Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 10:58

biologikaΕνδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα της διαβούλευσης της 11ης Ιουλίου για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει τα δικαιολογητικά, τα μόρια και το ύψος των ενισχύσεων στα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις από τον Αύγουστο, παρά τα όσα διαβεβαιώνει το υπουργείο για έναρξη μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να γίνει ξεχωριστή προκήρυξη για νέους και παλιούς δικαιούχους, με ξεχωριστό προϋπολογισμό, ειδικά για τα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και της αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης. Όπως και να ’χει, η έναρξη σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας αγοράς, που είχε περιέλθει σε στασιμότητα τα 5 τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα σημαντικότερα αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το «Αγρόκτημα» Ιουλίου - Αυγούστου, που κυκλοφορεί με την Agrenda, οι νέοι δικαιούχοι θα μπορούν να ενισχυθούν για μια πενταετία, ενώ οι παλιοί να παρατείνουν την ενίσχυσή τους για άλλα δύο χρόνια, χωρίς να μπορούν να υποβάλουν ταυτόχρονα αίτημα για νέα πενταετία.

Έμειναν εκτός των εσπεριδοειδή.

Τις ενστάσεις του όσον αφορά την ΚΥΑ των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων έστειλε ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας:
1. Στο άρθρο 4 παρ.11 με λύπη διαπιστώνουμε ότι δύνεται η δυνατότητα σύνταξης του ΣΠΔ από τον παραγωγό χωρίς την ύπαρξη απαραίτητα Γεωπόνου – Συμβούλου. Η πρακτική αυτή θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα τόσο στην έγκριση όσο και στη διαδικασία της ομαλής πληρωμής των παραγωγών. Μια τέτοια κίνηση δεν προστατεύει τον παραγωγό.

2. Στο ίδιο άρθρο παρ. 8, δικαιούχοι με δικαίωμα 2ετούς παράτασης ορίζονται οι ενταγμένοι στο προηγούμενο μέτρο. Από αυτούς τους παραγωγούς στερείται το δικαίωμα ένταξης για νέα περίοδο δέσμευσης ισότιμα με τους υπόλοιπους δικαιούχους.

3. Στο άρθρο 6 παρ.1 ορίζεται ότι εντάσσονται μόνο αγροτεμάχια τα οποία είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη ΑΕΕ. Το γεγονός αυτό στερείται λογικής καθώς αποκλείει την ένταξη αγροτεμαχίων τα οποία αποκτήθηκαν μετά την 15η Μαΐου.

4. Στο άρθρο 24 παρ. 7 στοιχ. γ ορίζεται ότι σε περίπτωση συγκαλλιέργειας σε ένα αγροτεμάχιο πρέπει όλες οι καλλιέργειες να είναι επιλέξιμες. Στη συνήθη περίπτωση συγκαλλιέργειας ελιάς (επιλέξιμη) με εσπεριδοειδή (μη επιλέξιμη) τι γίνεται; Μήπως εννοείτε ότι θα πρέπει ολόκληρο το αγροτεμάχιο να είναι ενταγμένο στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ασχέτως αν κάποια από τις δυο καλλιέργειες δεν είναι επιλέξιμη;

5. Η καλλιέργεια των συμβατικών Εσπεριδοειδών περνά εμπορική κρίση. Εν τούτοις τα εσπεριδοειδή φαίνεται να μην είναι επιλέξιμα στο παρόν σχέδιο ΚΥΑ.

Πηγή: agronews

Επιστροφή στα βιολογικά νέα
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.