Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πιέσεις να καταργηθούν οι βιολογικές λαϊκές καταγγέλλει ο Τσιρώνης
Πέμπτη, 23 Μάιος 2019 19:45
23-biologika 
Πιέσεις να καταργηθούν οι βιολογικές λαϊκές καταγγέλλει ο Τσιρώνης
 
Την ύπαρξη μεγάλης κωλυσιεργίας εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να προχωρήσουν στην θεσμοθέτηση των Λαϊκών Αγορών των Βιοκαλλιεργητών καθώς και των αγορών παραγωγών, από γνωστά συμφέροντα τα οποία κινούνται στον χώρο των Λαϊκών Αγορών κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη 16 Μαΐου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

Η συγκεκριμένη καταγγελία έγινε κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, που έθεσε ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για τις «Βιολογικές Αγορές».
 
 
organic-life

Επί τους θέματος απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ανέφερε πως κατ’ εξουσιοδότηση του ν.4492/17 ετοιμάστηκε η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου εντόπισαν κάποιες ασάφειες, και γι’ αυτό προωθήθηκε η σύνταξη τροπολογίας.
 
Πλέον η τροπολογία έχει συνταχθεί και απεστάλη στη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας και στη Διεύθυνση Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για νομοτεχνικές και ουσιαστικές παρατηρήσεις, κατόπιν ενσωμάτωσης παρατηρήσεων του συναρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών και πριν αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα πρέπει να εισαχθεί για εξέταση και στη Μόνιμη Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταλήγοντας τόνισε πως ευελπιστεί εντός δέκα ημερών να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες και να έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ή σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση περίπου στις αρχές Ιουνίου.

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Τσιρώνης ανέφερε, επίσης, πως οι παρατηρήσεις του επισημάνθηκαν από τον υφυπουργό του είναι γνωστές, ωστόσο επισήμανε πως «οι χρόνοι, από το καλοκαίρι που θα έπρεπε να έχουμε την υπουργική απόφαση να κοντεύουμε στο επόμενο καλοκαίρι, για να γίνει μία τροπολογία και μία υπουργική απόφαση νομίζω ότι δεν καλύπτονται». Καταλήγοντας δήλωσε πως κρατά τη δέσμευση του υφυπουργού και τον καλύπτει ότι τουλάχιστον αρχές Ιουνίου θα έχουμε, επιτέλους, ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να λειτουργήσουν οι βιοκαλλιεργητές νόμιμα, γιατί αλλιώς θα νιώθουν ότι εμπαίζονται!
 
 
 


Η συζήτηση
Αναλυτικά, η συζήτηση του θέματος, σύμφωνα με το απόσπασμα πρακτικών της Βουλής από την συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων της Πέμπτης 16 Μαΐου 2019, έχει ως εξής:

Να περάσουμε τώρα στην τελευταία ερώτηση προς τον κ. Κόκκαλη.

Είναι η πρώτη με αριθμό 503/6-5-2019 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου (Β΄) του Βουλευτή Β΄ Αθηνών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ιωάννη Τσιρώνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Βιολογικές Αγορές».

Κύριε Τσιρώνη, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν ξεκινήσω την ερώτησή μου, γιατί το θεωρώ λιγάκι προσωπικό, θέλω να υπενθυμίσω, επειδή ήμουν εγώ που το χειρίστηκα και αναφέρθηκα εμμέσως, ότι το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας 2014-2020 σχεδιάστηκε το 2013 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2014, όταν εμείς δεν ήμασταν κυβέρνηση.
Εάν, λοιπόν, οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης έχουν τόση μεγάλη ευαισθησία και προσοχή όσο είναι στην αντιπολίτευση, ενώ όταν είναι στην κυβέρνηση αδιαφορούν παντελώς για τον σχεδιασμό, καλά θα κάνουν να κάτσουν πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση, γιατί εκεί πέρα τους βλέπω πιο προσεκτικούς.

Προχωράω, λοιπόν, στην ερώτησή μου. Με τον ν. 4492/17, κύριε Υπουργέ, επιτέλους θεσπίσαμε τις αγορές βιοκαλλιεργητών. Ξέρω ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν αγορές βιοκαλλιεργητών, γιατί για τον καταναλωτή δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη να λειτουργούν οι πάγκοι των βιοκαλλιεργητών πλάι στους πάγκους παραδοσιακών προϊόντων, γιατί είναι προφανές ότι εύκολα υποθέτουν ότι μπορεί να γίνει μεταφορά προϊόντων και να πουλάνε συμβατικά αντί για βιολογικά.

Γι’ αυτό πρέπει να είναι χωριστές αγορές και ο μόνος τρόπος, επειδή είναι χύμα το προϊόν, να έχει εμπιστοσύνη ο καταναλωτής ότι δεν γίνεται λαθροχειρία είναι να λειτουργούν οι αγορές εντελώς ανεξάρτητα. Επί χρόνια λειτουργούσαν παράνομα και επιτέλους τις θεσπίσαμε. Εκκρεμούσε μία υπουργική απόφαση, ίσως και κάποια τροπολογία. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2018, όπου όμως ήταν μεγάλος ο φόρτος -το παραδέχομαι- του Τμήματος, γιατί έβγαζε το δεύτερο πρόγραμμα. Ωστόσο, από τότε έχουν περάσει οκτώ μήνες και ακόμα δεν έχουμε την υπουργική απόφαση για να υλοποιηθεί ο νόμος.

Ερωτώ, λοιπόν και απαντήστε μου με χρονοδιάγραμμα: πότε επιτέλους θα έχουμε την ολοκλήρωση του θεσμού, την υπουργική απόφαση και τυχόν την τροπολογία, ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν οι βιολογικές αγορές; Είναι απλή η ερώτηση, θέλω απλώς το χρονοδιάγραμμα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο. To the point παρακαλώ, διότι το ερώτημα είναι συγκεκριμένο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι συγκεκριμένο και ούτως ή άλλως το έχει χειριστεί και ο κ. Τσιρώνης με ιδιαίτερη θέρμη το θέμα των βιολογικών, όχι μόνο της βιολογικής γεωργίας.

Κατ’ εξουσιοδότηση του ν.4492/17 ετοιμάστηκε όντως η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά εντόπισαν οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου κάποιες ασάφειες, γι’ αυτό και προωθήθηκε η σύνταξη τροπολογίας. Είναι έτοιμη η σύνταξη της τροπολογίας, κύριε Τσιρώνη, έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας και στη Διεύθυνση Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για τις νομοτεχνικές και ουσιαστικές παρατηρήσεις τους κατόπιν ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων του συναρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών και πριν αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα πρέπει να εισαχθεί για εξέταση και στη Μόνιμη Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επαναλαμβάνω: Έχει συνταχθεί η τροπολογία, έχει προωθηθεί στη Διεύθυνση Νομοθετικής Πρωτοβουλίας. Γνωρίζετε τις διαδικασίες. Ευελπιστούμε εντός δέκα ημερών να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες και να έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση περίπου στις αρχές Ιουνίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία. Δώσατε συγκεκριμένη απάντηση.

Βέβαια μιας και θα πάρει τον λόγο ο κ. Τσιρώνης, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Έχει γίνει διαβούλευση -κάνω εγώ τώρα λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου ως παλιός δήμαρχος- με τους δήμους αν έχουν χώρους για να γίνουν ξεχωριστές βιολογικές αγορές και ποιες μέρες, για να μην έχουμε τίποτα «εμφύλιο» πόλεμο -εγώ είμαι υπέρ της ερώτησής σας- μεταξύ των κλασικών λαϊκών αγορών και των βιολογικών; Έχετε εικόνα, κύριε Τσιρώνη;

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Απαντώ και σε εσάς ότι ποτέ οι δήμοι δεν είχαν πρόβλημα και έχει γίνει εκτεταμένη διαβούλευση πολύ πριν τον νόμο -και μάλιστα άργησε ο νόμος το 2017. Η διαβούλευση αυτή έγινε επί πάνω από έναν χρόνο από το 2016, για το θεσμικό πλαίσιο.
 
Τυπικές είναι οι εκκρεμότητες που ανέφερε ο κύριος Υπουργός και τις γνωρίζω. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω και μάλιστα να τονίσω ότι οι βιολογικές αγορές κατά κανόνα λειτουργούν παραμονή της κανονικής λαϊκής, ώστε ό,τι αγοράσουν οι καταναλωτές στην βιολογική να μη χρειάζεται να το αγοράσουν την επόμενη μέρα στη συμβατική αγορά.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι αυτοί οι χρόνοι, αυτές όλες οι διερευνήσεις που ανέφερε ο κύριος Υπουργός, δεν καλύπτουν τους βιοκαλλιεργητές που  νιώθουν ότι εμπαίζονται. Ξέρουμε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κωλυσιεργία στις υπηρεσίες, γιατί υπήρχε πίεση να μην λειτουργήσουν ποτέ αγορές βιολογικών προϊόντων και εν γένει υπάρχει πολιτική πίεση να μην λειτουργήσουν ούτε αγορές παραγωγών, η απευθείας σχέση παραγωγού –καταναλωτή.
 
Είναι τα γνωστά συμφέροντα τα οποία κινούνται στον χώρο των λαϊκών αγορών, που δεν επιθυμούν να θεσμοθετηθεί το μέτρο και γι’ αυτό εκκρεμεί και γι’ αυτό υπάρχει κωλυσιεργία.

Οι παρατηρήσεις που μου επισημάνατε είναι γνωστές. Ωστόσο οι χρόνοι, από το καλοκαίρι που θα έπρεπε να έχουμε την υπουργική απόφαση να κοντεύουμε στο επόμενο καλοκαίρι, για να γίνει μία τροπολογία και μία υπουργική απόφαση νομίζω ότι δεν καλύπτονται. Εγώ κρατάω τη δέσμευσή σας και με καλύπτει ότι τουλάχιστον αρχές Ιουνίου θα έχουμε, επιτέλους, ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, να λειτουργήσουν οι άνθρωποι νόμιμα, γιατί αλλιώς καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι νιώθουν ότι εμπαίζονται.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ.

Ορίστε, κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Απαντώντας στη στοχευμένη ερώτηση με στοχευμένη απάντηση σας έθεσα το χρονοδιάγραμμα στην πρωτολογία μου. Να απαντήσω όμως και στην ερώτηση του κυρίου Προέδρου, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι έτοιμη -είναι και στη διάθεσή σας- να εισαχθεί για εξέταση στη Μόνιμη Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι αρχές Ιουνίου θα είναι ενσωματωμένη ήδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο.

Επειδή ακριβώς ήταν στοχευμένη η ερώτηση, κύριε Τσιρώνη, νομίζω ότι και η απάντηση είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Στον προβληματισμό που διατύπωσα δεν άκουσα απάντηση, αν έχουν δώσει χώρους οι δήμοι, γιατί εδώ μιλάμε για χωριστή αγορά, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Άλλη μέρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Άλλη μέρα ακριβώς. Αυτό προσέξτε το, μην μπλέξουμε μετά σε άλλου είδους «εμφύλιο» πόλεμο.
 
 
 
 
 
Περισσότερα βιολογικά νέα 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2020 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.