Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γαστρεντερίτιδα. Συμπτώματα και θεραπεία
 
01-gastrenteritida
 
Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας πολύ συχνά παίρνουν διαστάσεις επιδημίας. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γαστρεντερίτιδα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Εμφανίζεται με οξύ τρόπο και χαρακτηρίζεται από ανορεξία, ναυτία, εμετούς, διάρροια, κολικούς στην κοιλιά με πόνο, πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες.

Η γαστρεντερίτιδα όταν εκδηλωθεί σε ένα ενήλικα που κατά τα άλλα ήταν υγιής δεν είναι τόσο απειλητική όσο όταν προσβάλλει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους ή αυτούς που πάσχουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.
 
Στις ομάδες αυτές, η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το νάτριο που προκαλεί η γαστρεντερίτιδα, είναι δυνατόν να απειλήσει τη ζωή.

Οι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για γαστρεντερίτιδες μπορεί να είναι βακτηρίδια, ιοί, παράσιτα. Επίσης η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τοξίνες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα.

Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτώνται από την αιτία που προκάλεσε τη γαστρεντερίτιδα.
 
 
 
Ο αριθμός των μικροοργανισμών που εμπλέκονται στη γένεση της νόσου ή η ποσότητα των τοξινών που έχουν προσληφθεί από ένα φαγητό, έχουν καθοριστικό ρόλο στο βαθμό επηρεασμού του ασθενούς
 
Επίσης τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας επηρεάζει η γενική κατάσταση του ασθενούς και η ανθεκτικότητα στην ασθένεια.
 
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι:
-Ξαφνική έναρξη των συμπτωμάτων, κάποτε με πολύ σοβαρό τρόπο
-Ανορεξία, ναυτία, εμετοί
-Διάταση εντέρου με έντονους κολικούς και πόνο
-Διάρροια που μπορεί να περιέχει ή όχι αίμα. Διάρροιες με αίμα είναι ένδειξη ότι πρόκειται για σοβαρή περίπτωση
-Πυρετός
-Μυαλγίες, κεφαλαλγίες, εξάντληση, αλλοίωση της γενικής κατάστασης του ασθενούς
-Αφυδάτωση και μείωση της πίεσης του ασθενούς σε περιπτώσεις με σοβαρούς εμετούς και διάρροια
-Απώλεια καλίου, χαμηλό κάλιο στο αίμα λόγω απώλειας καλίου από τους εμετούς και τη διάρροια
-Απώλεια νατρίου λόγω απώλειας υγρών από εμετούς και διάρροια και ενυδάτωση με υγρά χωρίς ηλεκτρολύτες

Ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε τη γαστρεντερίτιδα, τα σημεία και συμπτώματα της νόσου μπορούν να εμφανιστούν σε μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες από τη στιγμή που έγινε η μόλυνση ή  η κατανάλωση φαγητών με τοξίνες. 
 
 
Συνήθως η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι από μία έως δύο ημέρες. Κάποτε μπορεί να διαρκέσουν από μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες. Τα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια και έτσι δεν είναι εύκολο αυτά να οδηγήσουν στην αναγνώριση της αιτίας που τα προκάλεσε. Για την ανεύρεση της αιτίας χρειάζεται συμβουλή του γιατρού και συμπληρωματικές εξετάσεις.

Αντιμετωπιση...
Το πρώτο 24ωρο από τη στιγμή που αρχίζει να εκδηλώνεται η γαστρεντερίτιδα, αυτό που έχει σημασία είναι η βαθμιαία ενυδάτωση του οργανισμού. Πρέπει να πίνεις μικρές γουλιές νερού, τσαγιού ή αναψυκτικού τύπου κόλα –μάλιστα κανονικού αναψυκτικού που να περιέχει πολλούς ηλεκτρολύτες και όχι light– και σταδιακά να αυξάνεις την ποσότητα των υγρών.

Το επόμενο βήμα μετά την ενυδάτωση είναι η σταδιακή κατανάλωση φαγητού. Την πρώτη ή και τη δεύτερη μέρα η αποχή από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής βοηθά σημαντικά να περιοριστούν ο εμετός και η διάρροια. Το φαγητό θα πρέπει να είναι ρυζόνερο αρχικά και μετά λαπάς.
 
 
organic-life-botana

Στη συνέχεια, και εφόσον η διάρροια ελαττωθεί, πρόσθεσε αλεσμένο μήλο με μπανάνα και άσπρη φρυγανιά. Πάλι, όμως, η βαθμιαία αύξηση της ποσότητας παίζει μεγάλο ρόλο, π.χ., ξεκινάς από μία με δύο κουταλιές της σούπας και ύστερα από 15 λεπτά, αν δεν αντιδράσει αρνητικά το στομάχι σου, μπορείς να φας άλλες δύο κ.ο.κ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, με απλή δίαιτα και ανάπαυση τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε διάστημα 3-5 ημερών και η γαστρεντερίτιδα να αποτελέσει παρελθόν.
 
Εάν η γαστρεντερίτιδα επιμένει και, μάλιστα, έντονα για αρκετές ημέρες, τότε χρειάζεται να ζητήσεις τη διάγνωση από έναν ειδικό. Η λήψη φαρμάκων, όπως αντιδιαρροϊκά και αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή αντενδείκνυται.
 
Ιδίως, σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, η αλόγιστη και χωρίς ιατρική συνταγή χρήση τους εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα και κινδύνους, αφού και τα ίδια μπορεί ως παρενέργεια να προκαλέσουν κοιλιακά συμπτώματα και διάρροια.

Στην περίπτωση δε που η αιτία της γαστρεντερίτιδας δεν είναι βακτηριακή, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές, γενικότερες επιπλοκές στο αίμα, τους νεφρούς και άλλα όργανα.
 
Τέλος, η άμεση επίσκεψη στον ειδικό κρίνεται επιβεβλημένη, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες και όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από την αφυδάτωση.

 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.