Προς ΠΟΠ η πιπεριά Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας από την εταιρεία βιολογικών Ναουμίδη |
Πέμπτη, 10 Οκτώβριος 2019 11:55 |
![]() Προχωράει η διαδικασία να γίνει ΠΟΠ η πιπεριά Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας από την εταιρεία βιολογικών Ναουμίδη
Την αναγνώριση της αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης ως ΠΟΠ, µε σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της και στόχο να αποκτήσει το προϊόν υπεραξία και ταυτόχρονα να θωρακιστεί εντός και εκτός συνόρων έναντι του αθέµιτου ανταγωνισµού, έχει θέσει στις άµεσες προτεραιότητές της η οικογενειακή επιχείρηση Ναουµίδης.
«Είδαµε πως δεν υπάρχει κάτι οργανωµένο, από κάποιον φορέα ή από άλλη οργάνωση και αποφασίσαµε να κινήσουµε µόνοι τις διαδικασίες για την πιστοποίηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης κατά ΠΟΠ», είπε στην Agrenda ο Πέτρος Ναουµίδης, ιδρυτής της επιχείρησης, η οποία τα τελευταία περίπου 10 χρόνια σποροπαράγει, καλλιεργεί βιολογικά και µεταποιεί και εµπορεύεται την αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης.
![]() Όπως µας αποκάλυψε, ο σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και περίπου ένα χρόνο, αφού προηγουµένως υπήρξε για σχεδόν άλλος ένας χρόνος προετοιµασίας, ώστε να είναι πλήρης. «Το προϊόν θα ονοµάζεται Πιπεριάς Αγίου Παντελεήµονα Φλώρινας.
Μας λένε πως η διαδικασία προχωράει.
Περιµένουµε να έχουµε την αναγνώριση από τις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια ο φάκελος θα πάρει το δρόµο του και για τις Βρυξέλλες.», εξήγησε ο κ. Ναουµίδης. Η καθετοποιηµένη οικογενειακή επιχείρηση έχει την έδρα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήµονα, στη Φλώρινα, δίπλα στη λίµνη Βεγορίτιδα και διαθέτει περίπου 100 στρέµµατα καλλιέργειας πιπεριάς, καθώς και µια πετρόχτιστη µονάδα µεταποίησης, που είναι επισκέψιµη για το κοινό.
«Είµαστε παραγωγοί αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης. Καλλιεργούµε δύο ποικιλίες. Μία είναι η παραδοσιακή Φλωρίνης, ενώ η δεύτερη είναι µια ποικιλία την οποία προσπαθούµε να διασώσουµε και έχει την ονοµασία Τόπκα. Την είχαν παλιά οι παππούδες και οι γιαγιάδες σε κάποια χωριά της περιοχής, την είδαµε, τη δοκιµάσαµε και την αναβιώσαµε», τονίζει και προσθέτει πως καλλιεργούνται κι άλλα τρία είδη καυτερής πιπεριάς.
Ειδοποιός διαφορά σε σχέση µε τον ανταγωνισµό, είναι ότι η εν λόγω οικογενειακή επιχείρηση δίδει βαρύτητα στην τήρηση της παράδοσης. «Ξεκινάµε να κάνουµε το σπόρο µόνοι µας, ετοιµάζουµε στη συνέχεια τα φυτά, τα οποία αφού γίνει η κατάλληλη προετοιµασία στα χωράφια τα φυτεύουµε µόνο µε το χέρι. Αντίστοιχα, το ξεβοτάνισµα το κάνουµε µε τα χέρια και µε τσάπες, ενώ χειρωνακτική είναι και η συγκοµιδή. Κατόπιν στη µεταποίηση χρησιµοποιούµε παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.», επισήµανε ο κ. Ναουµίδης.
Σε 30 αγορές του εξωτερικού το 70% της ετήσιας παραγωγής
Από το προϊόν που παράγεται και είναι όλο βιολογικής καλλιέργειας, η επιχείρηση παράγει γύρω στα 20 προϊόντα µεταποιηµένης πιπιεριάς Φλωρίνης σε διάφορα µεγέθη και συσκευασίες, ενώ κατά δήλωση του συνοµιλητή µας, είναι και η µόνη που βγάζει ελληνικό µπαχαρικό σε παραδοσιακούς φούρνους µε αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης.
Για να υποστηριχθεί η εµπορική επέκταση της επιχείρησης η οικογένεια Ναουµίδη σχεδιάζει να προχωρήσει σε δυναµική αύξηση των εκτάσεων που καλλιεργεί, σχεδόν κατά 50%, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πρώτη ύλη.
«Για το 2020 προγραµµατίζουµε να προσθέσουµε άλλα 50 στρέµµατα, στα υφιστάµενα περίπου 100, µε τις ποικιλίες πιπεριάς που καλλιεργούµε, ακολουθώντας τις ίδιες βιολογικές παραδοσιακές µεθόδους. Αυτό δεν θέλουµε µε τίποτε να το χαλάσουµε», αναφέρει ο κ. Ναουµίδης.
Πηγή: Agrenda
Περισσότερα βιολογικά νέα...
Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ; |