Ολόκληρη η απόφαση για τις βιολογικές λαϊκές. Αυτοδιαχειριζόμενες, με ιδιοπαραγώμενα μόνον προϊόντα |
Τετάρτη, 03 Ιούλιος 2019 11:24 |
![]() Επεσαν και οι τελικές υπογραφές, από τους συναρμόδιους υπουργούς, στην πολυαναμενόμενη κοινή απόφαση για την σύσταση αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή.
Μπορούν να μετέχουν μόνον παραγωγοί με ιδιοπαραγώμενα προϊόντα και φυσικά απαγορεύεται ρητά η διακίνηση προϊόντων από άλλες χώρες.
Παράλληλα, τονίζεται ότι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να ιδρυθεί αγορά παραγωγών βιολογικών προϊόντων, πρέπει να συσταθεί από τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων ή/και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους είναι μέλη παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, ένας αυτοδιαχειριζόμενος φορέας. Κατ’ εξαίρεση, στην Περιφέρεια Αττικής ιδρύεται ένας αυτοδιαχειριζόμενος φορέας παραγωγών για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Κάθε παραγωγός και αγροτικός συνεταιρισμός δύναται να συμμετέχει κατ’ ανώτατο όριο σε εφτά (7) Αγορές Παραγωγών βιολογικών προϊόντων ανά εβδομάδα, μια αγορά ανά ημέρα, και να ανήκει το μέγιστο σε επτά (7) αυτοδιαχειριζόμενους φορείς.
![]() Ο παραγωγός που μετέχει στην Αγορά Παραγωγών βιολογικών προϊόντων μπορεί να υποβοηθάται από το/τη σύζυγο, τα τέκνα του, τους γονείς του ή και τρίτο πρόσωπο στην περίπτωση που και ο ίδιος είναι παρών, τηρουμένων των λοιπών ρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας.
Aριθμ. 1978/157498/28-06-2019 Αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
α) «Αγορά Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων»: Η οργανωμένη αγορά, στην οποία μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί βιολογικών προϊόντων ή/και αγροτικοί συνεταιρισμοί, στους οποίους είναι μέλη παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των βιολογικών αγροτικών προϊόντων ή/και μεταποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων, που οι ίδιοι παράγουν ή/και οικοτεχνικών βιολογικών αγροτικών προϊόντων, το βασικό συστατικό των οποίων είναι δικής τους παραγωγής. Άρθρο 2 Εποπτεύουσα Αρχή Η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (YΠ.A.A.T.) ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Άρθρο 3 Στις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων επιτρέπεται η διακίνηση των παρακάτω προϊόντων, τα οποία είναι αποκλειστικής παραγωγής των ιδίων των παραγωγών και πληρούν τους όρους ποιότητας υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας περί τροφίμων, καθώς και τις σχετικές κατά περίπτωση προϊόντος διατάξεις της ειδικής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας: α. Οπωροκηπευτικά κατ’ έφαρμογήν του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 543/2011 (L 157). β. Αυγά σφραγισμένα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. γ. Λοιπά αγροτικά προϊόντα, όπως ελιές, καρύδια, κάστανα, όσπρια.
δ. Ελαιόλαδο συσκευασμένο, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 29/2012 (ΕΕ L 012, σ. 14) και την αριθμ. 323902/18.9.2009 (Β΄ 2026) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. ε. Οίνος εμφιαλωμένος, ο οποίος έχει παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική αμπελοοινική νομοθεσία, όπως ισχύει [Κανονισμός (ΕΕ) 1308/2013 (ΕΕ L 347), Κανονισμός (ΕΚ) 606/2009 (ΕΕ L 193), Κανονισμός (ΕΚ) 607/2009 (ΕΕ L 193), Κανονισμός (ΕΚ) 273/2018, αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 (Β΄ 3324) κοινή υπουργική απόφαση, αριθμ. 285870/1.9.2004 (Β΄ 1372) κοινή υπουργική απόφαση, υπ’ αριθμ. 6141/148160/30.12.2015 (Β΄ 2904) κοινήυπουργικήαπόφαση, αριθμ. 5067/117292/ 27.10.2015 (Β΄ 2323) κοινή υπουργική απόφαση, αριθμ. 5042/116548/26.10.2015 (Β΄ 2323) υπουργική απόφαση]. στ. Μέλι τυποποιημένο. ζ. Πουλερικά που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία [αριθμ. 2379/82701/19.7.2016 (Β΄ 2330) υπουργική απόφαση]. η. Προϊόντα υδατοκαλλιέργειας. θ. Προϊόντα απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων). ι. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φυτάρια κηπευτικών, δενδρύλλια οπωροφόρων και φυτά αμπέλου, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν ο ν. 1564/1985 (Α΄ 164) και οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του. ια. Προϊόντα οικοτεχνίας του άρθρου 3 της αριθμ. 4912/120862/5.11.2015 (Β΄ 2468) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή, όπως γαλακτοκομικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα και αρτοσκευάσματα. ιγ. Γαλακτοκομικά προϊόντα. ιδ. Μεταποιημένα προϊόντα που δεν μεταποιούνται στην εγκατάσταση του παραγωγού, αλλά σε μη ιδιόκτητες εγκαταστάσεις λειτουργούσες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή ο παραγωγός υποχρεούται να έχει διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, τα παραστατικά στοιχεία από τα οποία προκύπτουν οι ποσότητες του προϊόντος που παραδόθηκαν στην εγκατάσταση μεταποίησης και αντίστοιχα οι τελικές ποσότητες των προϊόντων που παρέλαβε, ιε. Λοιπά, μη επεξεργασμένα πρωτογενή προϊόντα που σχετίζονται με την κύρια παραγωγή. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα αμπελόφυλλα για τους αμπελοκαλλιεργητές, τα άνθη κολοκυθιού για τους αντίστοιχους καλλιεργητές και τα αυτοφυή φυτά που φύονται εντός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των παραγωγών.
Κατά τη διακίνηση και πώληση των τροφίμων τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου ΙΙΙ του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού ΕΚ 852/2004 (L 139). Ειδικά για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και υδατοκαλλιέργειας, πρέπει να διατηρούνται, να διακινούνται και να διατίθενται από ειδικά διασκευασμένα οχήματα αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, ώστε να τηρείται η αλυσίδα ψύξης με βάση τις θερμοκρασίες συντήρησης που απαιτούνται για κάθε προϊόν κατά περίπτωση.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση για τις βιολογικές λαϊκές:
Περισσότερα βιολογικά νέα
Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;
|