Πολύτιμα για το πεπτικό σύστημα τα μήλα |
![]() Είναι τραγανά, δροσιστικά και ευρέως διαθέσιμα, αλλά τα μήλα είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό σνακ.
Έρευνες διαρκώς δείχνουν πώς τα μήλα υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος, χάρη στο μοναδικό τους μείγμα φυτικών ινών, νερού και πολυφαινολών. Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί τα μήλα θεωρούνται πολύτιμα για το πεπτικό σύστημα και πώς η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να προστατεύσει το παχύ έντερο, να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και να προωθήσει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Φυτικές ίνες στα μήλα
Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, προσφέροντας περίπου 4 γραμμάρια ανά 1 μέτριο μήλο: σχεδόν το 15-20% της ημερήσιας σύστασης. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτής ίνας που ζυμώνεται στο παχύ έντερο και δρα ως πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας υγιή βακτήρια του εντέρου και ενθαρρύνοντας την μικροβιακή ποικιλότητα.
Η φλούδα των μήλων παρέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, που προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας το πεπτικό σύστημα να μετακινήσει τις τροφές και μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Συνδυαστικά, αυτές οι ίνες υποστηρίζουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, αποτρέπουν το φούσκωμα και μειώνουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως οι αιμορροΐδες και η εκκολπωματίτιδα. Τα μήλα βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος
Τα μήλα συχνά συνδέονται με ένα ήπιο καθαριστικό αποτέλεσμα -ειδικά στο παχύ έντερο- λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και νερό. Εκτιμώνται για την ικανότητά τους να βοηθούν στον «καθαρισμό του πεπτικού συστήματος με φυσικό τρόπο».
Μπορεί ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων εντερικών ασθενειών, βελτιώνοντας τη διέλευση των τροφών και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Αυτό το καθαριστικό αποτέλεσμα δεν είναι σκληρό ή τεχνητό.
Αντίθετα, τα μήλα προάγουν απαλά την αποτοξίνωση με:
- Διέγερση της περίσταλσης (εντερική κίνηση).
- Υποστήριξη της φυσικής εξάλειψης των απορριμμάτων. - Ενίσχυση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου για καλύτερη πέψη. Τα μήλα είναι γεμάτα με φυτικά αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα κερσετίνη, κατεχίνες και χλωρογενικό οξύ, τα οποία παρέχουν: • Αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύει την επένδυση του εντέρου, μειωμένο οξειδωτικό στρες στο έντερο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
• Προστατευτικά οφέλη για τα κύτταρα, που υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου. Προτιμήστε τα βιολογικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένα στη φλούδα του μήλου, γι' αυτό είναι καλύτερο να τρώτε τα μήλα με τη φλούδα, όταν είναι δυνατόν. Μήλα και υγεία του παχέος εντέρου
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλου μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας σε πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά. Υποστηρίζοντας τη χλωρίδα (μικροβίωμα) του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή, τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της ακεραιότητας της εντερικής επένδυσης με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, η ήπια καθαρτική τους δράση βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης κοπράνων και προωθεί τον τακτικό καθαρισμό του παχέος εντέρου.
Η κατανάλωση μήλου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι το πλούσιο φυτοχημικό περιεχόμενο των μήλων μπορεί να συμβάλει στην προστατευτική τους δράση.
Αυτή η μελέτη παρατήρησε μια σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μήλου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα μήλα καθημερινά είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο.
“Κατανάλωση διαφορετικών φρούτων και κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου”.
Αυτή η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη συγκεκριμένων φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μελέτη τονίζει τον πιθανό ρόλο των μήλων στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πώς να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των μήλων για την υγεία του εντέρου Καταναλώστε τα ωμά με τη φλούδα, για να διατηρήσετε πλήρη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αποφύγετε το ξεφλούδισμα, εκτός αν είναι απαραίτητο.
Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται μέσα ή ακριβώς κάτω από τη φλούδα.
Συνδυάστε τα μήλα με πρωτεΐνες ή υγιή λίπη, όπως βούτυρο ξηρών καρπών, για καλύτερο κορεσμό και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιήστε τα σε smoothies, πλιγούρι βρώμης ή σαλάτες για να τα ενσωματώσετε εύκολα στα σνακ σας. Τα μήλα αποτελούν επίσης ένα εξαιρετικό σνακ μεταξύ των γευμάτων, υποστηρίζοντας την πέψη χωρίς να προκαλούν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος. Σύνοψη
Τα μήλα είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές τροφές για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού και του εντέρου. Με το ισχυρό τους μείγμα φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και νερού, προάγουν την κανονικότητα του εντέρου, μειώνουν τη φλεγμονή, υποστηρίζουν τα βακτήρια του εντέρου και μπορεί ακόμη και να προστατεύουν από ασθένειες του παχέος εντέρου.
Η προσθήκη ενός μήλου στην καθημερινή σας διατροφή θα μπορούσε πραγματικά να υποστηρίξει το έντερό σας με τρόπους που επιβεβαιώνει τώρα η σύγχρονη επιστήμη.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|