Διαφήμιση
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΓΥΠΑΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Τρίτη, 21 Ιούνιος 2011 16:36

gipaetos

Νεοσσός Γυπαετού γεννήθηκε στην περιοχή των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Η χαρμόσυνη αυτή είδηση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών προστασίας του είδους, τόσο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όσο και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο Γυπαετός είναι Κρισίμως Κινδυνεύον είδος σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, με έξι μόνο ζευγάρια στην ελληνική Επικράτεια, όλα στην Κρήτη, που αποτελούν και τα μοναδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την αισιοδοξία για την επιβίωση του είδους σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη επιτυχημένη φωλιά των Γυπαετών και εξ ολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.

Τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο Γυπαετός και το Όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από το 2007, στην ίδια περιοχή του δικτύου Natura 2000, η Ορνιθολογική έχει καταγράψει οχτώ προσκρούσεις Όρνιων [1] (οι επτά θανατηφόρες) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών ήδη εγκατεστημένων αιολικών σταθμών.

Η Ορνιθολογική έχει εγκαίρως καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τους ενεργειακούς της στόχους που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με τη προστασία της βιοποικιλότητας [2]. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση, επιτρέποντας την εγκατάσταση αιολικών σταθμών βιομηχανικής κλίμακας σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Εκτός της καταστροφής της βιοποικιλότητας όμως, η επιλογή αυτή είναι έντονα αμφισβητήσιμη και όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη.

«Η Ορνιθολογική καλεί το ΥΠΕΚΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα δημιουργηθεί στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με την - από το 2010 -  ισχύουσα νομοθεσία. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας κρίνεται αναγκαία, προτού ο όρος «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.


Τραυματίσμός από... ανεμογεννήτρια

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ορνιθολογική και τις δράσεις της, πατήστε εδώ.

Επιστροφή στα βιολογικά νέα
Σχόλιο organic:

Μέλη και εθελοντές της ορνιθολογικής έχω συναντήσει αρκετές φορές, κυρίως στο νησί των Αντικυθήρων, το οποίο αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο όσον αφορά τα μεταναστευτικά πουλιά. Το έργο τους δύσκολο και η προφορά τους μεγάλη.

Όσον αφορά το ζήτημα των πουλιών τα οποία πέφτουν θύματα από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, είναι ένα ζητούμενο που πρέπει άμεσα να μας απασχολήσει. Είναι αλήθεια ότι η πράσινη ανάπτυξη δε μπορεί να σταματήσει, αντιθέτως πρέπει άμεσα να γιγαντωθεί. Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που της δίνεται για δωρεάν αιολική και ηλιακή ενέργεια. Σε καμία περίπτωση όμως η οικολογία και το περιβάλλον δε μπορεί να θυσιαστεί εις βάρος της πράσινης ανάπτυξης.

Δε γνωρίζω εάν είναι εφικτό, αλλά ένα προστατευτικό πλέγμα (όπως οι οικιακοί ανεμιστήρες) ή κάποια συσκευή μικρής έντασης υπερήχων ή μαγνητικού πεδίου, το οποίο θα λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε τα πουλιά να προσεγγίζουν τις ανεμογεννήτριες, πιθανόν να αποτελεί μια λύση.

 

Παναγιώτης Μερεντίτης     

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.