Διαφήμιση
Τί σημαίνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κλασικό, εξευγενισμένο και πυρηνέλαιο. Η διαφορά με το βιολογικό

08-elaiolado
 
 
                   Τί σημαίνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
                                           παρθένο ελαιόλαδο, εξευγενισμένο
                             και πυρηνέλαιο ;
 
Οι περιγραφές και οι ορισμοί του ελαιολάδου, καθώς και η ονομασία του, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του καθεστώτος της αγοράς, θέτοντας πρότυπα ποιότητας και παρέχοντας στους καταναλωτές επαρκή πληροφόρηση για το προϊόν.

Μόνον οι παρακάτω κατηγορίες ελαιολάδου επιτρέπεται να διακινούνται και να πωλούνται ενδοκοινοτικά σε επίπεδο λιανικού εμπορίου εφόσον περιγράφονται και ορίζονται ως εξής:

1. Παρθένα ελαιόλαδα
Έλαια λαμβανόμενα από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου, και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρησης και της διήθησης· εξαιρούνται τα έλαια που λαμβάνονται με διαλύτες, με βοηθητικές ύλες παραλαβής που έχουν χημική ή βιοχημική δράση, ή με μεθόδους επανεστεροποίησης ή πρόσμειξης με έλαια άλλης φύσης.
 
Τα παρθένα ελαιόλαδα κατατάσσονται αποκλειστικά και περιγράφονται με τις ακόλουθες ονομασίες:

1.1 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

1.2 Παρθένο ελαιόλαδο
Παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

2. Ελαιόλαδο ή κλασικό ελαιόλαδο ( αποτελείται από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα )
Έλαιο που αποτελείται από ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου ( ραφιναρισμένου με χημική και θερμική επεξεργασία ) και παρθένων ελαιόλαδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
 
 
Τι είναι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο ( ή αλλιώς ραφινέ ελαιόλαδο )

Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο ( ραφιναρισμένο ) απαγορεύεται στην Ε.Ε. να καταναλωθεί.

Είναι ένα λαμπάντε λάδι, χημικά και θερμικά επεξεργασμένο, ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του το λαμπάντε είναι μια κατηγορία ελαίου που δεν τρώγεται, είτε διότι η οξύτητα του είναι αρκετά υψηλή (πάνω από 2%) είτε γιατί τα ελαττώματά του είναι τόσο έντονα, με αποτέλεσμα να είναι δυσάρεστα τόσο στην οσμή όσο και στη γεύση.)  
 
 
 

Οι συνθήκες κατά τη διαδικασία του εξευγενισμού του ελαίου, επιδρούν αρνητικά στα χαρακτηριστικά, στη ποιότητά και τη θρεπτική του αξια. Όταν ολοκληρωθεί η φάση του εξευγενισμού του, το έλαιο που προκύπτει είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο, με μηδενική ή πολύ χαμηλή θρεπτική αξία.
 
Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο έχει πολύ μικρή οξύτητα - σχεδόν μηδενική - αλλά και πολύ λίγο από το χαρακτηριστικό άρωμα του παρθένου ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να πωλείται αμιγές αλλά μόνο με την προσθήκη τουλάχιστον 30% παρθένου ελαιολάδου. Η ετικέτα αυτών των μιγμάτων πρέπει να γράφει σαφώς ότι πρόκειται για μείγμα.
 
Πως γίνεται το ραφινάρισμα ή εξευγενισμός του ελαιολάδου.

Τα κύρια στάδια του ραφιναρίσματος :
- Εξουδετέρωση της οξύτητας (με καυστικό νάτριο).
 
- Εξουδετέρωση - απόσμηση των ενοχλητικών αρωμάτων και της δυσάρεστης γεύσης, σε συνθήκες κενού αέρος και θερμοκρασίες άνω των 250°C.
 
- Αποχρωματισμός σε συνθήκες κενού αέρος, με ενεργό άνθρακα.
 
- Εάν στο ελαιόλαδο, εκτός από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, υπάρχουν και ακαθαρσίες (ρητινώδεις ουσίες, πρωτεΐνες ή υπολείμματα φυτικών ιστών) για τον εξευγενισμό απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διύλιση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις της ελαιώδους φάσης με επανάκτηση του διαλύτη.
 
Πυρηνέλαιο
Έλαιο που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
 
Βιολογικό ελαιόλαδο
Προτιμήστε τα βιολογικά ελαιόλαδα , τα οποία είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 
Η διαφορά λοιπόν, με όλα τα παραπάνω, είναι πως τα βιολογικά ελαιόλαδα, είναι έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και αποτελούν προϊόν ψυχρής έκθλιψης, διατηρώντας έτσι τα διατροφικά τους στοιχεία, παρά την μικρότερη απόδοση ( με τη ψυχρή έκθλιψη, λαμβάνουμε μικρότερη ποσότητα ). 
 
 
 

 

 

Περισσότερα νέα διατροφής

 

 

 

 

 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.