Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κανένα μέτρο δακοπροστασίας στους βιολογικούς ελαιώνες Β. Αιγαίου
Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2020 14:37
30-elia 
 
Κανένα μέτρο δακοπροστασίας στους βιολογικούς ελαιώνες Β. Αιγαίου
Προτάσεις για την δακοκτονία κατέθεσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.  
 
Σε σχετικό έγγραφο, που κατέθεσε στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Γιώργος Λαγουτάρης επισημαίνει ότι, "οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας) ευνοούν την αύξηση των πληθυσμών του δάκου.
 
Τα νύγματα του εντόμου αποτελούν πύλη εισόδου για διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Παράλληλα η δακοπροσβολή επιφέρει την πρόωρη ωρίμανση των καρπών, αύξηση οξύτητας και υποβάθμιση του ελαιολάδου και του καρπού.
 
organic-life
 
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο περιορισμένος αριθμός ψεκασμών λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών και η μη εφαρμογή του Προγράμματος της Δακοκτονίας στα ελαιοκτήματα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, που τα ποσοστά τους σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχεται γύρω στα 25-30% και είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί.
 
Λόγω της χαλαρής νομοθεσίας οι παραγωγοί σε συντριπτική πλειοψηφία, δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο δακοπροστασίας με αποτέλεσμα τα βιολογικά ελαιοκτήματα να γίνονται φυσικά εκτροφεία του εντόμου, πράγμα που καθιστά τον δολωματικό ψεκασμό που πραγματοποιείται από την Υπηρεσία μας μη αποτελεσματικό.
 
Από πειραματικούς ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας σε βιολογικά ελαιοκτήματα τα οποία ήταν διάσπαρτα στο συμβατικό ελαιώνα στις περιοχές του Λισβορίου και της Πηγής τα ευρήματα του δάκου μετά τους ψεκασμούς αποδεικνύουν το πρόβλημα των αψέκαστων βιολογικών ελαιοκτημάτων στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
 
Βασική προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή και την επιτυχία της δακοκτονίας είναι ότι οι ψεκασμοί πρέπει να καλύπτουν όλη την έκταση του ελαιώνα να είναι καθολικοί και να μην μένουν αψέκαστες περιοχές. Στα παραπάνω δεν προσμετράται βέβαια και η ζημία που επιφέρουν τα κλειδωμένα και εγκαταλειμμένα ελαιοκτήματα.
 
Παρακαλούμε λοιπόν όπως για πολλοστή φορά στηρίξετε τις παρακάνω προτάσεις της Υπηρεσίας μας, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για:
 
Την εκπόνηση ειδικής μελέτης του ΥΠΑΑΤ για εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και επιστημονικών δεδομένων στην αντιμετώπιση του δάκου σε ελαιώνες του Β. Αιγαίου στις νέες συνθήκες (κλιματική αλλαγή, βιοκαλλιέργεις κ.α.), όπου η υπηρεσία μας μπορεί να συνδράμει στην εκπόνηση λόγω της εμπειρίας σε πιλοτικά προγράμματα καταπολέμησης του εντόμου (drones, NΤ4D, κ.α.) που πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση μας .
 
Πρόσληψη περισσοτέρων τομεαρχών για καλύτερο έλεγχο των ψεκασμών.
 
Αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από 28 ημέρες ψεκασμών (3,5 επεμβάσεις ) που μας κατανέμει το Υπουργείο ( οι οποίες δεν επαρκούν λόγω της παράτασης της καλοκαιρίας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες ) σε 36 ημέρες (4,5 ψεκασμούς ).
 
balloon-tsantes
 
Την ένταξη των βιοκαλλιεργητών στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου με φυτοπροστατευτικά προϊόντα συμβατά με την βιολογική καλλιέργεια και να καταβάλλουν και εκείνοι το αντίστοιχο τέλος δακοκτονίας.
 
Από μια πρόχειρη μελέτη της Υπηρεσίας μας το επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό της Δακοκτονίας εντάσσοντας και τα βιολογικά στο πρόγραμμα ψεκασμών για 4,5 ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα ανέρχεται στις 910.000 ευρώ ετησίως συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων.
 
Αναλυτικά σας αναφέρουμε ότι στη Λέσβο έχουν ενταχθεί στην βιολογική καλλιέργεια 116.000 στέμματα με 2.000.000 ελαιόδεντρα."
 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι πιστώσεις του προγράμματος δακοκτονίας για 4,5 ψεκασμούς συμπεριλαμβανομένων και των βιολογικών θα ανέλθει στο ποσό των 2.750.000 ευρώ
 
 
 
 
 
Περισσότερα βιολογικά νέα...
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2020 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.