Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πόσα καταστήματα βιολογικών έκλεισαν και πόσα άνοιξαν το 2020
Τρίτη, 29 Δεκέμβριος 2020 14:41
29-bio 
 
Πόσα καταστήματα βιολογικών έκλεισαν και πόσα άνοιξαν το 2020
 
Η φετινή χρονιά, από νωρίς έδειξε τις προθέσεις της, με αποτέλεσμα, να αποτελεί ίσως μετά το 2015 με τα capital controls, τη δεύτερη χειρότερη χρονιά της εικοσαετίας, για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Τα βιολογικά άντεξαν…
Τα βιολογικά προϊόντα, έδειξαν να αντέχουν στην πρωτόγνωρη κρίση, αφού απευθύνονται σε συνειδητοποιημένο κοινό, που έχουν κατανοήσει τη σπουδαιότητα της διατροφής, χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 
Παρόλα αυτά όμως, υπήρξαν και αρκετές απώλειες για τον κλάδο, με αρκετά καταστήματα βιολογικών, να μην αντέξουν και να βάλουν λουκέτο.
 

organic-life
 
Πόσα καταστήματα βιολογικών έκλεισαν το 2020
Σύμφωνα με το αρχείο του Organic Life, έως σήμερα, λίγες ημέρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2020, έχουν κλείσει συνολικά 39 καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων.
 
Τα 19 από αυτά λειτουργούσαν στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη και 17 στο υπόλοιπο Ελλάδας.
 
Μετράει το μέγεθος ;
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επρόκειτο για μικρά καταστήματα πώλησης βιολογικών, ενώ μόλις ένα αποτελούσε μεγάλο σε όγκο σημείο πώλησης, το οποίο άνηκε σε γνωστή αλυσίδα βιολογικών καταστημάτων.
 
Το παραπάνω γεγονός βέβαια, αν και ενδεικτικό, δεν αποτελεί τροχοπέδη και μπούσουλα, ώστε να μπορούμε να πούμε  με βεβαιότητα, πως η αγορά αλλάζει και πλέον τα μικρά καταστήματα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αφού είναι αλήθεια, πως τα βιολογικά προϊόντα, είναι ακόμα σε νηπιακή μορφή στην Ελλάδα και δεν υπήρχαν πολλά μεγάλα καταστήματα στη χώρα μας έως τώρα.
 
Αλλωστε, υπάρχει πολύ μεγάλη μερίδα βιοκαταναλωτών, που προτιμά τα μικρότερα καταστήματα βιολογικών, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ ιδιοκτήτη και πελάτη.
 
Ενδεικτικά, από τα 300 περίπου καταστήματα βιολογικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, μόλις το 20% από αυτά, αποτελούν μεγάλα σε όγκο σημεία πώλησης και τα υπόλοιπα είναι μικρά σε μέγεθος μαγαζιά.
 
 
balloon-tsantes
 
 
Στην ουσία, το κλίμα άλλαξε στη χώρα μας, κυρίως από τη ραγδαία αύξηση γνωστής αλυσίδας βιολογικών, η οποία δραστηριοποιείται έως τώρα στην Αττική και η οποία μέσα σε 5 χρόνια άνοιξε 10 νέα μεγάλα καταστήματα, σε κεντρικά σημεία.   
 
Πόσα καταστήματα βιολογικών άνοιξαν το 2020
Όπως ακριβώς η ζωή, έτσι και η αγορά, κάνει κύκλους και συνεχώς ανακυκλώνεται και αναζωογονείται…

Ετσι λοιπόν, μέσα στο 2020, άνοιξαν Πανελλαδικά σύμφωνα με το αρχείο του Organic Life, 8 νέα καταστήματα αμιγώς βιολογικών προϊόντων, ενώ ήταν και δεκάδες συμβατικά καταστήματα, που πρόσθεσαν στα ράφια με τους και βιολογικούς κωδικούς.
 
Τα βιολογικά την τελευταία 20ετία…
Από το 2001, που ως υπεύθυνος έκδοσης οδηγών αγοράς, ασχολούμαι με τον κλάδο, έζησα από πρώτο χέρι την ανάπτυξη των βιολογικών στη χώρα μας.
 
Από τις ατάκες που άκουγα από καταναλωτές, το 2001 του στυλ « Τι εννοείς βιολογικά ;  Όπως λέμε βιολογικός πόλεμος ή βιολογικός καθαρισμός ; Απαπα μακριά από εμάς » κλπ, φτάσαμε στο 2004...
 
Από την άγνοια και δυσπιστία, που υπήρχε αρχικά στη συνείδηση των καταναλωτών για τα βιολογικά, από το 2004 και μετά, κάτι άρχισε να αλλάζει…
Την ερχόμενη εξαετία ( 2004 - 2010 ) παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στον κλάδο των βιολογικών, με ανάπτυξη, της τάξης του 12 με 12,5 % ετησίως.
 
Τα καταστήματα βιολογικών, ξεπηδούσαν κυριολεκτικά σα μανιτάρια, ενώ η αύξηση της ζήτησης, σε συνάρτηση με ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση της βιοκαλλιέργειας, οδήγησε αρκετούς νέους παραγωγούς, να ενταχθούν σε συστήματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
 
Πλέον, εμφανίστηκαν και γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κλάδου, τα οποία είδαν ευκαιρίες και επένδυσαν στα βιολογικά, όπως Κοντομηνάς, Λαυρεντιάδης κλπ…
 
Και όλα αυτά, μέχρι το 2011…
Το 2011, η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας μας και δυστυχώς παραμένει και έως σήμερα.
 
Το αρχικό σοκ ήταν μεγάλο για τον κλάδο. Δεκάδες καταστήματα βιολογικών έκλεισαν, αφήνοντας μεγάλη χρέη σε προμηθευτές. Μεγάλες εταιρείες βιολογικών, πραγματικές ναυαρχίδες του κλάδου, δεν άντεξαν και ναυάγησαν ενω γενικότερα υπήρξε ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα και αναδιανομή της τράπουλας.
 
Σήμερα…
Σήμερα η αγορά των βιολογικών έχει σταθεροποιηθεί, με κάποια μικρά σημεία ανάκαμψης. Το 2009, αποτέλεσε ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, την πρώτη χρονιά, που άρχισαν να « σκάνε » τα πρώτα χαμόγελα, ήρθε όμως η πανδημία του κορονοϊού και ανέτρεψε το θετικό κλίμα.
 
Ευτυχώς τα βιολογικά προϊόντα, αν και λαβωμένα, κατάφεραν να αντέξουν και του Covid-19, αφού όπως αναφέραμε και στην αρχή, απευθύνονται σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές.
 
Προσωπική εκτίμηση, είναι πως εάν δε συμβεί κάποια άλλη δυσάρεστη έκπληξη, σε εθνικά ή υγειονομικά ζητήματα, θα παρατηρηθεί αξιοσημείωτη ανάπτυξη από την άνοιξη και μετά…
 
Παναγιώτης Μερεντίτης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.