Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ρουσφετολογικό φιάσκο το μέτρο 11 Βιολογικές καλλιέργειες καταγγέλλουν τρεις βουλευτές
Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2019 11:06
17-bio-bouli
 
Ρουσφετολογικό φιάσκο το μέτρο 11 Βιολογικές καλλιέργειες λένε τρεις βουλευτές
 
Για φιάσκο και ρουσφετολογία στο Μέτρο 11 Βιολογικές καλλιέργειες κάνουν λόγο οι βουλευτές Τζελέπης, Αραμπατζή και Δημοσχάκης με ερωτήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και δηλώσεις τους.
 
Λένε οι βουλευτές σχετικά με τα βιολογικά:

Τζελέπης:
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 7028/12-4-19 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, έφερε στην Βουλή το ζήτημα του «αποκλεισμού υποψηφίων από τη νέα προκήρυξη του Μέτρου 11 Βιολογικές Καλλιέργειες του Π.Α.Α 2014-2020, λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΥΠΑΑΤ».
 
 
organic-life
 
Στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Σε ακόμα ένα νέο φιάσκο, οδηγείται από ότι φαίνεται το πολύπαθο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Π.Α.Α 2014-2020», αφού «μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, παρατάσεις, προκηρύξεις, η πρόσφατη κοινοποίηση, από το ΥΠΑΑΤ, των προσωρινών αποτελεσμάτων αξιολόγησης, των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με την νέα πρόσκληση (αριθ. 4075/182059/31-12-2018), επιβεβαιώνει, περίτρανα, για ακόμη μια φορά, την γενική διαπίστωση, περί απόλυτης προχειρότητας, αν όχι ανικανότητας των υπευθύνων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, σημαντικότατων αναπτυξιακών εργαλείων όπως αυτού της Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας».
.............................................................
Δείτε ακόμα:
.............................................................
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τζελέπης : «Η πολυδιαφημιζόμενη επαναπροκήρυξη του Μέτρου 11, για την Βιολογική Γεωργία, ο προϋπολογισμός του οποίου, έβαινε μειούμενος, σύμφωνα με τις επανειλημμένες εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ, από τα 220, στα 103 εκ. ευρώ και προσφάτως, τελικά, στα 120 εκ. ευρώ, έτυχε όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλης ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μόνον 1 στους 10 υποψήφιους να εντάσσεται στο πρόγραμμα». Αναλυτικότερα, «λόγω του διαθέσιμου προϋπολογισμού, στην Π.Ε Σερρών εντάσσονται, μόνον 26 υποψήφιοι, ενώ, στην Κ.Μ, την Περιφέρεια με την μεγαλύτερη συμμετοχή, στο αγροτικό Α.Ε.Π της χώρας, εντάσσονται 214 παραγωγοί σε σύνολο, 3.677 που ανακοίνωσε το Υπουργείο. Ήτοι ποσοστό μόνο 5,8 % στην Επικράτεια».
 
Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι: «Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παράλληλα με την νέα, στοχευμένη, συμπληρωματική πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, από το ΥΠΑΑΤ, της Δράσης 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» του Μέτρου 11, προϋπολογισμού 15 εκκ. ευρώ, μόνον για την Θεσσαλία και την Δυτική Ελλάδα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ορθότητα των κριτηρίων, σύμφωνα με τα οποία, κατανέμει τις διαθέσιμες ενισχύσεις, για το Μέτρο 11, στις Περιφέρειες, η Κυβέρνηση, υπέρ υμετέρων και μη».
 
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου, να βρεθούν και διατεθούν, οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε, το σύνολο των εν δυνάμει δικαιούχων, της νέας προκήρυξης, του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Π.Α.Α 2014-2020, που θα προκύψουν μετά την κοινοποίηση των οριστικών αποτελεσμάτων, να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό. Επίσης αιτείται να μάθει αν υπάρχει πρόβλεψη από πλευράς του για υπερδέσμευση-αύξηση του προϋπολογισμού του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Π.Α.Α 2014-2020, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι.
 
organic-life-botana
 

Αραμπατζή: 
«Ενώ τα βιολογικά προϊόντα ολοένα και κερδίζουν έδαφος στις αγορές της ΕΕ και παρά την απόλυτη αναγκαιότητα εύρεσης οικονομικού διεξόδου στον πρωτογενή τομέα με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, δυστυχώς η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την στρεβλή διαχείριση των σημαντικών γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που αφορούν ενισχύσεις στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σοκαρισμένοι οι βιοκαλλιεργητές της χώρας μας, νέοι και παλιοί, έγιναν μάρτυρες “σφαγής” στα αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς στην 3η κατά σειρά πρόσκληση, μόλις 1 στους 10, εντάσσονται στο μέτρο! Συγκεκριμένα, από τους 37.826 αιτούντες που υποβλήθηκαν πανελλαδικά και για τις δύο Δράσεις του Μέτρου 11 ‘’Βιολογικές καλλιέργειες’’, μόλις οι 3.677 εγκρίνονται, ποσοστό, που αγγίζει μόλις το 9%.
 
.............................................................
Δείτε ακόμα:
.............................................................

Ο κ. Αραχωβίτης, όπως και στα Σχέδια Βελτίωσης, έτσι και στη Βιολογική Γεωργία υπόσχεται αύξηση προϋπολογισμού, το γνωστό “overbooking”, χωρίς να μας εξηγεί όμως από πού θα προκύψουν τα χρήματα για την αύξηση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Υπουργός οφείλει να απαντήσει για ποιο λόγο -εφόσον γνώριζε το μεγάλο ενδιαφέρον για την Βιολογική Γεωργία- μείωσε τον προϋπολογισμό της κατά 15 εκ. ευρώ, μεταφέροντάς τα στην πρόσφατη πρόσκληση της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, που αφορά αποκλειστικά και μόνο 2 περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, οφείλει να απαντήσει τι ποσοστό από αυτούς που εντάχθηκαν στην Βιολογική Γεωργία έχουν ενταχθεί και στο προηγούμενο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Και αυτό επειδή εμφανίζονται διπλές πληρωμές σε κάποιους αιτούντες, όταν την ίδια ώρα δυναμικές δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα ακρόδρυα, παρέμειναν εκτός ενίσχυσης.

Η ρουσφετολογική και με κομματικό πρόσημο διανομή των πολύτιμων κοινοτικών κονδυλίων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Στον επισυναπτόμενο πίνακα παρουσιάζονται τα αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των εγκριθέντων ανά περιφέρεια και ανά δράση».
 
17-biologika-pin
 
 
Δημοσχάκης:
Στις 27 Φεβρουαρίου σας είχα καταθέσει Ερώτηση (σχετικό link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10962166.pdf ), που έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου για το πολύ μικρό ποσό που είχε εγκριθεί στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 για τις Βιολογικές Καλλιέργειες.
 
Δυστυχώς δεν απαντήσατε ως οφείλατε βάσει του Κανονισμού της Βουλής μέσα σε 25 ημέρες. Γι’ αυτό και επανήλθα με Επίκαιρη Ερώτηση με αφορμή και τα αποτελέσματα του προγράμματος, που αποτέλεσαν ψυχρολουσία για όσους κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις για ένταξή τους σε αυτό.
Συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης είχαν υποβάλλει αίτηση 4.775 αγρότες και εγκρίθηκαν μόλις 119! Στον Έβρο εγκρίθηκαν μόνο 11 (!) αιτήσεις από περισσότερες από 1.500 που κατατέθηκαν.
 
Στον Β. Έβρο δε (Διδ/χο, Ορεστιάδα), δεν εγκρίθηκε καμία!
 
balloon-tsantes
 
 
Αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα της αναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζετε στον πρωτογενή τομέα. Συνολικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 1 στους 10 από όσους υπέβαλαν αίτηση (37.826 αιτήσεις σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου σας). Εγκρίθηκαν δηλαδή μόλις 3.677 βιοκαλλιεργητές! Μιλάμε για το… ασύλληπτο ποσοστό του 9%, με πολλές… μουρμούρες για ανισοκατανομή, χωρίς σταθερές προϋποθέσεις, ακόμα και σε εγκεκριμένες αιτήσεις!
 
Κι έρχεστε τώρα να υποσχεθείτε αύξηση του Προϋπολογισμού του Μέτρου, χωρίς να εξηγείτε γιατί μειώσατε αρχικά τον Προϋπολογισμό της Βιολογικής Γεωργίας κατά 15 εκ. ευρώ. Καθώς και με τι κριτήρια επιλέξατε να εγκρίνετε μόνο το ποσό των 5.931.500 ευρώ, για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
 
Οφείλατε να γνωρίζατε ότι το ποσό αυτό είναι ελάχιστο για μια Περιφέρεια όπου η ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί μια από τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητές της όπως αποτυπώνεται και σε πραγματικά μεγέθη (7,25% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και 11,30% των γεωργικών εκτάσεων της χώρας).
 
Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:
Πόσο θα αυξηθεί γενικά ο Προϋπολογισμός του Μέτρου 11 για τις Βιολογικές Καλλιέργειες; Έχετε σκοπό να αυξήσετε το ποσό που πιστώθηκε στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να ενταχθούν στο Μέτρο όσο το δυνατόν περισσότεροι βιοκαλλιεργητές;

Δεν γνωρίζατε ότι μειώνοντας τον Προϋπολογισμό του Μέτρου θα μειώνονταν δραστικά και οι εγκεκριμένες αιτήσεις; Για ποιο λόγο παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις στα ποσοστά των εγκριθέντων ανά Περιφέρεια;
 
 
 
 
 
 
 

Περισσότερα βιολογικά νέα
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.