Τα oφέλη των σύκων. Προτιμήστε τα βιολογικά |
![]() Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αποξηραμένα, τουρσί ή σε μαρμελάδα. Παρέχουν καλή ποσότητα ασβεστίου και διαιτητικών ινών.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα άλλα οφέλη τους.
Bοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Τα σύκα συνιστώνται συχνά ως συμπλήρωμα της διατροφής γενικά και για εκείνους που στοχεύουν στον έλεγχο των επιπέδων της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
Ένα από τα πλεονεκτήματα των σύκων είναι ότι βοηθούν στην αντικατάσταση των επιδορπίων και της λαχτάρας για γλυκό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί περιέχουν φυσικά σάκχαρα που ηρεμούν την επιθυμία για γλυκό.
Τα σάκχαρα που παρέχονται από τα σύκα, η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, δεν είναι πρόσθετα σάκχαρα και επομένως δεν βλάπτουν την υγεία σας όταν καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα.
Αυτό το φρούτο περιέχει επίσης φυτικές ίνες. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Μια ακαδημαϊκή διατριβή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Χιλής ICANAP επιβεβαιώνει ότι τα σύκα είναι χορταστική τροφή και θεωρούνται υγιεινά ως επιδόρπιο.
Ωστόσο, δεν συνιστώνται στο πρωινό εάν θέλετε να χάσετε βάρος.
Βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειάς σας
Τα φρούτα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της διάθεσης. Τα σύκα είναι καλή πηγή φυσικών σακχάρων. Η κατανάλωση μερικών σύκων κάθε πρωί, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε την κούραση. Μπορούν να δώσουν ώθηση για να ξεκινήσει η μέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε μια συνέντευξη, ο Δρ. Francisco Pérez Jiménez, Διδάκτωρ Ιατρικής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, ενέκρινε τις ιδιότητες των σύκων ως τροφής που τονώνει την ενέργεια.
Παρέχουν αντιοξειδωτικά
Εκτός από την παροχή καλής ποσότητας ασβεστίου και φυτικών ινών, τα σύκα παρέχουν επίσης μια καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας όλων των οργάνων και συστημάτων του σώματος. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου αν υποφέρετε από καρδιαγγειακά προβλήματα
Σύμφωνα με ορισμένες υποθέσεις, τα σύκα περιέχουν ωμέγα 3 και 6, τα οποία, μαζί με το ασβέστιο και το κάλιο, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Μια ακαδημαϊκή εργασία από την Escuela Superior Politécnica del Chimborazo αναφέρει ότι αυτό το φρούτο συμβάλλει στην καρδιαγγειακή ενδυνάμωση.
Ωστόσο, δεν υποδεικνύει, ούτε αποδεικνύει ακριβώς πώς συμβαίνει ή τον βαθμό αποτελεσματικότητάς του.
Τα σύκα περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών που απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό.
Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.
Μάλιστα, μια ακαδημαϊκή εργασία από το Universitat de les Isllas Ballears αναφέρει ότι η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης έμμεσα.
Προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Σύμφωνα με ορισμένους, η τακτική κατανάλωση σύκων -στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής- προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμικές διαταραχές. Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι συνιστούν την κατανάλωση 2 έως 3 μερίδων σύκα την ημέρα για τη μείωση και την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων, ειδικά σε ενήλικες άνω των 60 ετών.
Βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη
Το σύκο είναι πράγματι μια τροφή που περιέχει φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτό το φαγητό τακτικά τείνουν να έχουν πιο ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν το καταναλώνουν.
Γενικά, ο καρπός αυτός, μαζί με τα φύλλα του, μειώνει την ανάγκη για ινσουλίνη. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν εντάξουν τα σύκα στη διατροφή τους.
Αποτελούν φυσικό καθαρτικό
Όπως και με άλλα φρούτα, τα σύκα προάγουν την καλή πέψη. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και στην ήπια καθαρτική τους δράση. Υπό αυτή την έννοια, είναι μια πολύ αποτελεσματική τροφή για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Προλαμβάνει την αναιμία
Τα σύκα θεωρούνται ως καλή τροφή για την πρόληψη και τη μείωση της αναιμίας.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το βαθύ χρώμα του καρπού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ένα απαραίτητο συστατικό στη θεραπεία αυτής της ασθένειας.
Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει την επίδραση των σύκων στην πρόληψη της αναιμίας.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|