Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μπλοκάρουν οι Τσέχοι μεγαλογαιοκτήμονες τα σχέδια επέκτασης βιολογικής γεωργίας
Τρίτη, 10 Μάιος 2022 14:27
10-biologika-tsexia 
 
Μπλοκάρουν οι Τσέχοι μεγαλογαιοκτήμονες τα σχέδια επέκτασης βιολογικής γεωργίας
 
Μεγάλες τσέχικες αγροτικές επιχειρήσεις, δηλώνουν ότι αντιτίθενται στο σχέδιο της ΕΕ να επεκτείνει τη βιολογική γεωργία στο 25% της γης, προειδοποιώντας για πιθανή αύξηση των τιμών των τροφίμων.
 
«Διαφωνούμε με τον καθορισμό ενός υποχρεωτικού ποσοστού βιολογικής γεωργικής γης στα κράτη μέλη», δήλωσε ο Γιαν Ντόλεζαλ, πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας στη EURACTIV.cz.
 
organic-life-2
 
Σύμφωνα με το επιμελητήριο, η ΕΕ θα πρέπει αντ’ αυτού να δημιουργήσει θετικά κίνητρα για τους αγρότες και να διασφαλίσει τις πωλήσεις, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων σε τιμές καταναλωτή.
 
Ο Ντόλεζαλ υπενθύμισε επίσης πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Wageningen, σύμφωνα με την οποία η σχεδιαζόμενη επέκταση της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της γεωργικής παραγωγής. Η μελέτη προειδοποιεί επίσης για πιθανή αύξηση των τιμών έως και 25% για την κτηνοτροφική παραγωγή.
 
Επί του παρόντος, η βιολογική γη αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της EURACTIV για σχολιασμό.
 
Η Τσέχα ευρωβουλευτής Βερόνικα Βρετσιόνοβα (ECR) ανησυχεί επίσης για τα σχέδια της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία. «Ο στόχος του 25% των εκτάσεων με βιολογική γεωργία είναι υψηλός και θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί το επίπεδο της ΕΕ».
 
Σύμφωνα με τη Βρετσιόνοβα, η οποία ήταν σκιώδης εισηγήτρια για την πρόσφατα εγκριθείσα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία, για την επίτευξη του στόχου απαιτείται μεγαλύτερη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.
 
organic-life
 
Οι μικροί Τσέχοι αγρότες δεν συμφωνούν καθώς βλέπουν τα σχέδια της ΕΕ ως ευκαιρία. «Η επίτευξη του 25% της έκτασης υπό βιολογική γεωργία σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ είναι απολύτως ρεαλιστική», δήλωσε ο Γιαν Στεφλ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικής Γεωργίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η Αυστρία, για παράδειγμα, καλλιεργεί ήδη το 23% της έκτασης υπό βιολογική γεωργία. Η Τσεχική Δημοκρατία, με 15%, βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα».
 
«Για παράδειγμα, οι βιολογικές εκτάσεις αυξάνονται σημαντικά στις σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία έχει υψηλές φιλοδοξίες προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα θα επιτύχει τον στόχο αυτό», πρόσθεσε ο Στεφλ.
 
Σύμφωνα με τον Στεφλ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις οικολογικές φιλοδοξίες. Η αύξηση των τιμών των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, που παράγονται κυρίως από το ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να ωθήσει τους αγρότες να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2022 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.