Η ντομάτα κατά του καρκίνου του δέρματος |
![]() Έρευνα υποστηρίζει πως η κατανάλωση ντομάτας, δρα κατά του καρκίνου του δέρματος.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το οποίο πραγματοποίησε πειράματα σε ποντίκια, τα οποία έκθεσε σε υπεριώδη ακτινοβολία.
Οσα κατανάλωναν σκόνη ντομάτας, παρουσίασαν σε ποσοστό 50% λιγότερους δερματικούς καρκίνους, γεγονός όμως το οποίο παρατηρήθηκε μόνο στα αρσενικά.
![]() Στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία δεν είχαν τρίχωμα και ήταν ανοσοκατασταλμένα.
Επί 35 εβδομάδες τους έδιναν καθημερινά φαγητό εμπλουτισμένο είτε με 10% σκόνη κόκκινης ντομάτας είτε 10% σκόνη μανταρινιού, ενώ από την 11η έως την 20η εβδομάδα τα εξέθεταν τρεις φορές εβδομαδιαίως στην UV.
Όπως διαπίστωσαν, στα αρσενικά ποντίκια που έτρωγαν την σκόνη ντομάτας δημιουργήθηκαν κατά μέσον όρο 50% λιγότεροι δερματικοί καρκινικοί όγκοι, απ’ όσοι στα ζώα που έτρωγαν σκόνη μανταρινιού.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ντομάτες δρουν προστατευτικά εξαιτίας των υψηλών επιπέδων καροτενοειδών που περιέχουν.
Παλαιότερες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πολύ πάστα τομάτας μπορεί να εκδηλώνουν πιο δύσκολα ηλιακά εγκαύματα, ίσως επειδή τα καροτενοειδή συσσωρεύονται στο δέρμα μετά την κατανάλωσή τους όπου μπορεί να προστατεύουν από τις επιδράσεις της UV, δήλωσε η ερευνήτρια Τζέσικα Κούπερστοουν, από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του OSU.
«Το λυκοπένιο, το κύριο καροτενοειδές στις τομάτες, έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό απ’ όλα, αλλά τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο πιθανώς συμμετέχουν και άλλα συστατικά τους» δήλωσε η ερευνήτρια.
Εμείς θα σας συστήναμε να προτιμάτε τις βιολογικές ντομάτες, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
|