Διαφήμιση
Διαφήμιση
Δε μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; Η καρδιά σας μπορεί να το πληρώσει
15-ipnos
 
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για καλή υγεία, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, από την παχυσαρκία έως την υπέρταση.
 
Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας.
 
Όπως έδειξε η μελέτη, ο κίνδυνος αυτός τριπλασιάζεται σε όσους αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως πολλαπλά προβλήματα ύπνου μαζί, όπως:
 
- Δυσκολία να αποκοιμηθούν.
- Αφύπνιση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.
- Ύπνος λιγότερος από 6 ώρες κάθε βράδυ.
 

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ο επαρκής ύπνος για την υγεία», σχολιάζει ο Dr. Lawrence Epstein, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Όπως εξηγεί, πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην έλλειψή του. Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στον ύπνο. Άλλοι έχουν συνήθειες που τον διαταράσσουν ή επεμβαίνουν σε αυτόν.
 
Και μερικοί πάσχουν από νοσήματα ή διαταραχές οι οποίες πλήττουν την ποιότητα ή την ποσότητα του ύπνου.
 
Η μελέτη
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 7.483 ενήλικες, μέσης ηλικίας 53 ετών. Όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους και το ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων που τυχόν είχαν.
 
Μία υποομάδα (663 άτομα) φόρεσαν στον καρπό ειδική συσκευή καταγραφής του ύπνου. Περίπου οι μισοί εθελοντές ήταν άνδρες.
 
Ο ύπνος και η καρδιαγγειακή υγεία αξιολογήθηκαν σε μεσήλικες, διότι είναι μία από τις πιο στρεσογόνους περιόδους της ζωής.
 
Είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία αρχίζουν να γίνονται εμφανή τυχόν προβλήματα όπως οι στενώσεις των αρτηριών και η αρτηριοσκλήρυνση.
 
- Ο ύπνος αξιολογήθηκε με βάση διάφορες παραμέτρους όπως:
 
- Η συνέπεια του ωραρίου ύπνου τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο.

- Η ικανοποίηση από την ποιότητα ύπνου (π.χ. κοιμόντουσαν εύκολα; Ξυπνούσαν το βράδυ και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν; Είχαν υπνηλία την ημέρα;)
 
- Η εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας (π.χ. χρειάζονταν λίγο ύπνο μέσα στη μέρα για να ανταπεξέλθουν; Αν ναι, πόσο συχνά;

- Η ευκολία στον ύπνο (ο ύπνος ερχόταν αμέσως μόλις ξάπλωναν ή μετά από ώρα;)

- Η διάρκεια (πόσες ώρες κοιμόντουσαν κάθε βράδυ).

Τα ευρήματα
Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως:
 
• Το κάπνισμα.
• Η καθιστική ζωή.
• Το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.
• Το φύλο κ.λπ.

Όπως διαπίστωσαν, κάθε πρόβλημα ύπνου που ανέφεραν οι εθελοντές σχετιζόταν με αύξηση κατά 54% στον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρδιοπάθεια.
 
Η αύξηση αυτή, όμως, ήταν πολλαπλάσια (έφτανε το 141%) στους εθελοντές που ανέφεραν ότι ο ύπνος τους δεν ήταν αδιατάρακτος και ταυτοχρόνως φορούσαν την συσκευή καταγραφής του.
 
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; «Πρέπει να λαμβάνετε τα απαιτούμενα μέτρα για να βελτιώνεται ο ύπνος σας», συνιστά ο Dr. Epstein. «Αυτό είναι απαραίτητο διότι (και) από το ύπνο εξαρτάται η υγεία σας».
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.