, είτε επειδή μία έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα, επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική (ενώ είναι).

Μαζί με την αίτηση κατατίθεται και χρηματικό παράβολο, το ύψος του οποίου ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται έως τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Σημειώνεται πως δεν έχει προβλεφθεί η επιστροφή του παραβόλου ακόμη και σε περίπτωση δικαίωσης του ιδιοκτήτη, που υποβάλλει την αντίρρηση.

Ειδικότερα:
Για εμβαδόν έκτασης έως και 1.000 τ.μ., το παράβολο είναι 50 ευρώ.

Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ., 150 ευρώ.

Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ., 500 ευρώ

Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ.,1.000  ευρώ.

Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., 2.000  ευρώ

Για εμβαδόν έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ., 4.000 ευρώ.

Οι αντιρρήσεις θα εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από την κατάθεσή τους από τις τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων και μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων, για όλες τις περιοχές που δεν θα ασκηθούν αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης θα κυρωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, οι τρεις αυτοί δασικοί χάρτες θα λειτουργήσουν πιλοτικά και εντός των επόμενων μηνών θα ακολουθήσουν οι χάρτες σε Κηφισιά, Δροσιά, Σταμάτα και Φυλή. Εξάλλου, η διαδικασία κύρωσης δασικών χωρών για όλη την Επικράτεια θα αποτελέσει μακροχρόνιο έργο, καθώς αυτή τη στιγμή το Κτηματολόγιο έχει καταγεγραμμένο, με παλιότερους χάρτες που μπορούν να επικαιροποιηθούν και να μπουν σε διαδικασία κύρωσης, μόλις 6,5% του ελληνικού εδάφους.

Από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, πάντως, δεν λείπουν οι ενστάσεις, καθώς, ειδικά στην Παλαιά Πεντέλη, εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και οικισμοί εμφανίζονται ως δάση, μεταξύ των οποίων και 820 στρέμματα του συνεταιρισμού των Δικαστικών, τα οποία ωστόσο δεν είναι χτισμένα, καθώς και του Συνεταιρισμού των κτηνοτρόφων για τους οποίους προβλέπεται ειδική ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι θα προσκομίσουν παραχωρητήρια του 1955. Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, αν βρεθεί αυθαίρετο κτίσμα μέσα σε δασική έκταση θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την αυθαίρετη δόμηση.

Επιστροφή στα βιολογικά νέα

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.