Διαφήμιση
Διαφήμιση
Τριχόπτωση. Οι πιο γνωστοί μύθοι, αντιμετώπιση μέσω της διατροφής
 
07-falakra
 
Τριχόπτωση. Ενα πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τους άντρες και συνήθως οφείλεται στις ορμόνες, τη διατροφή και το άγχος.
 
Η τρίχα αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, οπότε έχει το δικό της κύκλο ζωής. Ετσι λοιπόν είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρείτε κάποια πτώση. Ένας άνδρας έχει περίπου 150.000 τρίχες. Ωστόσο, καθημερινά, χάνετε γύρω στις 50 με 100 τρίχες.
 
Προστατεύστε τα μαλλιά σας τρώγοντας!
Το κύριο στέλεχος της τρίχας αποτελείται κατά βάση από πρωτεΐνη, ενώ η ρίζα από αμινοξέα. Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και τυριά, καθώς και με γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αυγά, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων.
 
Όταν η απώλεια είναι μόνιμη
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας των μαλλιών. Πέφτουν τα μαλλιά από το μέτωπο, τους κροτάφους, καθώς επίσης και την κορυφή του κρανίου. Αντίθετα, η πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού παραμένει απρόσβλητη. Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι ανδρικές ορμόνες και κυρίως η τεστοστερόνη, που προκαλούν σταδιακά ατροφία στο θύλακα της τρίχας, το περίβλημα που προστατεύει τη ρίζα της.
 
Εάν η απώλεια των μαλλιών σας διαρκεί πάνω από 2-3 μήνες, συμ­βουλευτείτε το δερματολόγο σας για να σας προτείνει λύσεις. Πώς να την αντιμετωπίσετε
 
Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε μεγαλύτερο αριθμό τριχών από ό,τι συνήθως και η απώλειά τους συνεχίζεται για πάνω από 2 εβδομάδες, είναι σημάδι πως πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας:

● Χρησιμοποιήστε ένα δυναμωτικό σαμπουάν και μια αγωγή, καθώς και κάποιο καλλυντικό συμπλήρωμα δια­τροφής κατά της τριχόπτωσης. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν τη ρίζα και δυναμώνουν το στέλεχος της τρίχας, παρατείνοντας το χρόνο ζωής της. Επιπλέον, πολλά από αυτά δίνουν όγκο στα μαλλιά, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο πλούσια και υγιή.
 
● Το κύριο στέλεχος της τρίχας αποτελείται κατά βάση από πρωτεΐνη, ενώ η ρίζα από αμινοξέα. Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και τυριά, καθώς και με γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αυγά, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων.
 
● Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής καθώς λούζεστε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μικρές κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων θα βοηθήσουν το τριχωτό να αιματώνεται καλύτερα.
 
Σε τι διαφέρει η γυναικεία από την ανδρική αλωπεκία;
Οι διαφορές εντοπίζονται τόσο στον τρόπο εμφάνισης όσο και στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς και στα αίτια. Μάλιστα οι παρατηρούμενες διαφορές είναι τόσο έντονες, ώστε διεθνώς πλέον μιλάμε για γυναικείου τύπου αλωπεκία (female pattern hair loss - FPHL) αντί για ανδρογενετική αλωπεκία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται στις γυναίκες κρούσματα τριχόπτωσης που οφείλονται στην υπερπαραγωγή τεστοστερόνης, όπως ισχύει στους άνδρες. Απλώς, πολλές φορές συμμετέχουν και άλλοι μηχανισμοί, όπως ορισμένα ένζυμα που φαίνεται ότι επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως με τον όρο «γυναικείου τύπου αλωπεκία» αναφερόμαστε στην κλινική εκδήλωση της αλωπεκίας και όχι στα αίτιά της.
 
Μύθος ή αλήθεια ;
1.Το κράνος και το καπέλο μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση;
Δεν επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία της τρίχας, αντιθέτως προστατεύουν και από την ηλιακή ακτινοβολία.
 
2.Η λιπαρότητα ή η πιτυρίδα δημιουργούν τριχόπτωση;
Όχι. Η λιπαρότητα και η πιτυρίδα προέρχονται από αίτια που εντοπίζονται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η τριχόπτωση ξεκινά από τη ρίζα της τρίχας, 5-6 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια.
 
3.Το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα των μαλλιών θα αποτρέψουν την τριχόπτωση;
Θα βοηθήσουν τα μαλλιά να δείχνουν δυνατά και υγιή, αλλά σίγουρα δεν σταματούν την τριχόπτωση, επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, το πρόβλημα ξεκινά από τη ρίζα, ενώ με το κούρεμα δυναμώνουμε το στέλεχος της τρίχας.
 
4.Το συχνό λούσιμο ενισχύει την τριχόπτωση;
Απεναντίας, βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων που μπορεί να είναι βλαβεροί για τα μαλλιά. Επιλέξτε, όμως, σαμπουάν κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας ή σαμπουάν για συχνή χρήση, κατά προτίμηση βιολογικό ή φυσικό.
 
5.Τα προϊόντα styling προκαλούν τριχόπτωση;
Τα προϊόντα styling έχουν πλέον τόσο εξελιγμένες συνθέσεις, που δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των μαλλιών. Απλώς, φροντίστε να λούζεστε τακτικά για να απομακρύνονται όλα τα κατάλοιπα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2018 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.