Διαφήμιση
Διαφήμιση
Οφέλη και μειονεκτήματα του κρουασάν
06-krouasan
 
Τα κρουασάν είναι ένα είδος ζαχαροπλαστικής που είναι γνωστό για τη βουτυρώδη γεύση, την λεπτή υφή και το χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με μισοφέγγαρο.

Αν και θεωρούνται βασικό προϊόν στα γαλλικά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, τα κρουασάν είναι μια παραλλαγή του kipferl, ενός είδους ψωμιού με μαγιά που προέρχεται από την Αυστρία.
 
Σήμερα, είναι διαθέσιμα με διάφορες γεύσεις και γεμίσεις. Σερβίρονται ακόμη και σε πολλά εστιατόρια και αλυσίδες fast food σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί είναι αβέβαιοι για το εάν τα κρουασάν μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
 
Αυτό το άρθρο εξετάζει τα διατροφικά στοιχεία, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των κρουασάν, καθώς και μερικές απλές συμβουλές για το πώς να τα κάνετε πιο υγιεινά.

Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες ποικίλλει ανάλογα με το κάθε είδος. Εδώ είναι ο αριθμός των θερμίδων που βρέθηκαν σε ορισμένους τύπους:
 
• Απλό/σκέτο: 231.
• Σοκολάτα: 240.
• Ζαμπόν και τυρί: 359.
• Αμύγδαλο: 279.

Τα κρουασάν είναι επίσης στο μενού πολλών fast food και ξενοδοχείων. Σερβίρονται συχνά σκέτα ή ως σάντουιτς με γέμιση όπως αυγά, τυρί ή κρέας.
 
Θρεπτικά συστατικά
Τα κρουασάν είναι σχετικά υψηλά σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσης σελήνιο.
 
Επιπλέον, ορισμένοι τύποι αλεύρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.
 
Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και επηρεάζει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
 
Εν τω μεταξύ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας, στην υγεία του εγκεφάλου, στην επιδιόρθωση του DNA και πολλά άλλα.
 
Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι το προφίλ θρεπτικών συστατικών για τα κρουασάν διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε γεύση, μάρκα και γέμιση. Προτιμήστε τα βιολογικά.
 
Η προσθήκη άλλων υλικών όπως μαρμελάδα, τυρί κρέμα ή βούτυρο αλλάζει επίσης τη συνολική θρεπτική αξία.
 
Οφέλη υγείας
Τα κρουασάν μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη Α.
 
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας και είναι απαραίτητα για την λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των πνευμόνων, του θυρεοειδούς και των νεφρών.
 
Τα κρουασάν περιέχουν επίσης κάποια ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την υγεία του ανοσοποιητικού, τη διαχείριση βάρους, την επούλωση πληγών και πολλά άλλα.
 
Πολλά δημοφιλή πρόσθετα, όπως τα αυγά, το τυρί και τα αλλαντικά, αυξάνουν την ποσότητα πρωτεΐνης στο πρωινό σας γεύμα.
 
Μειονεκτήματα υγείας
Αν και τα κρουασάν μπορούν να ενταχθούν με μέτρο σε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
 
• Πολλές θερμίδες. Τα κρουασάν είναι κάπως υψηλά σε θερμίδες, με ορισμένες ποικιλίες να περιέχουν έως και 500 θερμίδες σε μία μόνο μερίδα (κυρίως κρουασάν με αυγά, μπέικον και σάλτσα από αλυσίδες fast food).
 
Προσθέτοντας γαρνιτούρες/γεμίσεις υψηλών θερμίδων στο κρουασάν, ή συνδυάζοντάς το με συνοδευτικά ή ποτά μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τις θερμίδες του γεύματός σας.
 
• Υψηλό σε νάτριο. Τα κρουασάν είναι συχνά πλούσια σε νάτριο. Για παράδειγμα, ένα απλό κρουασάν βουτύρου περιέχει 219 mg νατρίου.
 
Τα είδη που σερβίρονται στις αλυσίδες fast food είναι συχνά ακόμη υψηλότερες σε νάτριο, φτάνοντας ακόμα και τα 900 mg!
 
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κατανάλωση έως 2.300 mg νατρίου την ημέρα, με ιδανικό όριο περίπου 1.500 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες.
 
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα στις επιπτώσεις του αλατιού.
 
Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας νατρίου μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
 
• Μπορεί να περιέχει κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Το κορεσμένο ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε πολλά ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, το τυρί και το βούτυρο.
 
Αν και μελέτες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.
 
Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφών που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και πλούσιες τόσο σε κορεσμένα λιπαρά όσο και σε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα κρουασάν, μπορεί να βλάψουν την υγεία της καρδιάς.
 
Σύμφωνα με την American Heart Association, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε περίπου 5-6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους.
 
Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε 11-13 γραμμάρια την ημέρα.
 
Επειδή τα κρουασάν παρασκευάζονται με βούτυρο, συνήθως περιέχουν αρκετή ποσότητα κορεσμένου λίπους ανά μερίδα. Για παράδειγμα, ένα μέτριο απλό κρουασάν έχει σχεδόν 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτό είναι το 54-63% του ημερήσιου ορίου σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων.
 
Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα κρουασάν
Η σωστή αποθήκευση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υφής, της γεύσης και της φρεσκάδας τους.
 
Εάν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο ή να συσκευάζονται ξεχωριστά σε πλαστική σακούλα. Καταναλώνονται καλύτερα μέσα σε 2 ημέρες.

Μπορείτε να τα τυλίξετε και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την υφή τους.

Διαρκούν 1-2 μήνες στην κατάψυξη. Φροντίστε να τα καλύψετε με πλαστική μεμβράνη πριν τα καταψύξετε και να τα ξεπαγώσετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ζεστάνετε.


 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.