Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γιατί μας συμβαίνει το Déjà Vu;
06-deja-vu
 
Υπολογίζεται ότι το 97% των ανθρώπων έχει βιώσει déjà vu τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.
 
Αυτή η κατάσταση, που στα γαλλικά μεταφράζεται περίπου σε “το έχω ξαναδεί”, είναι μια παροδική αίσθηση ότι έχετε ήδη ζήσει στο παρελθόν μια εντελώς πανομοιότυπη κατάσταση με αυτή που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή.

Γιατί όμως συμβαίνει το déjà vu; Υπάρχει ιατρική εξήγηση για αυτό; Ο νευρολόγος δρ. Jean Khoury, παραθέτει κάποιες πληροφορίες γι’ αυτό το φαινόμενο και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας.
 
Τι είναι το déjà vu
Πιθανότατα αυτό κάτι θα σας… θυμίζει: Βρίσκεστε στην μέση μιας συζήτησης ή μιας δραστηριότητας όταν, ξαφνικά, σας κυριεύει η αίσθηση ότι έχετε κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα στο παρελθόν. Μόνο που ξέρετε ότι αυτό είναι αδύνατον.
 
“Το Déjà vu είναι μια ψευδής αίσθηση οικειότητας”, λέει ο δρ. Khoury. “Ο εγκέφαλος δημιουργεί μια αίσθηση σαν να έχετε ζήσει μια συγκεκριμένη κατάσταση στο παρελθόν, αλλά δεν μπορείτε να την ανακτήσετε από την μνήμη σας και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την πραγματική κατάσταση”.

Πώς νιώθει κανείς σε μία στιγμή déjà vu;
Το 1983 ο δρ. Vernon Neppe όρισε το déjà vu ως μια “υποκειμενικά ακατάλληλη εντύπωση οικειότητας μιας παρούσας εμπειρίας με ένα απροσδιόριστο παρελθόν”.
 
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν έχετε déjà vu, νιώθετε ότι βιώνετε κάτι που σχεδόν σίγουρα δεν θα μπορούσατε να έχετε βιώσει παλιότερα.
 
Δεν είναι σαν να παίρνετε την ίδια διαδρομή με το λεωφορείο κάθε μέρα και να αναγνωρίζετε το τοπίο: αυτό είναι εξοικείωση.
 
Το Déjà vu από την άλλη πλευρά είναι όταν αισθάνεστε ότι είχατε την ίδια ακριβώς συζήτηση ή είχατε βιώσει αυτό το πολύ συγκεκριμένο σενάριο στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
 
Τι προκαλεί το déjà vu να συμβεί
Όταν βιώνουμε μια φάση déjà vu, ο εγκέφαλος δημιουργεί ουσιαστικά μια ψευδαίσθηση. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν υπάρχει μια σύντομη “κακή επικοινωνία” μεταξύ δύο τμημάτων του εγκεφάλου.
 
 
“Το Déjà vu προκαλείται από δυσλειτουργικές συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου, που παίζουν ρόλο στην ανάκληση μιας μνήμης και τις πληροφορίες που μας είναι ήδη οικείες”.
 
Έχουμε δύο κροταφικούς λοβούς, έναν σε κάθε πλευρά του κεφαλιού, ακριβώς πάνω από τους κροτάφους. Παίζουν σημαντικό ρόλο στα εξής:
 
• Ανάκληση λέξεων από μνήμης.
• Ανάκληση αναμνήσεων από μέρη που έχετε επισκεφτεί.
• Αναγνώριση ανθρώπων.
• Κατανόηση της γλώσσας.
• Ερμηνεία των συναισθημάτων των άλλων.

Σε κάθε κροταφικό λοβό υπάρχει ένας ιππόκαμπος, ο οποίος συμβάλλει σε πολλές από αυτές τις λειτουργίες και είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων.
 
Περιστασιακά, όπως κατά τη διάρκεια ορισμένων τύπων επιληπτικών κρίσεων, ο ιππόκαμπος και ο περιβάλλοντας εγκεφαλικός ιστός μπορεί να ενεργοποιηθούν, κάτι που σας κάνει λανθασμένα να αισθάνεστε ότι ανακαλείτε μια μνήμη.
 
“Αυτό προκαλεί διαταραχή των συστημάτων μνήμης-αναγνώρισης και προκαλεί αυτήν την ψευδή αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει στο παρόν σας είναι ήδη οικείο/γνώριμο από το παρελθόν”, λέει ο δρ. Khoury.
 
Είναι φυσιολογικό το déjà vu;
Δεν είναι ασυνήθιστο ή εγγενώς ανθυγιεινό να βιώνει κανείς περιστασιακά déjà vu.
 
Είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα ηλικίας 15 έως 25 ετών και η πιθανότητα να το αντιμετωπίσετε μειώνεται σταδιακά καθώς μεγαλώνετε. Συμβαίνει επίσης πιο συχνά τα βράδια και τα σαββατοκύριακα παρά τις καθημερινές.
 

Υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που γνωρίζουμε για το déjà vu, αν και οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί. Για παράδειγμα, είστε πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο αυτό εάν:

• Έχετε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
• ΤΡαξιδεύετε πολύ.
• Θυμάστε συχνά τα όνειρα που βλέπετε στον ύπνο σας.

“Το Déjà vu είναι ένα σπάνιο φαινόμενο σε υγιή άτομα. Εμφανίζεται συνήθως δύο φορές το χρόνο. Αν γίνεται συχνότερα ή σχετίζεται με άλλα συμπτώματα, ωστόσο, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε”.
 
 
Πότε το déjà vu σηματοδοτεί πρόβλημα υγείας
Γενικά είναι μια περιστασιακή εμπειρία που πιθανότατα δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί. Αλλά είναι σώφρον να δείτε έναν γιατρό, εάν το φαινόμενο:
 
• Εμφανίζεται μερικές φορές τον μήνα ή πιο συχνά (αντί για λίγες φορές τον χρόνο).
• Ακολουθείται από απώλεια συνείδησης.
• Συνοδεύεται από μη φυσιολογικές, ονειρικές αναμνήσεις ή οπτικές σκηνές.
• Συμβαίνει μαζί με συμπτώματα όπως ασυνείδητο μάσημα, ταχυκαρδία ή αίσθημα φόβου.

Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό που σας συμβαίνει, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή να πάτε κατευθείαν σε έναν νευρολόγο.
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.