Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αλάτι Ιμαλαΐων. Οι ευεργετικές του ιδιότητες ως τρόφιμο ή φωτιστικό
 
31-alati-imalaion
Το αλάτι Ιμαλαΐων, ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στους ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή, με τα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων να το διαθέτουν στα ράφια τους.
 
Τελευταία όμως, η αγορά έχει πραγματικά κατακλυστεί από διάφορες μορφές και συσκευασίες ροζ αλατιού Ιμαλαίων. Ας εξετάσουμε λοιπόν τις ιδιότητες του, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως αναφερόμαστε στο γνήσιο αλάτι και όχι σε φθηνές απομιμήσεις.
 
Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας όρος για το ορυκτό άλας (κοινώς γνωστό ως ορυκτό αλάτι) από το Πακιστάν, το οποίο διάφορες εταιρείες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία άρχισαν να πωλούν στις αρχές του 21ου αιώνα.
 
Εξορύσσεται στην Khewra Salt Mine, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο, που βρίσκεται στην Khewra, Jhelum District, Punjab και στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range, περίπου 300 χλμ από τα Ιμαλάια, και 160 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, και 260 χλμ από τη Λαχώρη.
 
Το άλας μερικές φορές παρουσιάζεται σε ένα κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, με ορισμένους κρυστάλλους να έχουν ένα υπόλευκο προς διαφανές χρώμα.
 
Χημική σύσταση του αλατιού Ιμαλαΐων
Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει παρόμοια χημική σύσταση με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι. Περιέχει έως και 98% χλωριούχο νάτριο και το υπόλοιπο ποσοστό του καλύπτεται από ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία είναι και αυτά που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα του.
 
Η παρουσία των ιχνοστοιχείων εξηγεί επίσης και τη διαφορετική του γεύση σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι.
 
Χρήσεις του αλατιού Ιμαλαΐων:
Αν και το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ευρέως γνωστό για τη χρήση του στο τραπέζι και στη μαγειρική, εντούτοις έχει ευεργετικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται και ως φωτιστικό !!!
 
Λάμπες από αλάτι Ιμαλαΐων
Μεγάλες πέτρες κρύσταλλο, που εξορύσσεται στην Ευρώπη και την Ασία, χρησιμοποιούνται επίσης ως λάμπες αλατιού.
Μια λάμπα από αλάτι είναι μια λάμπα σκαλισμένη από ένα μεγαλύτερο κομμάτι κρυστάλλου αλατιού, συχνά χρωματισμένο, με μια λάμπα πυρακτώσεως ή ένα κερί στο εσωτερικό.
 
Οι λαμπτήρες δίνουν μια ελκυστική λάμψη και είναι κατάλληλο για χρήση ως φώτα της νύχτας ή για το φωτισμό του περιβάλλοντος για διάθεση.
 
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η θέρμανση των κρυστάλλων αλατιού εκπέμπουν αρνητικά ιόντα και θετική ενέργεια κύματα στον αέρα.
 
Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία επιστημονική απόδειξη ότι λαμπτήρες αλατιών πραγματικά δίνουν ένα μετρήσιμο ποσό των αρνητικών ιόντων, ούτε υπάρχει κάποια ένδειξη που να οφέλη για την υγεία από τις λάμπες.
 
Οφέλη στη διατροφή

- Πλούσιο σε μέταλλα
Το αλάτι Ιμαλαΐων λέγεται ότι μπορεί να περιέχει έως και 84 διαφορετικά ιχνοστοιχεία. Δεδομένης όμως της μικρής ποσότητάς τους στο αλάτι αλλά και της μικρής ποσότητας αλατιού που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, είναι μάλλον απίθανο τα ιχνοστοιχεία να οδηγήσουν σε ορατή βελτίωση της υγείας.

- Λιγότερο νάτριο
Αν και το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει νάτριο, εντούτοις επειδή οι κρύσταλλοι του αλατιού Ιμαλαΐων είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος, παίρνουμε λιγότερο νάτριο ανά κουταλιά συγκριτικά με το επιτραπέζιο.

Τέλος επειδή έχει πιο αλμυρή γεύση, το χρησιμοποιούμε σε μικρότερες ποσότητες.

- Πιο φυσικό
Το επιτραπέζιο αλάτι είναι συνήθως αρκετά επεξεργασμένο και περιέχει πρόσθετα ώστε να μην κολλούν οι κόκκοι μεταξύ τους. Αντίθετα, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και δεν περιέχει πρόσθετα.

-Χωρίς ρύπους και τοξίνες των ωκεανών
Το αλάτι Ιμαλαΐων, είναι αγνό και καθαρό εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ανέγγιχτο από πολλές από τις τοξίνες και τους ρύπους που διαποτίζουν το αλάτι των ωκεανών.
 
Ωριμάζει τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια κάτω από έντονη τεκτονική πίεση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μηδενική έκθεση σε τοξίνες και ακαθαρσίες. Είναι κλάσεις ανώτερο από το παραδοσιακό ιωδιούχο αλάτι και στα Ιμαλάια είναι γνωστό ως «λευκός χρυσός».
 
Τα οφέλη για την υγεία
• Ελέγχει και ρυθμίζει τα επίπεδα του νερού στο σώμα καταπολεμώντας την κατακράτηση υγρών και τα οιδήματα

• Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

• Παρέχει σταθερή ισορροπία στο pH των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκεφαλικών

• Αναζωογονεί τα κύτταρα

• Απομακρύνει τις τοξίνες

• Καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης

• Ενυδατώνει το δέρμα

• Ομαλοποιεί την πέψη

• Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των τροφίμων στο εσωτερικό του εντερικού σωλήνα.

• Συμβάλει στην καλή υγεία των αγγείων και την κυκλοφορία του αίματος

• Ρυθμίζει την πίεση

• Συμβάλει στην υγιή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος

• Μειώνει τις μυϊκές κράμπες

• Δυναμώνει τα οστά

• Μειώνει τις διαταραχές του ύπνου

• Αυξάνει την λίμπιντο
 
Σε σύγκριση με το κοινό, χημικά επεξεργασμένο αλάτι
• Εμποδίζει την κυτταρίτιδα

• Μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ρευματισμών και αρθρίτιδας

• Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας των νεφρών και της χολής
 
Το Κοινό Ιωδιούχο Επιτραπέζιο Αλάτι
Το αλάτι είναι αναγκαίο, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε αυτή τη μορφή.

Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές ουσίες, ακόμη και ζάχαρη! Αποτελείται από χλωριούχο νάτριο κατά 97,5% και 2,5% από χημικές ουσίες όπως το ιώδιο, τη ζάχαρη, κ.α.

Ξηραίνεται σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από 650° Κελσίου, μια διαδικασία η οποία καταστρέφει πολλές από τις φυσικές χημικές του δομές.
 
Το αλάτι που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια, εστιατόρια, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν έχει θρεπτική αξία και ευεργετικά ιχνοστοιχεία.
 
Η επεξεργασία το μετατρέπεται σε μια αφύσικη μορφή αλατιού για το ανθρώπινο σώμα, το οποίο το βλέπει στην πραγματικότητα ως ένα τοξικό εισβολέα.
 
Επειδή το σώμα δεν μπορεί να το αποβάλει με φυσικό τρόπο, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των ιστών, κατακράτηση υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση.
 
Για να μεταβολίσει το σώμα το χημικά επιτραπέζιο αλάτι, θα πρέπει να χάσει τεράστια ποσά ενέργειας για να κρατήσει στο σώμα, την ισορροπία των υγρών. Αυτό δημιουργεί ένα βάρος για τον οργανισμό, γιατί στην προσπάθεια του να εξουδετερώσει το αφύσικο χλωριούχο νατρίο, απομακρύνει το νερό από τα άλλα κύτταρα.
 
Οι μελέτες δείχνουν ότι, για κάθε γραμμάριο αλάτι που ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει πάνω από είκοσι φορές το ποσό του κυτταρικού νερού για να το εξουδετερώσει.
 
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρίτιδα, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, καθώς και πέτρα των νεφρών και της χοληδόχου κύστης
 
Η χρήση αλατιού Ιμαλαΐων αντί του κοινού, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική υγεία σας και την ευημερία.
Φυσικά το παν μέτρον άριστον, ισχύει και εδώ. Για αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση του…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.