Από τι προκαλείται ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων; |
![]() Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων είναι μια σπάνια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους ιστούς των σιελογόνων αδένων.
Οι σιελογόνοι αδένες αποτελούνται από μεγάλους και δευτερεύοντες αδένες.
Οι κύριοι αδένες είναι οι αμφοτερόπλευροι παρωτιδικοί αδένες, οι υπογνάθιοι αδένες και οι υπογλώσσιοι αδένες.
Οι δευτερεύοντες σιελογόνοι αδένες είναι μικροί αδένες που κατανέμονται σε όλη τη στοματική κοιλότητα, κυρίως στον ουρανίσκο και στην ανώτερη πεπτική οδό.
Οι περισσότεροι όγκοι σιελογόνων αδένων είναι καλοήθεις και οι καρκίνοι των σιελογόνων αδένων είναι ασυνήθιστες κακοήθειες που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου.
Αποτελούν μια ετερογενή ομάδα όγκων με ποικίλη κλινική συμπεριφορά.
Περίπου το 60% των κακοήθων όγκων των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται στους αμφοτερόπλευρους παρωτιδικούς αδένες.
Περίπου το 30% εμφανίζεται στους υπογνάθιους αδένες. Το 10%-15% προέρχεται από τους υπογλώσσιους και τους δευτερεύοντες σιελογόνους αδένες. Ποια είναι τα πιθανά αίτια Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου που προκαλούνται από γνωστές καρκινογόνες ουσίες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ ή ο HPV, τα αίτια των περισσότερων καρκίνων των σιελογόνων αδένων είναι συχνά ασαφή. Η έκθεση σε ακτινοβολία (π.χ. θεραπευτική ακτινοθεραπεία χαμηλής δόσης και πολλαπλές οδοντικές ακτινογραφίες) είναι ο πιο συχνά ύποπτος παράγοντας για την ανάπτυξη νεοπλασμάτων των σιελογόνων αδένων. Άλλοι παράγοντες που έχουν αναφερθεί ως αίτια περιλαμβάνουν:
- Τη διατροφή. - Την ηλικία. - Τη γενετική ευαισθησία. - Την έκθεση σε επικίνδυνα υλικά στον χώρο εργασίας (νικέλιο, καουτσούκ, πυρίτιο).
Επιπλέον, το πλειομορφικό αδένωμα μπορεί να υποστεί κακοήθη μεταμόρφωση σε περίπου 2% των περιπτώσεων. Οι καρκίνοι του δέρματος, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, μπορούν να κάνουν μετάσταση σε λεμφαδένες μέσα και κοντά στους αμφοτερόπλευρους παρωτιδικούς αδένες και έτσι να μιμούνται έναν πρωτοπαθή όγκο παρωτίδας. Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι περισσότεροι καρκίνοι σιελογόνων αδένων που εμφανίζονται στους αμφοτερόπλευρους παρωτιδικούς και υπογνάθιους αδένες εμφανίζονται ως μάζα στον αδένα, χωρίς ιδιαίτερο πόνο συνήθως.
Για καρκίνους παρωτίδας: Μπορεί να εμφανιστεί πόνος, απώλεια αισθητικής, ή δυσκολία στο άνοιγμα της γνάθου.
Πιθανός καρκίνος: ταχεία πρόσφατη διεύρυνση του όγκου, αδυναμία των νεύρων του προσώπου, εν τω βάθει καθήλωση του όγκου και διεύρυνση του λεμφαδένα του λαιμού. Οι υπογνάθιοι καρκίνοι εμφανίζονται συνήθως ως ανώδυνη μάζα στον αυχένα. Όταν υπάρχει πόνος, αυτό μπορεί να συγχέεται με μια φλεγμονώδη διαταραχή.
Λιγότερο κοινά σημάδια καρκίνου του υπογνάθιου αδένα περιλαμβάνουν την σταθεροποίηση του όγκου, την εισβολή του καρκίνου στο δέρμα, την παράλυση του κάτω μέρους του προσώπου και τους μεγεθυμένους λεμφαδένες του λαιμού.
Οι καρκίνοι του υπογλώσσιου αδένα εμφανίζονται συνήθως ως μάζα στο έδαφος του στόματος. Οι μικροί όγκοι των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται συνήθως ως ανώδυνη υποβλεννογόνια μάζα της στοματικής κοιλότητας, τυπικά στη σκληρή ή μαλακή υπερώα, χωρίς να δημιουργούνται έλκη. Τα συμπτώματα των ήσσονος σημασίας όγκων των σιελογόνων αδένων εξαρτώνται από την θέση του όγκου, την έκταση, τον τύπο του όγκου και το εάν ο όγκος προκαλεί μαζική αντίδραση ή εισβάλλει σε τοπικές δομές.
Πώς διαγιγνώσκεται
Ένα λεπτομερές ιστορικό και η φυσική εξέταση είναι σημαντικά για τη διάγνωση του καρκίνου των σιελογόνων αδένων. Τα συμπτώματα αναζητούνται προσεκτικά, όπως: - Εξέλιξη του όγκου.
- Πόνος. - Αισθητηριακή απώλεια. -Φλεγμονή στους μυς της γνάθου. Επιπλέον, αναζητούνται συμπτώματα, όπως: - Αδυναμία προσώπου. - Ασυμμετρία προσώπου. - Σπασμός ή συσπάσεις του προσώπου. - Συμπτώματα στα μάτια. Λαμβάνεται από τον γιατρό το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης έκθεσης σε ακτινοβολία και του ιστορικού δέρματος, ή άλλης κακοήθειας. Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|