Διαφήμιση
Πως η Κούβα μετατράπηκε σε Παγκόσμιο ηγέτη στα βιολογικά
Τρίτη, 19 Μάιος 2020 20:20
19-cuba 
 
Πως το εμπάργκο και η φτώχεια, μετέτρεψαν την Κούβα σε Παγκόσμιο πρωταθλητή στα βιολογικά προϊόντα !!!
 
Η Κούβα σήμερα διαθέτει 400.000 αστικά αγροκτήματα που παράγουν 1,5 εκατομμύρια τόνους λαχανικών, χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.

Η Κούβα επαναπροσδιορίζεται μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ
 
'Οταν κατέρρευσε το σοβιετικό μπλοκ, το νησί βρέθηκε όχι μόνο απομονωμένο από γεωπολιτική άποψη, αλλά και αποκομμένο από ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του.
 
Χάνει τότε περισσότερο από το μισό εφοδιασμό του σε ντίζελ και το 80% της βενζίνης, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων που ελάμβανε.
 
 
organic-life
 
 
Το ΑΕΠ του μειώνεται περισσότερο από το ένα τρίτο και ο κίνδυνος ενός λιμού ελλοχεύει. Από τη μια μέρα στην άλλη, ολόκληρος ο κουβανέζικος τρόπος ζωής ανατρέπεται.
 
Οι μεταφορές παραλύουν λόγω έλλειψης καυσίμων, οι διακοπές ρεύματος είναι καθημερινές και διαρκούν αρκετές ώρες, οι εισαγωγές είναι ελάχιστες, τα καταστήματα είναι άδεια.
 
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Κουβανοί έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 9 κιλά ο καθένας. Υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα είδη, και επείγει να επαναφευρεθούν τα πάντα. Είναι αυτό που ονομάστηκε "ειδική περίοδος εν καιρώ ειρήνης".
 
Είτε η χώρα καταρρέει, είτε βρίσκει λύσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα μακρών και δύσκολων ετών, η Κούβα θα συνεχίσει να ποντάρει στο εκπαιδευτικό της σύστημα και να αναπτύσσει ένα αποτελεσματικό υγειονομικό και εργαστηριακό σύστημα, προκειμένου να δημιουργήσει φάρμακα που θα αντικαταστήσουν αυτά που η χώρα δεν μπορεί πλέον να εισάγει, συνδυάζοντας τολμηρά επιστημονικές γνώσεις, φαρμακευτικά φυτά και παραδοσιακές γνώσεις.
 
Το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, και βρίσκεται κοντά σήμερα στα 80 χρόνια περίπου, ξεπερνώντας εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Προτεραιότητα δίνεται και στην κατάρτιση μηχανικών, καθώς χρειάζονται ανταλλακτικά και μία γενικότερη αναδιάταξη των συστημάτων για να διατηρηθεί η λειτουργία των βασικότερων βιομηχανιών. Όλα τα τμήματα της κουβανέζικης κοινωνίας επηρεάζονται.
 
balloon-tsantes
 
 
 
Ένας από τους τομείς που γνώρισε εκπληκτικά αποτελέσματα ήταν η βιολογική γεωργία.
Η ανάγκη για μία μεγαλύτερη αυτονομία σε τρόφιμα αποκτάει ζωτική σημασία. Η κουβανέζικη γεωργία, η οποία ήταν η πιο βιομηχανοποιημένη της Νότιας Αμερικής με χιλιάδες τρακτέρ, πρέπει να ξαναμάθει να χρησιμοποιεί υποζύγια, να αλλάξει τις κλίμακες παραγωγής και να μειώσει τον χρόνο εργασίας, καθώς σταμάτησαν οι εισαγωγές φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων.
 
Έτσι, ένα σημαντικό μέρος της γεωργικής παραγωγής, γίνεται βιολογικό και διαφοροποιείται, όχι από πεποίθηση αλλά από ανάγκη. «Η θα παρήγαμε βιολογικά ή θα πεθαίναμε της πείνας» αναφέρουν μαρτυρίες.
 
Ο ετήσιος όγκος των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο νησί μειώθηκε έτσι στους 1.000 τόνους τη δεκαετία του 2000 αντί για 21.000 τόνους τη δεκαετία του 1980.
 
Προσκαλούνται και ξένοι μηχανικοί οι οποίοι, μαζί με τους Κουβανούς γεωπόνους, αναπτύσσουν ένα καινοτόμο σύστημα, τα organopónicos.
 
Η κουβανέζικη αυτή εφεύρεση αντιστοιχεί σε μία αστική γεωργία χωρισμένη σε αγροτεμάχια που καταλαμβάνει ιδίως εγκαταλελειμμένες εκτάσεις. Αυτά τα υπερυψωμένα αγροτεμάχια επιτρέπουν την καλλιέργεια σε μολυσμένο έδαφος.
 
Κάθε λωρίδα γης περιβάλλεται από χαμηλό τοίχωμα, στη συνέχεια γεμίζει με χώμα και εμπλουτίζεται σταδιακά με οργανική ύλη.
 
Περιλαμβάνει γραμμές μικρο-άρδευσης που τοποθετούνται στην επιφάνεια των καλλιεργημένων φυτών.
 
Δύο νέοι τύποι καλλιεργειών καθιερώνονται: τα autoconsumos (κήποι που εξασφαλίζουν την αυτάρκεια των σχολείων, των χώρων εργασίας κ.λπ.) και τα huertas intensivas (εντατικοί κοινοτικοί κήποι). Οι αστικές φάρμες συνδυάζουν την κτηνοτροφία με την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών καθώς και τη φύτευση δέντρων, επιτρέποντας αποδόσεις 25 φόρες μεγαλύτερες.
 
 
 
 
Αυτοί οι συνδυασμοί ποικιλιών επιτρέπουν τη γονιμοποίηση μέσω της στερέωσης αζώτου, την προστασία από επιβλαβή είδη και τη βελτιστοποίηση του χώματος μέχρι και στις ρίζες.
 
Συνολικά, 3.500 εκτάρια αφιερώνονται στην αστική γεωργία στην Αβάνα και την επαρχία της. Αυτοί οι αστικοί κήποι που εγκαταστάθηκαν σε κάθε ξεχασμένη γωνιά των πόλεων βοήθησαν να αποφευχθεί ο λιμός. Πράγματι, κάθε μποστάνι γειτονεύει με μια κοινότητα.
 
Οι διαδρομές ελαχιστοποιούνται, καταργώντας έτσι την εξάρτηση από οχήματα κι επομένως από καύσιμα.
 
Όπως συμβαίνει συχνά στην Κούβα, η πρώτη προσπάθεια προέρχεται από τον πληθυσμό που προσπαθεί να οικειοποιηθεί ή να επανακτήσει τη γνώση που κρίνεται απαραίτητη. Μόλις το κράτος συνειδητοποιήσει ότι αυτό λειτουργεί και ότι οι αποδόσεις είναι ελκυστικές, θα επιδιώξει να θεσμοθετήσει την ιδέα δημιουργώντας μια σειρά από μέτρα, πλαίσια και προγράμματα.
 
Η αστική αγροοικολογία παράγει 1,5 εκατομμύριο τόνους βιολογικών λαχανικών, που αντιστοιχούν στο 60% της εθνικής παραγωγής, αλλά και φαρμακευτικά φυτά και άλλα για θρησκευτική χρήση. Αυτός ο αριθμός πρέπει ωστόσο να σχετικοποιηθεί, δεδομένου ότι η Κούβα εξακολουθεί να είναι σημαντικά εξαρτημένη, εισάγοντας σχεδόν το 80% των τροφίμων της, κυρίως ρύζι και κοτόπουλα.
 
Επιπλέον, πολλά προβλήματα περιμένουν ακόμη τη λύση τους, όπως λόγου χάρη το ανόργανο έδαφος, που είναι συχνά συμπαγές, όχι πολύ εύφορο, και με υψηλή αλατότητα επειδή διαβρώνεται από το θαλασσινό νερό.
 
Αλλά για να συνοψίσουμε, η έλλειψη πετρελαίου ενίσχυσε την τάση προς μία βιολογική γεωργία, αρχικά ανεπιθύμητη, αλλά εν τέλει απαραίτητη.
 
Η μικρότερη χρήση μηχανημάτων μείωσε την πυκνότητα του εδάφους. Χρειάστηκε να ανακαλυφθούν ή να επανευρεθούν πιο διαφοροποιημένοι τρόποι παραγωγής που να ταιριάζουν καλύτερα στις κοινότητες.
 
Αυτοί οι συνδυασμοί φυτών και μικρών αγροτεμαχίων εμπόδισαν την εξάπλωση των ασθενειών και των επιδημιών, επιτρέποντας ταυτόχρονα μία σημαντική παραγωγή.
 
Αυτές οι επιλογές μοιάζουν ακόμη πιο εκπληκτικές, καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το βιομηχανικό μοντέλο που προωθούσαν οι κομμουνιστικές χώρες και η ΕΣΣΔ ειδικότερα.
 
Με την πάροδο των χρόνων, η Κούβα πλέον μετατράπηκε σε Παγκόσμιο πρωταθλητή στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, δείχνοντας το δρόμο και σ εμάς…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2020 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.