Διαφήμιση
Διαφήμιση
Οι πεζοί μοιάζουν σαν να είναι εξόριστοι στην πόλη τους
30-pezodromia
 
Οι πεζοί δεν χωρούν στην πόλη τους.
 
Εκεί όπου θα έπρεπε να περπατούν βιαστικοί ή αμέριμνοι, αγκαλιά ή αγκαζέ, με παιδικό καρότσι ή αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά πάντα ελεύθερα, συναντούν κάθε λογής εμπόδια, από τραπέζια και καρέκλες μέχρι δέντρα και αυτοκίνητα.
 
Ενώ ισορροπούν σε σπασμένες, γλιστερές, ανασηκωμένες πλάκες.
 
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ, το 39% των πεζοδρομίων της Αθήνας είναι μικρότερα του ενός μέτρου, ενώ κατασκευάζονται με κακοτεχνίες και καταστρέφονται από συνεχή «σκαψίματα» ή την παράνομη στάθμευση.
 
 
Οι έλεγχοι, πάντως, δεν αποδίδουν. Από 1,5 εκατ. βεβαιωμένες κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας την περίοδο 2020-23, 1,2 εκατ. παρέμεναν ανεξόφλητες.
 
Την ίδια στιγμή, τέσσερα στα δέκα καταστήματα εστίασης βρέθηκαν να καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα.
 
Οι πεζοί είναι εξόριστοι στην πόλη τους
Η υπερυψωμένη και στρωμένη (με πλακάκια ή τσιμέντο ή άλλο υλικό) επιφάνεια στο πλάι ενός δρόμου που προορίζεται για τους πεζούς.
 
Αυτό τον ορισμό δίνουν τα online λεξικά για το πεζοδρόμιο, αλλά ας μην κακολογήσουμε αμέσως όσους δεν το κατάλαβαν με την πρώτη.
 
Από τα ουδέτερα ουσιαστικά της ελληνικής γλώσσας, το πεζοδρόμιο έχει υπάρξει στην πράξη το πιο ουδέτερο και το λιγότερο ουσιαστικό.
 
Μια υποχρέωση, ένας μπελάς, ένας άχωρος χώρος, πτωχός συγγενής των δύο βασικών διεκδικητών του αστικού τοπίου, της πολυκατοικίας και του οδοστρώματος.

Μετ’ εμποδίων, κυριολεκτικά, το περπάτημα πάνω στα στενά πεζοδρόμια, παρόλο που σύμφωνα με τη νομοθεσία το ελάχιστο πλάτος ορίζεται στα 2,1 μέτρα.

Εχουν δίκιο οι οδηγοί στην Αθήνα που δεν σταματούν για να δώσουν προτεραιότητα στους πεζούς. Να περάσουν να πάνε πού;
 
Πάρτε για παράδειγμα το Παγκράτι. Εκεί όπου υφίσταται πεζοδρόμιο –γιατί δεν λογίζεται πεζοδρόμιο αυτό που οριακά χωράει να περάσει μια γεματούλα γάτα, αυτό είναι κατειλημμένο από τα τραπεζοκαθίσματα των ομολογουμένως καλόγουστων καφέ και εστιατορίων της περιοχής.
 
Και αν δεν συμβαίνει αυτό, έχει γίνει πάρκινγκ για μοτοσικλέτες, ενίοτε και για τα πλέον αυθάδη αυτοκίνητα.
 
Και αν δεν συμβαίνει αυτό, ο πεζός καλείται να κάνει σλάλομ ανάμεσα σε σκάλες πολυκατοικιών και δέντρα που έχουν τοποθετηθεί ακριβώς στη μέση του πεζοδρομίου, ισορροπώντας ταυτόχρονα (ο πεζός) σε σπασμένες ή ανασηκωμένες, σχεδόν όρθιες πλάκες (ωραία τα δέντρα, αλλά συνηθίζεται να έχουν και ρίζες).
 
Ενα ακόμη φαινόμενο στο Παγκράτι, αλλά και σε όλη την Αθήνα, είναι γύρω από τα δέντρα να τοποθετούνται παγκάκια, δημιουργώντας έτσι μια υπερμεγέθη ζαρντινιέρα στον πλέον άκυρο χώρο.
 
Εκεί όπου υποτίθεται έπρεπε να μπορούμε οι πεζοί να περπατάμε. Χεράκι χεράκι ή αγκαλιά, βιαστικά ή ράθυμα, με παιδικό καρότσι ή χωρίς, με αναπηρικό αμαξίδιο ή χωρίς, με ρωμαλέα, νεανικά ισχία ή χωρίς.

Οι πεζοί δεν χωρούν σε αυτή την πόλη. Στην πόλη τους. Ο πολίτης στην Αθήνα έχει δικαίωμα χώρου μόνον ως εποχούμενος και ως καταναλωτής, αυτά είναι τα δύο «διαβατήρια» για την Αθήνα.
 
Είναι προφανές και από το πόσο αναποτελεσματικό αποδεικνύεται στην πράξη το σύστημα ελέγχου χρήσης του δημόσιου χώρου και του παράνομου παρκαρίσματος στην Αθήνα.
 
Η επιβολή προστίμων δεν λειτουργεί ανασταλτικά για τους παραβάτες, διότι είτε δεν πληρώνουν τα οφειλόμενα είτε η οποιαδήποτε ποινή είναι συγκριτικά μικρότερη από το όφελος που αποκομίζουν.
 
Καθώς η προστασία του δημόσιου χώρου αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της νέας δημοτικής αρχής, εξετάζεται ο ανασχεδιασμός του συστήματος ελέγχου και επιβολής προστίμων έτσι ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά.
 
Από τους 5.194 ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας το 2023, σε περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις εντοπίστηκαν παρανομίες από καταστήματα.
 
Ανεξόφλητες κλήσεις
Τέσσερα στα δέκα καταστήματα εστίασης βρέθηκαν να καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Δημοτική Αστυνομία στην Αθήνα το 2023.
 
Παράλληλα, την τριετία 2020-2023 βεβαιώθηκαν 1,5 εκατ. κλήσεις για παράνομη στάθμευση, ωστόσο, 1,2 εκατ. εξ αυτών παρέμεναν ανεξόφλητες.
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυνητικά έσοδα από τις κλήσεις για τον δήμο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 45 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια πληρώνονταν οι κλήσεις.
 
Το 2023 «κόπηκαν» 481.956 κλήσεις, από αυτές βεβαιώθηκαν 279.794 και έχουν πληρωθεί μόνο 7.870 κλήσεις.
 
Οσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, από τους 5.194 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία το 2023 σε περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις εντοπίστηκαν παρανομίες, καθώς είτε καταστήματα τα οποία δεν διέθεταν άδεια χρησιμοποιούσαν δημόσιο χώρο είτε είχαν καταλάβει περισσότερα τετραγωνικά από όσα ανέφερε η άδειά τους.
 
Σύμφωνα με το kathimerini.gr, σε 375 περιπτώσεις, αφού επανειλημμένως η επιχείρηση βρέθηκε να παρανομεί, ο δήμος απομάκρυνε τα τραπεζοκαθίσματα που είχαν τοποθετηθεί ενώ σε 31 περιπτώσεις οι επιχειρήσεις σφραγίστηκαν για χρονικό διάστημα 1- 5 ημερών.
 
Η σφράγιση του καταστήματος για λίγες ημέρες αποτελεί το τελευταίο μέτρο που μπορεί να λάβει ο Δήμος Αθηναίων όταν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται, ωστόσο, για να επιβληθεί απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να κρατήσουν μήνες ή και χρόνια.
 
Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση σε λίγες ημέρες λειτουργεί και πάλι.
 
Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ο δημοτικός αστυνομικός που πραγματοποιεί τον έλεγχο και μετράει το τμήμα του δημόσιου χώρου που καταλαμβάνει ένα κατάστημα δεν έχει τη δυνατότητα άμεσα να διαπιστώσει εάν υπάρχει παράβαση, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει στο γραφείο και να ελέγξει την άδεια του καταστήματος.

Την τριετία 2020-2023 βεβαιώθηκαν 1,5 εκατ. κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Το 2023 «κόπηκαν» 481.956, βεβαιώθηκαν οι 279.794 και έχουν πληρωθεί μόνο 7.870.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής είναι να εφαρμοστεί ένα σύστημα το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να εντοπίζει αμέσως τους παραβάτες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες να μπορούν να τσεκάρουν εάν ένα κατάστημα εστίασης τηρεί τα προβλεπόμενα ως προς τα τετραγωνικά δημόσιου χώρου που καταλαμβάνει.
 
Χαρακτηριστικά, σε πόλεις της Ευρώπης ο χώρος όπου μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα είναι αυστηρά οριοθετημένος με επισήμανση επί του πεζοδρομίου.
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.