Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΣΤΕΝΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ
Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 17:31

organic_tomatoesΣυχνός θαμώνας σύμφωνα με δημοσίευμα του συλλόγου βιοκαλλιεργητών λαϊκών αγορών Αττικής  έχει γίνει το ΣΔΟΕ στις βιολογικές λαϊκές, λόγω της επιμονής μεγάλης μερίδας παραγωγών να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα χωλαίνει σε κάποια σημεία μιας και από τη μία οι αγρότες φορολογούνται για την καλλιέργεια και την παραγωγή με τεκμαρτό εισόδημα, ανάλογα με την περιοχή, τα στρέμματα και την καλλιέργεια και από την άλλη τους ζητάνε ειδικά για τις λαϊκές να εκδίδουν και αποδείξεις, για ένα προϊόν που ήδη έχουν φορολογηθεί.

Στις βιολογικές λαϊκές δε μετέχουν μεσάζοντες ώστε να αγοραστεί το προϊόν από κάποιον έμπορο και αυτός να το μεταπωλήσει στη συνέχεια ώστε να επιβαρυνθεί με φπα 13%. Τα προϊόντα τα πωλούν οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Φυσικά όπου υπάρχει λόγος υπάρχει και αντίλογος. Έτσι λοιπόν αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που ο παραγωγός αποκτάει και την ιδιότητα του εμπόρου, διαθέτοντας ο ίδιος τα προϊόντα του απευθείας στους καταναλωτές, θα πρέπει να φορολογηθεί για τα έσοδα που εισπράττει, εκδίδοντας τα σχετικά παραστατικά για αυτή του την ιδιότητα.  

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής…

Φίλοι και φίλες καταναλωτές και καταναλώτριες.

Τον τελευταίο καιρό έχετε γίνει μάρτυρες έντονων περιστατικών στην αγορά μας ανάμεσα στην εφορία ή κλιμάκια του ΣΔΟΕ και εμάς τους βιοκαλλιεργητές. Θα θέλαμε σχετικά με αυτό να σας ενημερώσουμε, διότι θεωρούμε ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν αφορούν εμάς μόνο ως αγρότες αλλά κι εσάς- όχι μόνο ως καταναλωτές των προϊόντων μας αλλά κυρίως ως συμπαραστάτες μας εδώ και πολλά χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε στην βιοκαλλιέργεια δίχως ποτέ να έχουμε πάρει τις περιβόητες επιδοτήσεις. Τα κηπευτικά, τα οποία είναι και η πλειοψηφία των προϊόντων στις αγορές μας, εξαιρούνται των επιδοτήσεων. Δεν έχουμε πάρει κάποια ενίσχυση ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος, την απονιτροποίηση των εδαφών, τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών και σπόρων και πολλές ακόμα δράσεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα του βιολογικού τρόπου καλλιέργειας.

Όλα αυτά τα χρόνια οργανώνουμε και λειτουργούμε τις αγορές βιοκαλλιεργητών δίχως να επιβαρύνουμε το κράτος με 1€, δίχως να γεμίζουμε τις χωματερές με σκουπίδια και χρηματοδοτούμε τις αγορές αποκλειστικά εμείς. Τις αγορές λοιπόν τις δημιουργήσαμε εμείς οι μη επιδοτούμενοι αγρότες με τη δική σας στήριξη και έχουν καθοριστικά συμβάλει στην βιωσιμότητά μας, διότι λειτουργούν απλά, λιτά, φθηνά και καθόλου γραφειοκρατικά και ακόμα βοηθούν στη συγκράτηση- και σε πολλές περιπτώσεις στην πτώση- των τιμών των βιολογικών προϊόντων. Η λειτουργία αυτή αντιμετωπίζει τον καταναλωτή ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο σε κοινές ηθικές αξίες.

Ως αγρότες βιοκαλλιεργητές φορολογούμαστε κανονικά, όπως ο κάθε έλληνας εργαζόμενος. Οι πλειοψηφία των παραγωγών ανήκουμε στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης, δηλαδή φορολογούμαστε για την καλλιέργεια και την παραγωγή μας με αντικειμενικά κριτήρια. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση, μας βαπτίζει έμπορους των προϊόντων μας, μας επιβάλει ταμειακές μηχανές και οδηγεί στην αύξηση των τιμών μας  τουλάχιστον κατά 13% (ΦΠΑ τροφίμων). Για τα ίδια προϊόντα λοιπόν προκύπτουν δύο διαφορετικές φορολογίες! Να περιμένουμε άραγε και τρίτη;

Σε αυτά τα μέτρα εμείς αντιστεκόμαστε, όπως και πολλοί οι αγρότες παραγωγοί των συμβατικών λαϊκών σε όλη την Ελλάδα! Κι αντιστεκόμαστε όχι γιατί θέλουμε να μην πληρώσουμε. Αντιστεκόμαστε γιατί αυτή η νομοθεσία απειλεί την ύπαρξή μας στο αγροτικό επάγγελμα και αυξάνει αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων μας.

Από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή δεν αλλάζουμε ιδιότητα. Είμαστε παραγωγοί και παραγωγοί παραμένουμε. Δεν είμαστε έμποροι, όπως το Υπουργείο Οικονομικών πεισματικά θέλει να μας μετατρέψει για να επιβάλει πρόσθετους φόρους.

Από το χωράφι μέχρι τον πάγκο μας τα προϊόντα μας δεν  αλλάζουν μορφή, δεν μεταπωλούνται, δεν επεξεργάζονται και συνεπώς δεν προκύπτει σε αυτά κανενός είδους προστιθέμενη αξία (ΦΠΑ). 

Γιατί λοιπόν, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θα πρέπει εσείς οι καταναλωτές να πληρώνετε επιπλέον 13% ΦΠΑ για την τροφή σας;
Τα υβριδικά αυτοκίνητα για να ενισχυθούν εξαιρέθηκαν από την φορολογία, ενώ οι τουριστικές υπηρεσίες φορολογούνται με 6,5%! Για τους αγρότες βιοκαλλιεργητές, που καλλιεργούν δίχως να ρυπαίνουν τι κίνητρα δίνονται;  Γιατί μας αντιμετωπίζουν σαν εμπόρους όταν κάνουμε το αυτονόητο για να επιβιώσουμε σαν αγρότες; Μήπως οι γιατροί είναι γιατροί μέχρι την πόρτα του ιατρείου τους και έξω από αυτή έμποροι ιατρικών υπηρεσιών; Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση για τους αγρότες; Βλέπετε τον παραλογισμό;

Η πολιτεία αρνείται εδώ και δεκαεφτά χρόνια να δημιουργήσει νομοθεσία για αγορές βιοκαλλιεργητών, όπως επίμονα ζητάμε. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, τη στιγμή που το κράτος δεν μας αναγνωρίζει σε κανένα επίπεδο, να μας αντιμετωπίζει σαν μια ακόμα πηγή εσόδων επιβάλλοντάς μας την ταμειακή μηχανή ή νομοθετικά εκτρώματα όπως το ΠΔ115.

Με τα μέτρα αυτά της κυβέρνηση μόνο εχθρότητα αντιλαμβανόμαστε απέναντι στους αγρότες- παραγωγούς. Παρόλες όμως τις έως σήμερα αντίξοες συνθήκες οι βιοκαλλιεργητές δηλώνουμε περήφανοι για το επάγγελμα μας και τη συνολική δράση μας. Έχουμε επιλέξει όχι μόνο υγιή τρόπο καλλιέργειας αλλά και υγιή τρόπο διάθεσης των προϊόντων μας και κρίνουμε αυτό ως  τη σημαντικότερη ίσως συμβολή μας στην βιολογική γεωργία.

-Αγωνιζόμαστε για να διατηρηθούν προσιτές και λογικές οι τιμές των προϊόντων μας για τους καταναλωτές που όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζουν!

-Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους αγρότες για το δικαίωμά μας στην απευθείας διάθεση των προϊόντων μας!

-Αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και βιώσιμο φορολογικό καθεστώς ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε όχι μόνο στην βιοκαλλιέργεια αλλά στο αγροτικό επάγγελμα!

Διεκδικούμε νομοθεσία για αγορές βιοκαλλιεργητών!
Είμαστε αγρότες παραγωγοί που διακινούμε τα προϊόντα μας και όχι έμποροι!
Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνουμε!

Επιστροφή στα βιολογικά νέα

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.