Διαφήμιση
Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στη μεσογειακή διατροφή;
30-mesogeiaki-diatrofi
 
Η μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και από την επιστήμη ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα στον κόσμο.
 
Όπως μελετήθηκε, μάλιστα, αρχικά τη δεκαετία του 1960 από τον Ancel Keys και άλλους ερευνητές, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο παραδοσιακό διαιτολόγιο της Ελλάδας, και ειδικά της Κρήτης, μαζί με εκείνα της Νότιας Ιταλίας και ορισμένων περιοχών της Ισπανίας.
 
Με βασικές αρχές: την έμφαση σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής, τη χρήση ελαιολάδου.
 
Αλλά και την πολύ περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος με προτίμηση στην άπαχη πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο περίπου 2 φορές την εβδομάδα.
 
Τη χρήση βοτάνων και αρωματικών αντί για αλάτι, τη μικρή, αλλά συστηματική κατανάλωση κρασιού συνήθως με το φαγητό και την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών δυο φορές την εβδομάδα, με μέτρο σε τυριά και γιαούρτι.
 
Η μεσογειακή διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη στο καρδιαγγειακό, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στη διάθεση, στην υγεία συνολικά.
 
Παρ’όλα αυτά, οι περισσότεροι –ακόμα και στις χώρες που τη γέννησαν– την εφαρμόζουν πια με τρόπο που απέχει πολύ από την αυθεντική της μορφή.
 
Τώρα που μπαίνουμε δυναμικά στο καλοκαίρι, ίσως είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε μια επανεκκίνηση και να την επαναφέρουμε σε αυτό που πραγματικά είναι: μια απλή, εποχική, φυτοκεντρική διατροφή, γεμάτη γεύση και σοφία.
 
Το λάδι δεν είναι το παν
Συχνά θεωρούμε ότι η μεσογειακή διατροφή σημαίνει απλώς άφθονο ελαιόλαδο, όμως, η παραδοσιακή χρήση του ήταν πιο μετρημένη και με σεβασμό στο τρόφιμο.
 
Όπως αναφέρει το clickatlife.gr, σήμερα, προσθέτουμε λάδι παντού, σε μεγάλες ποσότητες, στο ψωμί, στις σαλάτες, στο τηγάνισμα, ξεχνώντας ότι είναι λίπος με θερμίδες, έστω και «καλό».
 
Η λύση: Μειώστε το λάδι στο ελάχιστο απαραίτητο. Δοκιμάστε να ψήνετε αντί να τηγανίζετε, να προσθέτετε λεμόνι ή ξύδι στη σαλάτα αντί για πολύ λάδι, και να μαγειρεύετε λαδερά που δεν κολυμπούν στο λίπος.
 
Επιλέγετε πάντα καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες. Προτιμήστε το βιολογικό.

Λιγότερα ζωικά, περισσότερα φυτικά
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ήταν κατά βάση φυτοφαγική, με καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής και φρούτων.
 
Το κρέας εμφανιζόταν σπάνια στο πιάτο, κυρίως τις Κυριακές ή σε γιορτές.
 
Σήμερα όμως, η μέση ελληνική ή μεσογειακή διατροφή είναι πολύ πιο ζωοκεντρική, με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ενώ τα όσπρια μένουν συχνά ξεχασμένα στο ντουλάπι, ακριβώς στην αντίθετη τακτική απ’ ό,τι έχει σχεδιαστεί.
 
Η λύση: Οργανώστε την εβδομάδα σας γύρω από φυτικά γεύματα.
 
Δοκιμάστε ρεβιθοσαλάτες, φάβα, φακές σε μορφή ντιπ, βγάλτε τον κιμά από τα γεμιστά και απολαύστε ελληνικά πιάτα, όσο το δυνατόν πιο πολύχρωμα γίνεται από φυσικές τροφές.
 
Μειώστε το ψωμί και την φέτα
Ένα συχνό μοτίβο στα τραπέζια μας είναι το μεγάλο καλάθι με λευκό ψωμί (που ξαναγεμίζει αν αδειάσει), φέτα σε μεγάλες ποσότητες και ένα πιάτο που απλώς «συμπληρώνει» τα παραπάνω.
 
 
Αυτή η προσέγγιση, όμως, δεν αντικατοπτρίζει τη δομή της μεσογειακής διατροφής, όπου το ψωμί ήταν συνοδευτικό και η φέτα καταναλωνόταν με μέτρο.
 
Η λύση: Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης ή προζυμένιο σε μικρή ποσότητα και χρησιμοποιήστε τυρί σαν «καρύκευμα» και όχι σαν κύριο συστατικό.
 
Λίγα τρίμματα φέτας, για παράδειγμα, σε μια μεγάλη σαλάτα είναι πιο σωστή επιλογή από ένα ολόκληρο κομμάτι τυρί με λίγο ντομάτα δίπλα.
 
Θυμηθείτε την εποχικότητα και την απλότητα
Σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής είναι η σύνδεση με την εποχή και την τοπική παραγωγή.
 
Σήμερα, η βιομηχανοποιημένη διατροφή μάς προσφέρει φράουλες τον Νοέμβριο και ντομάτες τον Ιανουάριο, αλλά σε βάρος της γεύσης, της θρεπτικής αξίας και του περιβάλλοντος.
 
Η λύση: Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για να ανακαλύψετε ξανά την εποχικότητα.
 
Προτιμήστε ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα και σύκα. Φτιάξτε απλά, λιτά πιάτα με λίγα υλικά, ακριβώς όπως έκαναν οι παππούδες μας. Κάτι ήξεραν καλύτερα.
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.